You really think someone would do that, Just go on the internet and tell lies?

2

Dixit mijn mama:

Ah, je bent van plan een nieuwe TV te kopen? En een wasmachine misschien? Ja kijk anders eens op het internet om te zien of het wel iets deftig is.

… yeah….


Wij van de internet-generatie vinden het maar vanzelfsprekend om online te checken voor we iets kopen of iets boeken. Booking.com heeft belachelijk veel reviews voor zelfs het kleinste hotelletje in het kleinste boerengat van Italië. Maar zijn die wel te vertrouwen is dan de vraag. Iemand op Reddit wees onlangs naar ConsumerAffairs.com meer bepaald de reviews van een TV die zijn vader onlangs gekocht had. Ziet er niet goed uit voor Emerson, precies. Een hoop mensen die hun TV’s vrijwel exact een jaar geleden hebben gekocht en  die blijken dan plots niet meer te werken. Blijkbaar zijn dit ongelooflijke kut-tv’s en is het een voorbeeld van de verwoestende kracht van het ongeremde kapitalisme en deze pagina is zowaar het laatste bastion van de democratie. Echte mensen die echt hun verhaal doen, en de anderen waarschuwen voor de big evil baddies van de electronica-wereld, yada yada yada…

Kijk eens met hoeveel emotie en persoonlijke details ze dat allemaal uitleggen. En zo’n proper geconstrueerde zinnen allemaal. En zo’n beschaafde toon! En vanaf dan begint het allemaal heel stepford-wivesiaans te klinken. Zoveel negatieve maar proper uitgelegde reacties, wat een mirakel. Dit is Shakespeare tegenover Youtube-comments, en Hugo Claus tegenover wat er op HLN.be gereageerd wordt. Kan het zijn dat we hier de laatste intelligente hoek van het internet gevonden hebben?

Ok. Fine. Misschien ben ik paranoïde en cynisch en zijn dit gewoon een hoop mensen die hun goed-verwoorde meningen spuien. En misschien ben ik echt wel de 1.000.000ste bezoeker en heb ik echt een gratis iPad gewonnen. Maar kijk anders ook eens naar een paar andere producten op consumeraffairs, XBox (1 ster), iPhone (1.5 ster) of misschien de beste console aller tijden: de PS2 (1 ster). Ik heb met die van mij precies toch pas problemen gehad toen ik hem na 7 jaar eens letterlijk vanonder het stof had gehaald om te zien of mijn super-bekraste dvd van Hercules: The Game nog werkte.

Spoiler alert: Nope.

Eén toegeving: mensen gaan sneller klagen over dingen online dan dat ze expliciet reviews gaan schrijven over iets dat ze goed vinden. Maar je zou toch denken dat er een paar tussen zitten die terugkomen na toch een iPhone te kopen om te zeggen dat hij best wel ok is en precies toch niet om de 5 minuten in zijn ogen pist en zijn kinderen verkracht. Omgekeerd is het natuurlijk nog veel meer voorkomend: super-positieve reviews over shitty dingen. Want volgens iedereen is deze advocaat de beste advocaat die de wereld ooit gezien heeft. Buiten de 2 mensen die in ALL CAPS schreeuwen dat het een oplichter is. Wie moeten we dan geloven? De correct-verwoorde niet-roepende kalme rationele mensen of de 2 “screaming idiots”?

Bing Liu, data-mining expert zegt dat 1 op 3 reviews online gewoon keihard fake zijn, in een artikel in de NY TImes over een man die proffesioneel fake-reviews schrijft op amazon, en hij is preciesniet. de enige.

80%. Dat is het aantal mensen die van gedacht verandert op basis van online reviews, en aangezien een derde van de reviews fake is betekent dat dat 26 procent van de mensen keihard opgelicht wordt. Hoera.
Geen wonder dat het big business is. Ik zou het ook fijn vinden moest iedereen van mijn blogpost zeggen dat het een geniaal stuk journalisme was. En misschien moet ik gewoon het heft in eigen handen nemen en onder fake names beginnen het woord te verspreiden. Of misschien kan ik Davy omkopen om het blijven vanboven op de homepage te staan. Who knows.

Maar dus: wat nu? Ik wil nog altijd wel weten welke TV ik moet kopen, en de gast in de winkel vertrouw ik ook al niet want die werkt op commissie. Dus gaat hij mij waarschijnlijk een dertigduizend-inch Full-Led gevaarte aansmeren die niet in mijn living past, laat staan dat ik ernaar kan kijken vanuit mijne zetel zonder onomkeerbare schade te doen aan mijn netvliezen. Het antwoord is: gebruik uw verstand. 66 % van die online reviews zijn zogezegd ok. Dat is meer dan genoeg om een toch semi-objectief idee te krijgen of je een wasmachine gaat kopen of een metalen bak met een tuinslang in. Ik wou u er gewoon even op wijzen dat niet alles is wat het lijkt en dat als uwe vriend die electromechanica gestudeerd heeft zegt dat Samsung goede tv’s maakt, terwijl totallylegitreviewsweswear.com zegt dat het brol is, uwe vriend u minder waarschijnlijk probeert op te lichten.

 

Share.

About Author

Avatar

Full-time PHP-developper en freelance nerd. VInd zijn muziek-,film- en boekensmaak beter dan die van u.

Reacties