Wat is Android? Geekster legt uit

21

Android, het besturingssysteem dat de basis is van zowat alle smartphones, die geen iPhone of Microsoft Lumia zijn. Hoewel er maandelijks wereldwijd 1 miljard mensen gebruik maken van een Android-toestel, lijkt niet iedereen bekend te zijn met wat het besturingssysteem nu net is. Het bewijs zijn onder andere de reclame-campagnes die Google recent is begonnen. Daarom volgt hier het antwoord op de vraag “Wat is Android?”.

Android, Inc.

Android 1.0 Enkel via een emulator krijg je dit te zien.

Android 1.0
Enkel via een emulator krijg je dit te zien.

Het jaar is 2003, de maand oktober. Andy Rubin, Rich Miner, Nick Sears en Chris White stichten hun bedrijf in Palo Alto (Californië) en dopen het Android, Inc. De naam is volgens de legende vernoemd naar Andy Rubin, die een grote robotliefhebber was. Met hun bedrijf zullen ze werken aan “slimmere telefoons, die zich bewust zijn van de locatie en voorkeuren van de gebruikers”. In 2005 valt het oog van Google op de startup van Rubin en worden ze in juli opgekocht voor 50 miljoen dollar. Op dat moment wist bijna niemand hoe groot de impact van deze overname zou zijn voor Google en de rest van de wereld.

Een Android voor alles en iedereen

cyanogenmod-boot

Het opstartscherm van Cyanogenmod, een custom ROM

Sinds de eerste commerciële release van Android in 2008 met de HTC Dream, ook bekend als de T-Mobile G1, is het platform heel erg ver gekomen. Vermits de basis van de software volledig open source is, kan iedereen er mee prutsen zoals hij of zij wilt. Dit zorgt voor een veelheid aan zogenaamde custom ROMs, aangepaste versies van Android, door enthousiastelingen in hun vrije tijd bij elkaar geknutseld. Omdat vele smartphone-makers quasi weigeren om hun toestellen voor een lange periode te ondersteunen met updates, zijn er zoveel mensen die van ROMs gebruik maken dat sommige versies zelfs een eigen bedrijf hebben.

android-auto-dashboard

Android, nu ook in de auto.

Google zelf heeft ook niet stilgezeten. Naast een hoop updates heeft het bedrijf er ook werk van gemaakt om Android op zoveel mogelijk verschillende toestellen te krijgen. In 2011 kregen we voor het eerst de Honeycomb-update te zien, speciaal gemaakt voor tablets. Hoewel deze update nooit veel toestellen heeft gezien en tablets met Android nooit echt populair zijn geweest, was het de eerste stap voorbij smartphones.

Ook het sterk gefaalde Google-TV en de zich te bewijzen opvolger Android TV hebben een basis in het besturingssysteem. Samen met Android Wear, dat smartwatches smart maakt en Android Auto, dat een einde moet maken aan afschuwelijk software in wagens, wilt Google elk scherm dat in contact komt met je oogbal controleren.

Gefragmenteerde zoetigheid

android-desserten

Alle zoetigheden waarnaar Android tot nu toe is vernoemd

Sinds de update naar Android 1.5 in 2009 krijgt zowat elke nieuwe grote versie een zoete bijnaam. Deze gaan alfabetisch van Cupcake naar de meest recente Lollipop. Elk jaar opnieuw voor de ontwikkelaarsconferentie Google I/O wordt er druk gespecul(aas)eerd wat de nieuwe naam zal worden. Recent heeft Google wel de gewoonte om nieuwe software van het besturingssysteem een preview te geven zonder de naam vrij te geven, om daarna bij de release in de herfst de nieuwe naam te onthullen. Traditioneel wordt er dan ook een nieuw standbeeld in de tuin van Googles campus in Mountain View, Californië, onthuld. Dit jaar zal het een zoetigheid worden, die begint met de letter ‘m’ en speculaties gaan van Milkshake tot M&M.

In tegenstelling tot de iPhone, is het niet Google die beslist of je smartphone de update krijgt, iets waar Apple tijdens zijn conferenties maar al te graag mee uitpakt. Op het eerste zicht zou je dit kunnen zien als een gigantisch probleem, zeker wat de beveiliging betreft. Ook zou je vaak geen gebruik kunnen maken van de laatste snufjes, tenzij je een nieuwe smartphone zou kopen. In praktijk is het probleem grotendeels opgelost door Google Play Services. Dit is een app die elke Android-smartphone geïnstalleerd zou moeten hebben, waarmee je gebruik kan maken van de laatste apps, gaten in de beveiliging worden opgelost en nieuwe snufjes kan uitproberen. Omdat de app gewoon kan worden geüpdate via de Play Store, zitten er procentueel meer mensen op de laatste versie van Play Services dan op de laatste versie van iOS. Het blijft een onvolledige oplossing, maar het zorgt ervoor dat Google toch al de grootste problemen kan oplossen.

De fanboys en de smartphone-oorlog

Het ontstaan van deze oorlog verdient een eigen artikel, maar het quasi aanbidden van bepaalde tech-bedrijven en de conflicten die daaruit ontstaan, zijn een niet te onderschatten aspect van het geek-zijn. Apple gooit zowat jaarlijks wat olie op het vuur dat de strijd tussen fans van Android, iOS en Windows Phone is. Niet dat dit slecht is. Het houdt de bedrijven scherp, wat de concurrentie en dus de consument ten goede komt. Je kan het vergelijken met de vete tussen fans van DC en Marvel of tussen fans van Xbox, Playstation en Wii U.

Android, een vaste waarde

IDC: Smartphone OS Market Share 2015, 2014, 2013, and 2012 Chart
Zoals je ziet valt het belang van Google’s besturingssysteem niet te onderschatten. Wat begon als een kleine startup, waarvan niemand echt wist wat ze deden, is uitgegroeid tot één van de belangrijkste stukken software die we vandaag kennen. Tegenwoordig is het bijna onmogelijk om niet met de groene robot in contact te komen, of je het nu leuk vindt of niet. Ik kijk in ieder geval weer uit naar deze herfst voor de release van Android M.

Update (10:27, 29/07/2015): Enkel de basis van Android is open source, aangepast in het artikel.

Share.

About Author

Yorick Dupon

Vraag me welke smartphone je moet kopen.

Reacties