Een laptop waarmee je eigenlijk alleen maar in de browser kan werken. Dat klinkt niet echt als iets handig, maar eigenlijk hangt het volledig af van het toestel zelf. Tot die conclusie kwam ik bij het reviewen van de Toshiba Chromebook 2.

Specificaties
Scherm: 13,3 inch IPS (1920×1080)
Software: Chrome OS 46.0.2490.71 (64-bit)
Processor: 2,16 GHz Intel Celeron N2840
Grafische kaart: Intel HD Graphics
RAM: 4 GB
Opslag: 16 GB (eMMC)
Webcam: HD
Batterij: 45 Wh, 3 cellen
Wi-Fi: 802.11 ac+agn
Poorten: HDMI, USB 2.0, USB 3.0, SD-kaartlezer
Gewicht: 1,35 kg

Het leven in de browser

toshiba-chromebook-2-banner

Ik maak nu al een jaar gebruik van mijn eigen Chromebook en eigenlijk waren er amper momenten waarop ik me dat heb beklaagd. Tegenwoordig kan ik zowat alles in de browser doen en de Chrome OS software van Google is eigenlijk niet veel meer dan dat. Uiteraard heb je nog enkele programma’s waarmee je ook offline kan werken. Zoals onder andere een programma om foto’s te bekijken en simpel te bewerken, eentje om videobestanden te kijken en je kan ook lokale bestanden (die allemaal in een Downloads-map zitten), bestanden in Google Drive of op je USB-stick of SD-kaart gebruiken in een ander stukje software.

Alle Chromebooks hebben qua operating system identiek dezelfde software, die Google ontwikkelt en update. Dat bijwerken doen ze zoals de Chrome browser op je Windows of Mac, op de achtergrond en zonder dat je het eigenlijk merkt. Veiligheid is dus gegarandeerd en omdat Google ook bijhoudt welke extensies je gebruikt en ook je paswoorden kan bijhouden, heb je eigenlijk overal dezelfde ervaring zolang je Chrome gebruikt.

Het instellen van de Toshiba Chromebook 2 was dan ook enorm simpel, gewoon inloggen met mijn Google-account en ik had al mijn favoriete websites en extensies meteen klaar.

Goedkoop en dat zie je

toshiba-chromebook-2-closed

Met een richtprijs van € 399, die ondertussen bij meerdere webwinkels is gedaald naar € 349, moet je je niet verwachten aan materialen en afwerking van de hoogste kwaliteit. Dat is dan ook het geval bij de Toshiba Chromebook 2. De laptop is volledig uit plastiek, met de boven- en onderkant in een geribbelde variant. Ik ben daar niet echt een fan van. Het vangt heel gemakkelijk vuiligheid op en is enorm gevoelig voor krassen, terwijl het voor mij niets bijbrengt aan de looks van de laptop. Langs de binnenkant zou het plastiek op aluminium moeten lijken, waar het niet echt in slaagt. Natuurlijk spreken we hier over een toestel dat aan de lagere kant van de markt is, dus moeten we er niet te veel van verwachten.

Wat me echt zorgen baart, is de vrij duidelijke spleet die de laptop vertoont als je het scherm sluit. Als je van plan bent de Toshiba Chromebook 2 vaak in een rugzak of tas mee te nemen, raad ik je aan om er een hoes voor te kopen. Anders zal er eender wat tussen komen te zitten, wat voor krassen zorgt op het plastiek en misschien zelfs het scherm. Met mijn eigen Chromebook had ik het pas veel te laat door en nu ziet die er zeer gebruikt uit.

De Toshiba Chromebook 2 als werkpaard

toshiba-chromebook-2-keyboard-qwerty

Hoe goedkoop een laptop ook mag zijn, op sommige onderdelen mag niet bespaard worden. Toshiba had dit duidelijk door want het scherm, het keyboard en het touchpad zijn uitstekend.

Met een Full HD-resolutie en een grootte van 13,3 inch, zit deze laptop qua scherm perfect in de sweet spot. Het is voldoende scherp voor dagelijks gebruik en de kijkhoek is bovendien opvallend groot. De kleuren zitten ook zeer goed en het scherm kan voldoende sterk verlicht worden zodat het buiten nog leesbaar blijft. Voor de prijs van de Toshiba Chromebook 2 valt qua beeld niets te bemerken.

toshiba-chromebook-2-banner

Als je veel moet typen en surfen op het web, zijn een goed toetsenbord en touchpad van levensbelang. Gelukkig heeft Toshiba bij de Chromebook 2 er voor gezorgd dat beide in orde zijn. Ik heb al op betere keyboards getypt, zoals de Dell XPS 13 en alle Macbooks, maar hier gaat het er zeker mee door. In het begin was het een beetje wennen omdat de toets induwen meer kracht vereist dan gewoonlijk. Eens je daarover bent, kan je genieten van de toetsen die voldoende ruimte tussen elkaar hebben, waardoor fout typen zowat tot het verleden hoort. Jammer genoeg is er geen verlichting onder de toetsen, wat ik altijd een handige extra vind. Langdurig typen was ook nooit echt comfortabel, omdat de randen van laptop, waar je polsen op rusten, best scherp zijn.

Het touchpad is van hetzelfde kaliber. Goed voor de prijs van de laptop, maar ook niet meer dan dat. Het is precies en herkent het gebruik van meerdere vingers erg goed. Dat laatste is belangrijk, want in Chrome OS kan je er heel wat nuttige moves mee doen. Vooral met drie vingers naar beneden swipen, om een overzicht te krijgen van alle openstaande programma’s, gebruik ik erg vaak. Jammer genoeg is het touchpad gemaakt uit hetzelfde soort plastiek als rond het keyboard. Persoonlijk heb ik liever een glad materiaal, zoals bijvoorbeeld het glas van onder andere de Macbooks van Apple. 

In dagelijks gebruik

toshiba-chromebook-2-opened

De Toshiba Chromebook 2 is een laptop die je perfect overal naartoe kan meenemen. Het past perfect op de tafeltjes in de trein (als die er al zijn), je kan op drie verschillende manieren van je smartphone een hotspot maken voor de laptop en de batterij gaat zo’n 7 à 8 uur mee. De speakers zijn best luid, maar het logo van Skullcandy doet vermoeden dat ik uitstekende kwaliteit zou moeten horen. Eerlijk gezegd, het zijn gewoon goede laptopspeakers. Als je zoals mij veel onderweg productief wilt zijn, niet afhankelijk bent van programma’s als Photoshop, maar voldoening neemt met online tools, zoals die van Google, en al je documenten online wilt en kan bewerken, dan is een laptop met Chrome OS in het algemeen, en specifiek dit model, zeker iets dat je moet overwegen.

73%
73%
Zeer goed

Met steeds zuinigere en toch krachtigere processoren, het overal aanwezig zijn van internet en de relatief lage prijzen van online opslag, is het tegenwoordig perfect mogelijk om al je werk te verzetten in de browser. Chrome OS is niet meer dan dat en samen met de Toshiba Chromebook 2 kom je al erg ver. Akkoord, de gebruikte materialen zijn niet de beste, maar tenzij je 1000 dollar wilt uitgeven en je in de Verenigde Staten woont, ga je niet veel betere Chromebooks tegen komen dan deze.

 • Software
  7
 • Scherm
  8.5
 • Keyboard en touchpad
  8
 • Batterij
  7
 • Bouwkwaliteit
  6
Share.

About Author

Yorick Dupon

Vraag me welke smartphone je moet kopen.

Reacties