Jaren na het duel dat hem zijn plaats als wapenmeester van Koning Frans I kostte, trekt Hans Stalhoffer, samen met de chirurgijn die toen zijn leven redde, naar Genève. Het doel? De eerste Franstalige vertaling van de Bijbel laten drukken. Maar hun reis is niet zonder gevaren…

Schrijver: Xavier Dorison
Tekenaar:
Joël Parnotte
Uitgever: Dargaud
Aantal pagina’s: 96
Winkelprijs: € 19,95
Verschijningsdatum: 4 november 2015

Hoe gevaarlijk kan het zijn een Bijbel in het Frans te laten drukken? Heel erg gevaarlijk, zo blijkt. Kennis is macht, en in een tijd dat het geloof in God absoluut is, wordt die macht stevig in handen gehouden door de lucky few die Latijn, Grieks of Hebreeuws kennen en zo in staat zijn het Woord van God aan de gewone mens te openbaren, zoals het hun goeddunkt. De Katholieke Kerk en de intelligentsia hebben dus niets te winnen bij het verschijnen van een Bijbel in de volkstaal, integendeel.

En dat brengt ons bij Hans Stalhoffer, ooit de gerespecteerde wapenmeester van de koning. Na een onbeslecht duel met de eerzuchtige Graaf Maleztraza, waarbij beide mannen gewond raken, trekt hij zich terug in de onbekendheid wanneer de koning ervoor kiest de rapier, het wapen van Maleztraza, aan te duiden als officieel duelleerwapen aan het hof. De jaren verstrijken, tot zijn chirurgijn Gauvin en diens leerling Casper hem komen opzoeken, met het verzoek hen te begeleiden naar Genève, waar de eerste Franse Bijbel het levenslicht zal zien. Maleztraza krijgt van de Sorbonne de opdracht de ketters te vatten, maar kijkt vooral uit naar de gelegenheid om zijn unfinished business met Stalhoffer af te handelen en voor eens en voor altijd duidelijk te maken wie de beste zwaardvechter is.

dewapenmeesterduel

Opgepast, De Wapenmeester is niet voor doetjes!

De plot van De Wapenmeester zit erg degelijk in elkaar, zoals we dat ondertussen van een grootmeester als Xavier Dorison gewend zijn. De spanningsboog wordt mooi geconstrueerd en personages als Stalhoffer en Maleztraza zijn een plezier om te lezen. Ook het realisme is lovenswaardig: niet alleen heeft Dorison z’n research gedaan, maar bovendien is hij niet te beroerd om her en der wat personages te laten sterven. Geen “plot armour” in deze one-shot. Tot slot is ook het thema, opkomen voor het grotere goed versus opkomen voor je eigen gewin, van alle tijden en tegenwoordig brandend actueel.

Desondanks, moeten we toch ook kritisch zijn. Zo doet De Wapenmeester wel heel erg denken aan die andere strip van Dorison, Het Derde Testament. In die mate zelfs dat we ons er soms op betrappen Hans Stalhoffer te beschouwen als een afkooksel van die andere grijzende badass, graaf Conrad de Marbourg. Dat beide verhalen draaien rond het geschreven Woord van God, versterkt dat gevoel.

de wapenmeestersneeuw

Parnotte toont z’n kunde met aantrekkelijke composities, perspectieven en oog voor detail.

Het tekenwerk van Joël Parnotte verheft het geheel naar een hoger niveau. Zijn stijl wordt gekenmerkt door een bijzonder oog voor detail en levendige gelaatsuitdrukkingen. Dynamische composities geven de actiescènes net dat extra beetje oomph en dankzij interessant gekozen perspectieven slaagt de tekenaar erin de landschappen nog indrukwekkender in beeld te brengen. Het spreekt voor zich dat dit alles de sfeerschepping erg ten goede komt.

Met De Wapenmeester laten twee toptalenten zien wat ze in hun mars hebben. De naam Dorison staat ondertussen bijna garant voor kwaliteit, al kunnen we ons niet van de indruk ontdoen dat hij ditmaal gevaarlijk dicht aanschurkt tegen en leunt op z’n vorige successen.

8.2 Geweld(dad)ig

Als one-shot is De Wapenmeester bijzonder geslaagd, het zoveelste wapenfeit van de meester, Xavier Dorison. Het mist dan wel de grandeur van zijn series, zoals Undertaker en Het Derde Testament, maar compenseert dat gemis met een degelijk verhaal en een ontzettend indrukwekkende sfeerschepping, die ons recht naar de donkere tijden voor de Verlichting voert.

  • Tekenstijl 8.5
  • Verhaal 7
  • Sfeerschepping 9
Share.

About Author

Jeroen Van Heel

Cardboard cowboy, Nintendo nerd en Dr. Deathrite himself. Show your moves!

Reacties