Marijn Lybaert, Hometown Hero (interview)

0

Komend weekend is het dan eindelijk zo ver: Grand Prix Brussel gaat van start. Om al een beetje in de juiste mindset te komen, interviewden we vorige week al Fabrizio Anteri, de winnaar van Grand Prix Londen eerder dit jaar. Vandaag zoeken we het echter wat dichter bij huis en spreken we met hometown hero Marijn Lybaert, pro-speler, commentator en een van de drijvende krachten achter het Belgic Magic-initiatief.

Om bij het begin te beginnen: wanneer heb je Magic leren spelen? Hoe heb je het spel leren kennen?

Ik ben begonnen in 1997 toen Tempest werd gereleased. Er was een Magic-winkel op 2 minuten wandelen van waar ik toen op de lagere school zat.

Het zou het begin blijken van een mooie hobby. Wat is het belang van Magic: The Gathering in jouw leven?

Een groot deel van mijn leven is errond opgebouwd. De meeste van mijn vrienden spelen Magic. Een groot deel van mijn vrije tijd spendeer ik eraan. En zelfs wanneer het niet is om Magic te spelen, komen we geregeld samen met alle Magic-vrienden om iets leuk samen te doen.

marijn-lybaert-pic1

Wat is voor jou het leukste of belangrijkste aspect van Magic?

Het competitieve. Ik heb altijd een winnaarsmentaliteit gehad. Ik ben niet meteen de persoon die EDH of andere casual formaten zal spelen, met de uitzondering van een leuke CUBE draft misschien.

Met welke beroemde Magic-persoonlijkheid zou je graag eens op café gaan? Waarom?

Misschien kunnen we Kevin de Bruyne leren Magicen? Ik ben niet echt zo een fanboy, maar als ik toch moet kiezen, dan misschien met Kenji Tsumura. Als zijn Engels een beetje beter was.

Wat is je lievelingskaart/set? Waarom?

Tradewind Rider! Al van toen ik begon vond ik dit gewoon een superleuke kaart. Is niet overpowered, maar zorgt wel voor leuke interacties.

Zijn er leuke anekdotes/straffe verhalen/… Die je graag met ons zou delen?

Goh, er zijn er zoveel. Misschien het verhaal van de eerste World Magic Cup in Indianapolis. We – dat zijn Christophe Gregoir, Peter Vieren en ikzelf- verbleven de week voor het toernooi een weekje in Indianapolis op appartement om te oefenen.

marijn-lybaert-world-magic-cup

vlnr. Peter Vieren, Christophe Gregoir, Marijn Lybaert en Vincent Lemoine, de Belgische delegatie op de eerste World Magic Cup.

Nu, het is geen geheim dat Magic-spelers niet bepaald de grootste culinaire talenten zijn. We houden het dus meestal vrij simpel. Read: eitje met spek in de ochtend en dan ’s middags en ’s avonds op restaurant. Maar wat als zelfs een simpel ei ’s ochtends niet lukt? Christophe was tijdens het bakken van het spek vergeten de dampkap aan te zetten. Resultaat: enorm veel rook en brandalarm in onze kamer. Jammer genoeg had ons appartement geen vensters die open konden, dus wij besloten dan maar om de rook uit onze kamer te krijgen door de deur open te zetten.

Je kan het al raden, vijf seconden later brandalarm in het hele gebouw en een minuut later 3 brandweerwagens aan de ingang van het gebouw!

België vertegenwoordigen op de World Magic Cup, het is een eer die weinigen te beurt valt. Je hebt een bijzonder indrukwekkende Magic-carrière. Op welk resultaat ben je het meest trots?

Moeilijk te zeggen. De vier Pro Tour T8’s zijn voor mij evenwaardig. Wat me misschien het meest trots maakt, is dat het me lukte om de Top 8 te halen vier jaar op een rij.

Welke doelen zou je nog graag halen?

Ik zou heel graag de World Magic Cup winnen met België. Magic is een individuele sport, maar bijna iedereen is het erover eens dat de enkele teamtoernooien die per jaar worden gespeeld, de leukste van allemaal zijn. Het belangrijkste teamtoernooi te kunnen winnen met België, lijkt me iets uniek.

Je naam wordt elk jaar weer genoemd wanneer er voor de Hall of Fame gestemd moet worden. Is dat iets dat je bezighoudt? Voer je campagne?

Uiteraard is dit iets wat me bezighoudt. Maar ik besef dat het me niet zal lukken met deze resultaten. Ik vrees dat ik nog minstens één keer zal moeten schitteren als ik deel wil uitmaken van de Hall of Fame. Of ik campagne voer? Ik vraag aan mijn goede vrienden elk jaar om op me te stemmen, maar daarbuiten voer ik weinig campagne.

Daarnaast ben je ook een bijzonder actief lid in de Belgische community. Kan je iets meer vertellen over je betrokkenheid bij Belgic Magic?

Belgic Magic is een initiatief dat werd opgestart een drietal jaar geleden door Chris Van de Wouwer, Michael Millis, Jan Van Nieuwenhove en mijzelf met als doel Belgische Magic-spelers te verenigen en samen beter te worden.

marijn-lybaert-belgic-magic
We merkten dat de Belgische resultaten in 2011-2012 niet echt om naar huis over te schrijven waren en besloten dat we hieraan iets wouden doen. Chris kwam met het idee om Belgic Magic op te starten. Wij organiseren semi-competitieve toernooien. We leggen samen met Outpost Gamecenters bussen in naar enkele Grand Prix’s. Af en toe streamen we op Twitch.

Maar er is meer: tegenwoordig doe je ook vaak coverage. Wat is nu eigenlijk leuker: zelf spelen, of coverage doen?

De afwisseling van beiden is leuk. De herkenning die je krijgt door coverage te doen voelt speciaal. Maar ik speel ook nog graag zelf omdat ik zo competitief ben, al lukt het me de laatste jaren niet meer om te winnen, haha!

marijn-lybaert-coverage

Er komt allicht veel meer kijken bij coverage dan we ons kunnen voorstellen: kan je ons iets vertellen over alle moeite, zoals voorbereiding, technische aspecten, etc… die daarin kruipen?

Om coverage te brengen voor een Grand Prix zijn we met zes personen drie dagen lang bezig om alles klaar te zetten, om content voor te bereiden en om live verslag uit te brengen. Een hele dag coverage brengen, is vermoeiender dan je zou denken, dus is het wel goed dat we minstens met 3 commentatoren zijn zodat we kunnen afwisselen.

Voor welk formaat doe je het liefst coverage? Is dat ook het formaat dat je zelf het liefst speelt?

Ik doe het liefst coverage voor constructed formats. Standard, Modern of Legacy maakt me weinig uit. Zelf speel ik het liefst Team Limited en Legacy.

Ga je zelf meespelen in GP Brussel, of doe je coverage?

Coverage.

Wat vind je van het huidige standard formaat? Is er een bepaald deck dat je momenteel zou aanraden?

Om eerlijk te zijn heb ik al een hele tijd geen standard gespeeld. Ik heb nog veel werk deze week om me voor te bereiden zodat ik tijdens de coverage nuttige dingen kan vertellen. Met Abzan kan je nooit misgaan, dat is het laatste jaar alvast duidelijk geworden. Elke Grand Prix T8 zie je wel Siege Rhino opduiken. Voor de rest zou ik aanraden om het deck te spelen waarmee je het meest ervaring hebt. Alles is mogelijk, je moet gewoon zorgen dat je je deck goed kent en dat je alle matchups kunt winnen.

Zijn er kaarten en/of decks die volgens jou “under the radar” zitten?

Geen idee.

Heb je enige “words of wisdom” voor onze lezers die naar Brussel afzakken om hun uiterste best te doen opdat we een nieuwe Belgische Grand Prix-winnaar krijgen?

Geloof in jezelf. Bereid je goed voor op toernooien. Niemand, buiten misschien John Finkel, komt er zonder voorbereiding. En eerst en vooral, zorg dat je je goed amuseert. Probeer niet te veel teleurgesteld te zijn als je eens verliest. Magic is en blijft een kansspel. Probeer te leren uit je fouten en dan zal je vanzelf beter worden.

Als ik het goed begrijp, maak je deel uit van het Europese Pro-team van tournamentcenter.eu. Wie zijn je collega’s?

Pierre Dagen, Oliver Polak-Rottman, Immanuel Gerschenson, Toffel Chen, Thomas Enevoldsen, Fabrizio Anteri, Matej Zatlkaj en Lukas Blohon.

marijn-lybaert-tournamentcenterHoe verandert deel uitmaken van een team de manier waarop je Magic beleeft?

Zeker voor grote toernooien is het belangrijk om een team te hebben waartegen je je nieuwe creaties kan uitproberen. Tegenwoordig zijn er voor Pro Tours veel topteams en het is quasi onmogelijk om hier tegenop te boksen in je eentje. Een goed team is dan ook cruciaal. Niet enkel voor constructed, maar ook zodat je met voldoende bent om te kunnen draften en zo de nieuwe kaarten te leren kennen. Bovendien is het gewoon leuk om een week lang je ‘op te sluiten’ en enkel maar te denken aan het opkomende toernooi en welk deck je hiervoor wil spelen.

Hoe bereiden jullie je voor op toernooien?

Ik heb de laatste tijd weinig grote toernooien gespeeld, maar de meeste grote teams gaan een of twee weken samen in afzondering in een huisje of appartement en oefenen daar zowat 24/7.

Pfiew, dat klinkt erg pittig! Ik hoop voor je teamgenoten dat hun harde werk mooie resultaten oplevert. Jou wil ik alvast enorm bedanken voor het interview en veel plezier toewensen met de coverage van Grand Prix Brussel. Maak er wat moois van, Marijn!

Share.

About Author

Jeroen Van Heel

Cardboard cowboy, Nintendo nerd en Dr. Deathrite himself. Show your moves!

Reacties