Ja, ik ben 38 jaar en ik verzamel Lego!

9

“Peter, jij bent 38 jaar en jij verzamelt Lego?” het enige wat op dat moment nog ontbrak was een denigrerend vingertje.”Pardon,” antwoord ik: “Star Wars Lego!” We situeren ons in The Green Room net voor de opnames van Valkuil, een TV-quiz die het aandurft Blokken van zijn vooravond-tv-quiz-troon te stoten. Presentator Kürt Rogiers komt even de volgende aflevering voorbereiden met de 5 kandidaten van dienst, waaronder ikzelf. Onder ons zit een Club-Brugge supporter, een rasechte Buffalo, iemand die een wijnboetiek gaat beginnen en een Beyoncé-fan. 4 karakteristieken waarvan niemand wakker ligt. Maar die 5de, die verzamelt Lego? Als volwassene? C’est bizar. Met als gevolg dat de komende opname volledig beheerst wordt door die éne rode draad: Lego. Peter De Legoman, Lego-grapje hier, Lego-verwijzing daar. Valkuil, The Lego Episode, zeg maar. Groot was ieders verbazing, ook die van de presentator, als er dan ook nog een vraag opdook met als thema “Lego Rocks”. Dat ik met die ronde mijn allerlaatste tegenkandidate, zonder dat zij ook maar iets kon antwoorden, koud uitschakelde, was mijn zoete wraak. Revenge is a dish best served cold. Maar waarom? Waarom worden volwassen mensen die zichzelf AFOL (Adult Fans of Lego) noemen als rariteit beschouwd?

Mezelf outen als AFOL is tot nu toe de meest bevrijdende stap die ooit had kunnen zetten. Vanaf dan moet ik geen rekening meer houden met sociale conventies. Ik moet me niet voordien alsof ik iemand anders ben: een amateur-voetbalanalist, of een notoir café-ganger. Ik heb geen geheime bezigheid, ik verzamel gewoon Lego. Star Wars Lego. And I am proud of it! Als ik zeg dat ik geld nodig heb voor mijn verbouwing, dan weten mensen uit mijn vriendenkring dat ik niet bedoel dat er in mijn living een poutrelle moet gestoken worden, maar dat ik weer met één of ander Lego-project bezig ben. Ook als er voor speciale gelegenheden cadeautjes moeten gekocht worden ben ik er gerust in dat ik gevrijwaard wordt van Bongo- of andere cadeaubons. Tenzij een cadeaubon voor Dreamland, natuurlijk. Daarom dat ik op dat inschrijvingsformulier van “een nieuwe VTM Quiz”, ergens in september vorig jaar, schreef bij hobby’s: “Lego Star Wars”.

Als mijn vrouw voor de eerste keer een AFOL op TV zag, in een item van Lieven Scheire en zijn Nerdland over F.A.C.T.S. , zei ze: “Zijn er zo nóg?”

AFOL

Ja! Er zijn er zo nog. Nog véél:

build it like beckham

Als David Beckham een tijdje terug in een interview liet vallen dat de Taj Mahal bouwen in Lego-steentjes een ontspannend effect op hem heeft stond de media-wereld op zijn kop. Beckham? The Alpha-Man? Spelen met Lego? Dat kunnen we nooit meer “unseen”. Terwijl de AFOL-community opgelucht OEF ademt. Zie je wel? Zelfs Beckham is één van ons.

Dirk Denoyelle

En wie kent er Dirk Denoyelle nog? Die stemmenimator ala Chris Vandendurpel of Guga Baùl die zijn podiumwerk geruild heeft om professioneel Lego-bouwer te worden. Als één van de 12 Lego Certified Professional Artists ter wereld die van Lego officieel onder die naam mogen werken. Zij doen niets anders dan met die veelgekleurde steentjes bouwwerken, portretten, beelden en andere kunstwerken – op vraag en mits betaling – te bouwen. Hun werken kun je bewonderen op talrijke events of zoals vorig jaar op de tentoonstelling The Art of The Bricks van Nathan Sawaya in Brussel.

De Facebook-groep van BeLUG (Belgian Lego User Group) heeft 229 leden, hun website heeft 340 leden. BeLUG organiseert zelf Lego-events en is ook present op de komende editie van Antwerp Convention. De Facebook-groep Lego Verzamelaars telt bijna 1000 leden! En als je daar vraagt hoe zij hun “coming-out” argumenteren dan krijg je antwoorden als: “waarom moeten wij ons verdedigen?” “ik bouw aan mijn toekomst”. En dat is nog maar in ons NL-talig gebied. Bedenk dat er verschillende landen zijn met een eigen Lego User Group. Reken maar uit. Over zee, in Amerika, is de Lego-community nog véél groter. Het is zelfs zo dat Lego met hen in dialoog gaat om nieuwe sets te bouwen. Nieuwe uitgangspunten te zoeken. De Lego Star Wars Catalogus heeft zelfs een apart hoofdstuk dat door volwassen Lego-verzamelaars is samengesteld. De Lego Ultimate Collector-serie is er zelfs speciaal voor mensen die werken en geld genoeg hebben om die peperdure stukken te kunnen betalen. Of dacht je dat die joekel van een op minifiguur-schaal gebouwde Millennium Falcon bedoeld is om mee te spelen? Yeah Right!

LegoMF_day1_3

 

Natuurlijk is Lego om te spelen. Die Lego die je in de winkels en supermarkten vind. Maar de speciale UCS uitgaves, of de Architecture-reeks (waar je wereldberoemde bouwwerken in het klein kunt nabouwen) kun je alleen in de online-winkel van Lego of de officiële Lego Stores vinden. 15% van wat Lego jaarlijks verkoopt, eindigt in de handen van volwassenen. Dat zijn de harde cijfers, die van ons geen rariteiten maken, maar mensen die gewoon een hobby hebben.

steampunkpirates

Of die van hun hobby hun beroep maken.

Brickshop

Dus, mensen, presentators, en Kürt Rogiers in het bijzonder: Lego is van alle leeftijden. En alle Lego-verzamelaars van de wereld tesamen zou je niet graag aan je tafel hebben.

I rest my case.

Share.

About Author

Peter De Smet

Ongezouten meningen zijn beter voor mijn hart, volgens de dokter.

Reacties