Welke smartphone koop jij voor minder dan 300 euro?

0

Reviewers zijn allemaal in hetzelfde bedje ziek: de nadruk ligt op de top van de top, de crème de la crème. Bij Top Gear zijn dat de Ferrari F12 Berlinetta of de BMW M5, wij gaan voor de LG G6 en de Samsung Galaxy S8. Toch koopt de gemiddelde consument vaak in een goedkopere prijsklasse. Tijd om mijn adviseurspet even op te zetten en om met solide, economisch verantwoord advies op de proppen te komen.

Yorick vroeg 6 fabrikanten om hun beste toestel op te sturen met een prijs van maximum 300 euro. Zelf was hij bezig met de LG G6, dus ik mocht 3 weken mijn high-end device inleveren. Na 3 weken intensief testen en met broekzakken vol smartphones rondwandelen kan ik eindelijk het resultaat presenteren. En wat blijkt? Die budgettoestellen zijn de afgelopen jaren verdomd goed geworden.

Samsung Galaxy A3 (2017)

Koop de Samsung Galaxy A3 als je een waterdicht, compact toestel wil met een degelijke batterij. Te vermijden als je op zoek bent naar een groot scherm of een zuivere Google Android-ervaring.

Specificaties Samsung Galaxy A3 (2017)
Scherm: 4,7 inch 720p AMOLED
Software: Android 6.0.1 met TouchWiz
Processor: Exynos 7870
RAM: 2 GB
Opslag: 16 GB, uitbreidbaar met microSD
Camera (main): 13 MP, f/1.9
Camera (selfie): 8 MP, f/1.9
Batterij: 2350 mAh
Wi-Fi: 802.11 a/b/g/n/ac
Andere: IP68 water- en stofbestendig

Voor het eerste budgettoestel zit ik al boven de maximumprijs. De Samsung Galaxy A3 heeft een adviesprijs van 329 euro, maar vind je in de winkel nagenoeg overal aan 299 euro. Dat zie ik dus even door de vingers. Voor die prijs krijg je een van de compactere toestellen uit deze test: een 4,7 inch scherm voelt anno 2017 klein aan. Het kleinere scherm zorgt er wel voor dat je je niet al te gauw gaat storen aan de lagere 720p resolutie. Alles oogt scherp en Samsung weet met het AMOLED display zoals vaak de kleuren prachtig, maar gesatureerd weer te geven.

De behuizing doet onmiddellijk aan de grote broer Galaxy S7 denken. Zo zie ik een lichtjes gebogen achterkant, omringd door een metalen rand. Dat zorgt ervoor dat de A3 geweldig in de hand ligt. Ik ben wel minder fan van de reflecterende, glazen achterkant: deze leek bijzonder krasgevoelig op mijn blauw toestel. Jammer, want de troef van deze A3 is immers dat hij stof- en waterdicht is. En nu ik begonnen ben met de nadelen: wat is dat met die vingerafdrukscanner? Na herhaaldelijk de setup te doorlopen slaagde de A3 er maar niet in om mijn vrij normale vinger te herkennen.

Ook de software stelt wat teleur. Ik ben persoonlijk nooit echt fan geweest van de Touchwiz interface en ook hier weet die me niet te overtuigen. De extra’s weten niet te overtuigen en ook het standaardtoetsenbord voelt als prutswerk aan. Het hele boeltje draait bovendien nog steeds op Android 6.0, al schijnt een update onderweg te zijn. Tot dan mis je dus een aantal cruciale security fixes en loopt je toestel en je data dus mogelijk gevaar.

De batterij verdient trouwens een eervolle vermelding: ondanks de eerdere kleine capaciteit van 2350mAh kan de A3 zich meten qua autonomie met toppers zoals de Mate 9. Heel wat mensen zullen vlot de 2 dagen halen op een enkele laadbeurt.

De Samsung Galaxy A3 (2017) levert me dan ook gemengde gevoelens op. Het is een knap vormgegeven toestel dat aangenaam compact is en goed in de hand ligt. De batterij is top en ook de waterbestendigheid is mooi meegenomen. Helaas lijkt het toestel niet even krasbestendig en doet de vingerafdrukscanner erg nukkig. Momenteel is ook de software nog verouderd en is dit het duurste toestel uit onze vergelijkende test.

Huawei P8 Lite 2017

Koop de Huawei P8 Lite 2017 voor zijn looks en degelijke camera. Vermijd hem als je snelheid belangrijk vindt.

Specificaties Huawei P8 Lite 2017
Scherm: 5,2 inch 1080p IPS
Software: Android 7.0 met EMUI 5.0
Processor: HiSilicon Kirin 655
RAM: 3 GB
Opslag: 16 GB, uitbreidbaar met microSD
Camera (main): 12 MP, f/2.0
Camera (selfie): 8 MP, f/2.0
Batterij: 3000 mAh
Wi-Fi: 802.11 b/g/n 

Het productaanbod van Huawei is een beetje een soep. Zo kan je nu in de winkel een nieuwe P8 Lite 2017 en een P10 Lite terugvinden. Die laatste is voor deze test te duur, die eerste wil teren op de faam van de goedverkochte P8 Lite van 2 jaar terug. De eerste indruk is alleszins positief: het toestel voelt premium aan met een degelijk, knap maar braaf design. Helaas is de glazen achterkant een magneet voor vingerafdrukken en bestaat het risico op krasjes.

Een 1080p-scherm van 5,2” siert de voorkant. Meer pixels dan de A3 dus, maar daar wordt AMOLED wel voor opgeofferd. De beeldkwaliteit is echter gewoon goed te noemen, al is de leesbaarheid in de zon minder. De motor is een Kirin 655 met 3GB aan werkgeheugen, een krachtige combo. Althans op papier, in de praktijk wordt het toestel af en toe geplaagd door haperingen en wachttijden.

Dit keer vind ik gelukkig geen Marshmallow, maar Android Nougat (7.0) terug. Het geheel is wel overgoten met EMUI 5.0. Dat is al pakken beter dan vorige versies, maar geef me toch maar een standaard Android-ervaring. De camera-app is wel uitstekend, met tal van instellingsmogelijkheden.

De P8 Lite 2017 is een groter toestel, maar slaagt er niet om de Galaxy A3 te overklassen, ondanks betere specificaties. Zo houdt de grotere batterij het maar net iets meer dan een dag vol en stoorde ik me aan de occasionele hapering. Voor je 249 euro krijg je wel een knap toestel met een degelijke camera.

Sony Xperia XA1

Koop de Sony Xperia XA1 als je een compact, knap cameratoestel wil. Vermijd hem als je specs boven alles wil.

Specificaties Sony Xperia XA1
Scherm: 5 inch 720p IPS
Software: Android 7.0
Processor: Mediatek Helio P20
RAM: 3 GB
Opslag: 32 GB, uitbreidbaar met microSD
Camera (main): 23 MP, f/2.0
Camera (selfie): 8 MP, f/2.0
Batterij: 2300 mAh
Wi-Fi: 802.11 a/b/g/n 

Wauw, het was liefde op het eerste gezicht tussen mij en de Sony Xperia XA1. Het matzwarte, slanke design van de XA1 verleidde me in geen tijd. Bovendien ligt die kleine behuizing ook nog eens super in de hand. Het viel me wel snel op dat het scherm slechts een 720p resolutie heeft, al is dat best te verdragen doordat het scherm vrij klein is.

Een kleine resolutie voor het scherm, een grote voor de 23MP camera achteraan. Deze wist de beste foto’s uit mijn test neer te zetten, al was dat met het nodige gepriel in de instellingen. Zonder heb je wat geluk nodig om een mooi plaatje te schieten. De camera-app zelf kwam vrij traag over, had de XA1 de app van Huawei gehad was het een absolute topper.

Qua specificaties loopt de XA1 wat achter en dan heb ik het niet enkel over het 720p scherm. Ook de processor lijkt af en toe niet mee te kunnen en de batterij is goed voor 1 dag maar zeker niet meer. De afwezigheid van een vingerafdrukscanner is een laatste minpuntje. De Xperia XA1 biedt vooral een knap design en scherpe camera voor zijn 279 euro.

Alcatel Idol 4

De Alcatel Idol 4 is een aanrader voor iedereen met een interesse in virtual reality. Je vermijdt hem wel beter als je op zoek bent naar een stevig, festivalbestendig toestel.

Specificaties Alcatel Idol 4
Scherm: 5,2 inch 1080p IPS
Software: Android 6.0.1
Processor: Qualcomm Snapdragon 617
RAM: 3 GB
Opslag: 16 GB
Camera (main): 13 MP, f/2.0
Camera (selfie): 8 MP, f/2.0
Batterij: 2610 mAh
Wi-Fi: 802.11 a/b/g/n/ac

De Alcatel Idol 4 wint deze vergelijkende test op vlak van de verpakking. Je doet de prachtige, grote doos nog maar open en de focus van deze smartphone is duidelijk: virtual reality. Alcatel levert dan ook een uitstekende VR-headset met de Idol 4 mee.

Het toestel zelf ziet er ok uit. De glazen achterkant was iets gladder dan me beviel en was een magneet voor vingerafdrukken. Er is dan ook geen andere plek waar je terecht kan met je vingers, een scanner ontbreekt helaas. Wel is er plaats voor de BOOM-knop aan de rechterkant van het toestel, net onder de volumeknop. Het duurde even vooraleer ik doorhad dat dit niet de powerknop was. De BOOM-knop kan je instellen naar keuze, maar in de praktijk is er voor mij maar 1 optie: de camera.

Op softwarevlak krijgt Alcatel goede punten met een bijna onaangepaste Android. Uiteraard zijn er wel de nodige VR-apps vooraf geïnstalleerd. Het hele boeltje maakt immers gewoon gebruik van Google’s Cardboard technologie, hetzij met een iets betere headset. Die meegeleverde headset is super om VR te consumeren, maar de Idol 4 schiet soms wat te kort. Het gaat allemaal prima voor de bravere ervaringen zoals YouTube. Bij grafisch intensievere games is het aantal frames per seconde af en toe wat te laag om aangenaam te zijn.

De Alcatel Idol 4 is een aangenaam en capabel toestel en kost je 279 euro. De “gratis” virtual reality headset is meer dan een snel extraatje. Die doet prima dienst voor video’s, enkel voor games mist de Idol 4 soms wat power.

LG K10 (2017)

De LG K10 (2017) zit qua design snor, maar laat heel wat steken vallen. Je kan beter krijgen.

Specificaties LG K10 (2017)
Scherm: 5,3 inch 720p IPS display
Software: Android 7.0
Processor: Mediatek MT6750
RAM: 2 GB
Opslag: 16 GB, uitbreidbaar
Camera (main): 13 MP, f/2.2
Camera (selfie): 5 MP, f/2.4
Batterij: 2800 mAh, uitwisselbaar
Wi-Fi: 802.11 b/g/n 

Met een prijs van 199 euro is de LG K10 (2017) het op één na goedkoopste toestel. Dat merk je gelukkig niet aan de behuizing. Ik moet wel toegeven dat het gouden randje niet mijn ding is, maar er zijn ongetwijfeld anderen die deze bling-bling wel appreciëren.

Met die prijs is de K10 de directe tegenstander van de Lenovo Moto G5 en het toestel verliest die strijd op nagenoeg alle vlakken. Zo is het scherm slechts 720p ondanks de grotere beelddiagonaal van 5,3 inch. Ook de processor is verouderd en voelt vaak traag aan.

Als dooddoener is er dan nog de aangepaste software van LG. Deze heeft duidelijk invloeden van iOS en misschien zelfs Huawei’s EMUI. Het resultaat is een vrij lompe interface met nul meerwaarde tegenover een zuivere Android Nougat.

Slechte prestaties en vervelende software zorgen ervoor dat de LG K10 (2017) nu al verouderd aanvoelt.

Lenovo Moto G5 en Moto G5 Plus

Koop een Lenovo Moto G5 als je een degelijke smartphone met stock Android wil. Vermijd hem als je op zoek bent naar een knap design.

Specificaties Moto G5 Plus
Scherm: 5,2 inch 1080p IPS
Software: Android 7.0
Processor: Qualcomm Snapdragon 625
RAM: 3 GB
Opslag: 32 GB, uitbreidbaar met microSD
Camera (main): 12MP, f/1.7
Camera (selfie): 5MP, f/2.2
Batterij: 3000 mAh batterij
Wi-Fi: 802.11 a/b/g/n
Specificaties Moto G5
Scherm: 5,0 inch 1080p IPS
Software: Android 7.0
Processor: Qualcomm Snapdragon 430
RAM: 3 GB
Opslag: 16 GB, uitbreidbaar met microSD
Camera (main): 13 MP, f/2.0
Camera (selfie): 5 MP, f/2.2
Batterij: 2800 mAh, uitwisselbaar
Wi-Fi: 802.11 a/b/g/n

De Moto G’s krijgen al enkele jaren de medaille “beste budgetsmartphone” opgespeld. Ik kan kort zijn: ook dit jaar verdienen ze op zijn minst een podiumplek. Ze? Jup, Lenovo stuurde immers beide varianten op: de gewone G5 en de grotere broer G5 Plus.

De kleinste telg doet het met een 1080p-scherm van 5 inch groot en is de jouwe voor 195 euro. De Plus krijgt 0,2 inch extra, behoudt de resolutie. Beide schermen zijn wel lastig leesbaar in de zonnige buitenwereld. De surplus van 80 euro geeft je wel 32GB opslagruimte (16GB voor de G5) en wat extra reken- en tekenkracht. Gamers kiezen dus beter voor de Plus, alsof het grotere scherm nog geen reden genoeg was. Ten slotte heeft de G5 Plus ook een grotere batterijcapaciteit, maar voor beide toestellen ging ik elke nacht op zoek naar de oplader.

Beide toestellen voelen bijzonder goed aan en dat hebben ze te danken aan het gebruik van aluminium. Van het design word ik dan weer niet echt wild. Het is zowat het braafste design uit deze vergelijkende test. Ik ben wel blij dat beide toestellen een vingerafdrukscanner hebben, een sterk kunstje gezien de prijs.

De software is een bijzonder sterk punt van deze Moto’s. Android Nougat (7.0) draait in volle glorie met een minimum aan fratsen on top. Dit is de beste benadering als je een zuivere Nougat wil, los van een pixel importeren. Lenovo voegde wel de Moto Actions toe: dit zijn configureerbare gestures. Zo kan je met een karatemove de zaklamp inschakelen of hoef je de telefoon enkel maar om te draaien om niet gestoord te worden.

De Lenovo Moto G5 is een prima Androidtoestel met bijzonder sterke prijs. Enkel het design is wat saai. De G5 Plus geeft je nog iets meer, al durf ik in vraag te stellen of het die 80 euro extra waard is.

Conclusie

tabel budgetsmartphones

Nog even alles op een rijtje. (Klik voor de details)

Drie weken lang werd mijn high-end campagnon vervangen door een van deze budget smartphones. Dat ging een pak gemakkelijker dan verwacht, het merendeel doet prima zijn dienst. Smartphones anno 2017 zijn dan ook gemiddeld gezien goed te noemen.

Het hangt van jouw persoonlijke focus af welke smartphone je net moet aanschaffen. Wil je VR of val je soms eens spontaan in een zwembad? Zelf zou ik voor de Moto G5 gaan: een compact formaat en een vlotte, zuivere Android-ervaring.


Mag het toch iets meer zijn? Check dan onze andere smartphone reviews:

HTC U 11 hands-on: geleerd uit de fouten
LG G6 review: smartphone verkleed als tank
De Huawei P10, een betere iPhone dan die van Apple

Share.

About Author

Bram Vandewalle

Tech lover, AFOL en IT freelancer.

Reacties