Tandem Tech: Zijn er goden in Silicon Valley?

0

Wat een week. Kerstmis komt steeds dichter en dichter, de dagen worden korter en korter en Rogue One: A Star Wars Story is eindelijk te bewonderen op het grote scherm! Dus zonder er verder doekjes om te winden: Let’s jump into hyperspace.

Wij zijn even van onze Tandem moeten stappen na het zien van Rogue One

Lucas: Afgelopen week was het eindelijk zover, Rogue One: A Star Wars Story werd eindelijk op het grote publiek losgelaten. We gaan hier niets spoilen (geen paniek, oké!) maar alles is nu mogelijk wat ons betreft. Star Wars kan nu echt alle kanten opgaan en dat heeft ook The Verge door. We raden je aan om enkel door te klikken als je Rogue One al gezien hebt; er zitten namelijk lichte spoilers in. Wil je toch iets lezen over Rogue One zonder dat de verhaallijn je verklapt wordt? Lees dan even de uitstekende review van onze eigenste Jeroen. 

Het einde van Pebble

Yorick: Zelfs voor een bedrijf dat met de grootste Kickstartercampagne van z’n tijd erin slaagde om een eigen markt te creëren, kan het fout aflopen. Nu de wereld doorheeft dat smartwatches toch niet the next big thing zijn, moeten de fabrikanten klappen incasseren. Bedrijven als Apple en Lenovo nemen dat vrij probleemloos op, maar dat is Pebble duidelijk niet gelukt. Nu is het aan Fitbit om met de overgebleven werknemers van het overgenomen bedrijf te tonen wat ze kunnen betekenen voor de krimpende markt van smartwatches. 2017 wordt make it or break it.

Kanye als afleidingsmanoeuvre

Lucas: Trump speelt het spel steeds sluwer en sluwer, getuige daarvan zijn ontmoeting deze week met de enige echte Yeezy. Er beweegt momenteel heel wat in de VS omtrent de laatste verkiezingen. Rusland heeft volgens bronnen (en het zijn niet de minste) de verkiezingen vervalst door onder andere e-mailservers van de democraten te hacken. En hoe kan je de aandacht daarvan beter afleiden dan door een popicoon te ontmoeten? Juist ja. Hopelijk heeft Kanye het ook door…

En nu we het toch over Donald J. Trump hebben

Lucas: Ome Donald had afgelopen week nog meer ontmoetingen. Zo kwamen alle bonzen van Silicon Valley samen in Trump Tower voor een ontmoeting met de zopas verkozen president van de Verenigde Staten. Maar waarom? Wel, in ieder geval niet om een database aan te leggen van moslims die in de VS verblijven. Waarom Trump dan wel tijd wilde nemen om onder andere Tim Cook te ontmoeten? Time will tell… 

Teen Vogue is mijn nieuwe favoriete publicatie

Yorick: Tieners worden onderschat. We denken allemaal dat ze enkel geïnteresseerd zijn in videogames, beroemdheden, kleding of make-up. Maar Teen Vogue bewijst het tegendeel. Ze brengen uitstekende artikels zoals dit opiniestuk, waarin politieke en maatschappelijke kwesties worden aangekaart. Maar vooral: ze doen dit zonder hun lezers te onderschatten. Geen kinderachtige taal of GIF’jes hier. De lezers worden behandeld als mensen met voldoende kennis en interesse om zich te informeren over belangrijke ontwikkelingen in de Verenigde Staten. En dat is iets waar sommige media in Vlaanderen nog veel uit kunnen leren.

Er zijn geen goden in Silicon Valley

Yorick: Het gebied in Californië waar de grootste techbedrijven van de wereld gevestigd zijn, wordt wel eens geschetst als een plaats waar de toekomst wordt bepaald. Met woorden als “disruptie” in hun arsenaal willen ze duidelijk maken dat ze bijna bovenmenselijk werk verrichten. Maar eigenlijk zijn ze er enkel om geld te verdienen. Misschien lopen er enkele weldoeners tussen, maar aan de top van bedrijven als Alphabet, Microsoft, Facebook, Uber, Apple, etc. staan mannen die niet veel meer willen dan meer marktaandeel en meer geld. Dit stuk van Emmet Rensin drukt ons nog eens met de neus op de feiten. Wees altijd sceptisch.

Ontdekking van de week

Lucas: Wat een jaar was 2016 eigenlijk. Aangezien één beeld veel meer zegt dan 1000 woorden, zijn twee minuten aan beeld onbeschrijfelijk. Google maakte een filmpje van amper 120 seconden en het heeft ons meerdere malen doen snakken naar adem. Op naar 2017 nu, en hopen dat het volgend jaar soms iets minder gruwelijk mag zijn.

Zo. Dat was het. De laatste Tandem Tech-nieuwsbrief van het jaar. En daarmee ook de laatste editie van dit seizoen. Wij gaan vanaf vandaag in een winterslaap. Over enkele weken komen we terug, volledig opgefrist. In die periode gaan we ons ook eens goed bezinnen over wat we met Tandem Tech zullen doen in de toekomst. Alles kan, maar houd ergens rond februari je inbox meer in de gaten. Misschien lichten we dan een tipje van de sluier op. Vrolijke feestdagen!

Share.

About Author

Tandem Tech

De wekelijkse nieuwsbrief van Yorick Dupon & Lucas Wuyts over all things tech & media.

Reacties