lego star wars first order snowspeeder

20151120_165239

Toen eerder dit jaar de – nog niet officiële – lijst van de aankomende Star Wars Legosets op het internet circuleerde, viel mijn oog direct op de First Order Snowspeeder. Zou The Empire de op Hoth achtergelaten voertuigen van de rebellen recycleren, omdat die logge at-at walkers met hun ranke en dus zo kwetsbare lange poten toch niet zo efficiënt bleken? Of hebben ze enkel die naam gebruikt voor hun zelfbedacht sneeuwtuig? Ik hoopte dat laatste, want er bestaan al zoveel Lego-versies van die T-47 airspeeders, dat het mij nu niet meer interessant leek om wéér zo een exemplaar aan mijn collectie toe te voegen. De kans was wel groot, want er stonden ook een X-Wing én een Tie-Fighter op datzelfde lijstje, alsof J.J. Abrams een wishlist had samengesteld van fan-favourites om zijn film te doen slagen aan zowel de bioscoopkassa’s als die van de merchandisers.

20151121_155522

Is het een vogel? Is het een vliegtuig?

Mijn vrees was ongegrond.Toen later de officiële foto’s verschenen, was het duidelijk dat het nu om iets totaal anders gaat. Wat precies? Dat zal pas uitgeklaard worden als we The Force Awakens gezien hebben. Deze snowspeeder is in geen enkel trailer-shot of geen enkele promotiefoto te zien, waardoor ik nu eigenlijk niet kan uitmaken of het nu over een speeder, een vliegtuig of een gewone slee gaat. Het feit dat Lego een stel wielen onder dit ding heeft gemonteerd, maakt het er niet gemakkelijker op om een juiste diagnose te stellen.

20151121_155643

“De wielen van de Snowspeeder gaan rond en rond”

Wielen? Geen paniek! Die wielen zijn puur voor de vorm, de neus heeft een rare hoek ten opzichte van de achterkant en zonder wielen zou die vorm niet tot zijn recht komen. Maar toch. Dit is naar mijn weten het allereerste Star Warsvoertuig met wielen. Ach, voor alles is er een eerste keer zeker?

20151121_155733

Hoewel op de doorsnee sneeuwplaneet geen wegen zijn aangelegd, telt dit tuig wel degelijk 4 wielen…

Op zich ziet deze uit de kluiten gewassen battle-pack er best interessant uit. Want zo kunnen we deze set wel noemen. En met uit de kluiten gewassen bedoel ik zowel de prijs als het bouwwerk. In een gewone battle-pack zitten 4 figuurtjes en iets dat met een paar blokjes moet lijken op iets uit de films. En je betaalt er om en bij de €15 voor. Bij deze zitten 3 quasi identieke – mooi afgewerkte – figuren (behalve de rode schouderlap van de commander) en een stevig uitgewerkt voertuig. Dus als de sint er toevallig eentje te veel in je schoentje zou stoppen, is dit geen ramp. Met een paar van deze heb je een mooi legertje Snowtroopers en speeders, die je kan inzetten in de strijd. Tenzij je portemonnee het niet toelaat. Want aan deze doos hangt een kostprijs van ongeveer €50.

20151121_160246

De figuurtjes

stormtrooper commander lego stormtroopers

Zoals ik eerder al schreef, zijn deze figuurtjes identiek aan elkaar. Behalve de Snowtrooper Commander die, net zoals bij de First Order Snowtrooper Commander, zich onderscheidt van de rest met een rode schouderlap. Knappe details, ook de vormgeving van de helmen is om al te watertanden in het vooruitzicht naar het moment dat deze bad guys tot leven komen op het grote scherm. Het enige waar ik het moeilijk mee heb, zijn die stoffen rokjes, Kama’s. Toen ze vroeger nog uit harde plastiek werden gemaakt, vond ik ze veel realistischer. Het ging ten koste van de beweegbaarheid van de benen en de speelmogelijkheden van de figuurtjes – zitten was geen optie -, maar het zag er wel “Lego” uit. Nu vereist het al een verfijnd fingerspitzengefühl om die dingen deftig aan te krijgen en het haalt de street credibility van zo’n Snowtrooper fel naar beneden.

20151121_160649

Cool guys come in cool rides

Is deze set zijn geld waard?
Misschien wel, hoewel de adviesprijs van Lego toch iets aan de hoge kant ligt. De speelmogelijkheden zijn wel uitgebreid. Er is plaats genoeg in de speeder om je figuurtjes te plaatsen, de twee kanonnen aan weerskanten zijn een leuke actie-factor. Je hebt groene 1×1-kogels genoeg om er lekker op los te knallen. Hoewel hierdoor de element-ratio handig gemanipuleerd wordt. De wat? De verhouding van de prijs en het aantal elementjes. Bij deze ligt die nu op 12 eurocent per element. Hiermee werd de magische grens van 10 cent dus overschreden. En voor zo’n lot felgroene 1×1-nopjes zijn er wellicht goedkopere bronnen voor handen.

first order snowspeeder bullets

Moeten er nog kogels zijn?

Het goede nieuws aan deze tijd van het jaar is dat de winkelprijs in de grotere ketens aanzienlijk lager ligt, zodat het eigenlijk nu het ideale moment is om je deze set aan te schaffen. Noem het gerust de Geekster-sinterklaastip, of als pakje voor onder de kerstboom!

Het kanon aan de voorkant, de vele details waarmee dit voertuig is uitgerust, de twee zware – echt werkende – mitrailleurs aan de zijkant, zorgen dat er met dit veel kan gespeeld worden.

first order snowspeeder bovenaan

Veel plaats, voor veel speelmogelijkheden

 

Conclusie:

first order snowspeeder

Als sinterklaascadeau of pakje onder de kerstboom kan je met deze set hoge punten scoren! Bouw een klein legertje First Order Snowtroopers en schiet dat Resistance-schorriemorrie naar de verdoemenis met die 2 mitrailleur-kanonnen! De extra’s en de royaal bedeelde ammunitie zorgen voor veel speelplezier.

De manier waarop de cockpit werd afgewerkt, en de hoge afwerkingsgraad van het tuig op zich, maakt van dit vooralsnog onbekende tuigje toch een leuk hebbeding.

20151121_160143

Adviesprijs: €54,99 – 444 elementjes.

Moet je deze set in huis halen?
Ja:
+ Winter is coming, je kan maar beter een paar Snowtroopers in huis hebben!
+ Veel speelplezier gegarandeerd!
+ Schoolvoorbeeld van verschillende SNOT-toepassingen
+ swoosh met deze coole speeder naar de première van The Force Awakens

Nee:
– Voor de prijs van deze set heb je al 3 Battlepacks en 4x zoveel figuurtjes
– Die wielen? Serieus, Lego?
– Een overdosis groene 1×1-studs hebben invloed op een betrouwbare element-ratio
– Heb ik al gezegd dat ik deze set iets te duur vind?

20151121_161046

It’s a snowspeeder, but not as we know it…

 

93%
93%
Hebbeding

Buiten het feit dat de prijs misschien wat aan de hoge kant ligt, is deze set echt een leuk hebbeding. Wat de functie van het voertuig betreft, is het nog even afwachten tot we The Force Awakens hebben gezien. Ook wat de nauwkeurigheid van de vormgeving betreft.
Maar 3 coole Snowtroopers in een tot de tanden bewapend tuig dat dweept met de Dark Side maken alles goed. Wie durft ook nee zeggen tegen die rakkers?
Schrijf nog snel een brief naar de Sint, maak plaats in je schoen en wees nog een paar dagen héél flink.

  • Speelplezier
    10
  • Vormgeving
    8
  • Figuurtjes
    10
Share.

About Author

Peter De Smet

Ongezouten meningen zijn beter voor mijn hart, volgens de dokter.

Reacties