Wat is iOS? Geekster legt uit

0

Iedereen die gebruik maakt van een iPhone, iPad, iPod Touch of Apple TV werkt met iOS, het mobiele besturingssysteem van Apple. Ongeveer 20% van de mensen die een smartphone gebruikt, draait iOS op zijn toestel, wat er voor zorgt dat Apple het tweede populairste besturingssysteem ter wereld is. Enkel Android gaat het hen hierin voor. Maar wat is iOS nu eigenlijk? Geekster ging op onderzoek:

iPhone OS

iphone

2007, wijlen Steve Jobs en co. werken in het grootste geheim aan de allereerste iPhone. Om alles vlot te laten draaien ontwikkelen ze iPhone OS 1, een besturingssysteem gebaseerd op OS X, de software van de Macbooks en iMacs van deze wereld. IPhone OS 1 zette de toon voor hoe het latere iOS er moest uitzien. Veel functies die we vandaag gewoon zijn, waren in de eerste versie nog niet aanwezig. Zo was er bijvoorbeeld geen App Store en ook kopiëren en plakken was niet mogelijk.

Externe apps werden dus nog niet ondersteund, de eerste iPhone moest dus dienst doen als een telefoon, een iPod en een toestel om mee op internet te kunnen surfen. De focus lag op gebruiksvriendelijkheid en een telefoon die gewoon werkt, iets wat tot op de dag van vandaag nog steeds belangrijk is. Pas bij de introductie van de iPhone 3G werd de App Store toegevoegd en konden bedrijven hun eigen applicaties ontwikkelen voor de smartphone.

Jony Ive gooit alles overboord

ios-7-2-xl

Het besturingssysteem voor iPhone, iPad en iPod Touch dat we vandaag kennen ziet er heel anders uit dan in het begin. Hoe komt dat? In 2012 werd Jony Ive, toen verantwoordelijk voor het uiterlijk van alle Apple producten, op het uiterlijk van iOS gezet. Ive gooide alle elementen die uit het dagelijkse leven waren gehaald, zoals de gele notebook achtergrond in de notitiesapp, weg en veranderde het uitzicht van iOS 7 drastisch. De interface werd strakker en er werd veel wit gebruikt.

Na het complete redesign in iOS 7 focust Apple zich nu vooral op de verbetering van het besturingssysteem. iOS 8 bracht naast enkele stabiliteitsverbeteringen ook de ondersteuning voor de Apple Watch en in iOS 8.4 is de nieuwe streamingdienst van Apple, Apple Musicvan de partij. iOS 9 zal verder focussen op het verbeteren van de bestaande diensten zoals iOS 8 en zal ergens in het najaar van 2015 uitkomen. Apple wil iOS ook laten doordringen in je auto en is begonnen met de uitrol van Carplay, een aangepaste versie van iOS, die je kan bedienen vanop het dashboard van je auto. Of Carplay een succes zal worden, hangt er van af of de automerken deze software in hun auto’s willen inbouwen.

How-Apple-CarPlay-could-save-the-car-stereo-industry

 

Share.

About Author

Lucas Wuyts

Hoofdredacteur Tandem Tech, social media manager Geekster

Reacties