Waarom Twitter mijn favoriet sociale medium is (opinie)

0

Het is de afgelopen tijd opnieuw populair geworden om het einde van Twitter aan te kondigen. Zeker nu tweets in chronologische volgorde niet meer per se de norm is. Topmensen die worden ontslagen, het aantal actieve gebruikers dat afvlakt en een gebrek aan duidelijke visie van de nieuwe CEO, Jack Dorsey, zorgen voor zenuwachtigheid op de beurs en veel tech-journalisten. Toch blijft Twitter het sociaal netwerk waar ik het meest van mijn tijd aan spendeer.

Je kan je afvragen waarom ik in godsnaam Twitter zou verkiezen boven Facebook, Instagram of Snapchat. Dit zijn ook enorm interessante platforms. Zeker Snapchat, dat echt een kijk geeft in het leven van mensen wereldwijd. Wat Twitter echter zo uniek en onmisbaar maakt, is hoe gemakkelijk het is om in real time updates te krijgen over alle mogelijke onderwerpen. Dat kan gaan over hoe de examens vlotten, een kleine ruzie die je hebt met een collega of de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten.

Die drang om up-to-date te zijn met de rest van de wereld, is wat me initieel aantrok om met Twitter te beginnen. Het vereiste op zoek te gaan naar wie interessant is om te volgen, een proces dat lange tijd kan duren. Dat dat zo lang duurt is waarschijnlijk nog één van de grootste drempels voor potentiële nieuwe gebruikers. Toch zorgt de snelheid van het verspreiden van informatie er wel voor dat ik en vele anderen bijna niet meer zonder kunnen.

Deze eigenschap van het sociaal netwerk is één van de dingen die het internet zoals we het nu kennen kenmerkt. De grootste verandering die het wereldwijde web met zich meebracht, is de enorme versnelling in de verspreiding van informatie. Op vele vlakken speelt Twitter daar een grote rol in. Breaking news lees je er vaak als eerste. Bij grote gebeurtenissen is de app openen vaak de beste manier om te weten te komen wat er aan de hand is. Soms worden tweets een belangrijk onderdeel van gebeurtenissen, zoals bijvoorbeeld de protesten op het Tahrirplein in Caïro tijdens de Arabische Lente.

Een andere reden waarom ik niet meer zonder het sociaal medium zou kunnen, is dat Twitter afgelopen maanden voor mij een manier is geworden om contact te houden met mensen die misschien niet per se brekend nieuws tweeten, maar nog steeds interessant en/of grappig zijn. Sommigen onder hen zijn ondertussen zelfs vrienden geworden dankzij de Twunch, een mooie naam voor wat gewoon een ontmoeting tussen twitteraars is. Op die momenten leer je het gezicht en de persoon achter het account kennen, wat de band enkel sterker maakt en Twitter nog meer onmisbaar. Soms wordt er zelfs gevoetbald onder elkaar, naar het schijnt ook een ervaring. Ik denk dat er weinig sociale media zijn waarbij vriendschappen sluiten met vreemden zo eenvoudig kan.

Twitter is niet perfect. Het blokkeren van mensen die je lastig vallen, is niet zo gemakkelijk als het zou moeten zijn en sommige werknemers van het bedrijf hebben er blijkbaar zelfs geen weet van. Hun communicatie naar de gebruikers toe is ook verre van perfect, waardoor geruchten over veranderingen enkel zorgen voor een paniekreactie. Het netwerk trekt weinig nieuwe mensen aan, wat op termijn een probleem kan vormen. Aan de andere kant heeft het bedrijf genoeg cash om nog 400 jaar te overleven. Hopelijk is dat voldoende tijd voor CEO Jack Dorsey om uit te dokteren waarvoor zijn sociaal netwerk eigenlijk dient.

En maak je geen zorgen, bij Twitter weten ze goed genoeg dat de chronologische tijdlijn van levensbelang is voor veel gebruikers. Ze weten goed genoeg dat als ze die functionaliteit verwijderen, het sociaal netwerk meteen leegloopt. Je kan natuurlijk ook steeds een andere app installeren om zeker te zijn. Voor iOS en Mac zou Tweetbot erg goed zijn, voor Android is Falcon Pro meer dan uitstekend.

Share.

About Author

Yorick Dupon

Vraag me welke smartphone je moet kopen.

Reacties