Tandem Tech: nostalgie troef deze week

0

Hooray it’s Monday! “Beginnen met een rijmpje op maandag, is je week goed beginnen” zeggen wij altijd tegen elkaar. Voila, gratis en voor niets! We hebben afgelopen week overleefd, ondanks alle doemberichten. Hoe kunnen we dat beter vieren dan met een verse nieuwsbrief? Juist ja, wij weten het ook niet. Let’s go!

Wat met privacy onder president Trump?

Lucas: Het laatste waar mensen waarschijnlijk aan denken nu Trump verkozen is tot president van de Verenigde Staten, is wat voor gevolgen dat gaat hebben voor je privacy. En dat is nu net het ding. Niemand lijkt het te weten. Donald Trump liet zich in het verleden al meermaals negatief uit over figuren als Snowden en het is geen geheim dat ome Donald de NSA meer macht wil geven dan het ooit heeft gehad.

Toch is de gematigde toon de laatste dagen van de president-elect misschien positief nieuws voor onze privacy? Edward Snowden hield een Q&A de dag na de verkiezingen. Wat de toekomst gaat brengen is moeilijk te voorspellen volgens hem. Het beleid is namelijk net zo onvoorspelbaar als het Twitter-account van Trump.

En wat moeten we aanvangen met Facebook?

Yorick: Er zijn op dit moment niet veel mensen die meer macht in handen hebben op het internet dan Mark Zuckerberg. Gek genoeg lijkt hij ook één van de weinige mensen die dat zelf beseft. De afgelopen twee jaar werd meer en meer duidelijk hoe groot het probleem van nep nieuws is. Het gaat soms zelfs gewoon om spammers die niets anders doen.

Personally I think the idea that fake news on Facebook … influenced the election in any way — I think is a pretty crazy idea.

Zuckerberg blijft ondertussen in alle toonaarden ontkennen dat wat hij op zijn kot maakte in plaats van te studeren, uitgegroeid is tot iets wat naar alle waarschijnlijkheid wél een invloed heeft gehad. Natuurlijk zijn er meer dingen die ervoor hebben gezorgd dat Trump president zal worden. Maar als de CEO van een gigantisch bedrijf als Facebook niet kan inzien wat zijn invloed is, zitten we met een serieus probleem.

Of de Amerikaanse media?

YorickFacebook alleen kan de stortvloed aan nep nieuws niet tegenhouden. Journalisten en hun redacties zullen er ook zelf voor moeten zorgen dat ze het best mogelijke werk leveren. Ze zullen moeten kijken naar hun eigen vooringenomenheden en veronderstellingen. Hoe de artikels die ze publiceren de publieke opinie kunnen beïnvloeden. Over elk woord dat ze schrijven of niet schrijven moet zijn nagedacht: de titel alleen al is genoeg om een grote impact te hebben. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan… De journalistieke industrie in de Verenigde Staten staat namelijk op instorten. En de mensen die neppe nieuwssites beheren staan klaar om de plaats van gevestigde waarden in te nemen.

Maar er was ook technieuws: zoals deze zonnebril van Snap, Inc.

Yorick: Evan Spiegel, de CEO van Snap, Inc. is waarschijnlijk één van de meest opvallende figuren in Silicon Valley. Zijn sexting app evolueerde naar het meest populaire sociaal medium onder jongeren. Het bedrijf achter Snapchat is miljarden waard en bijna klaar om op de beurs te stappen. De zonnebril-met-ingebouwde-camera genaamd Spectacles is dé gadgethype van het najaar. Dat is mede omwille van de enorm exclusieve manier van verkopen. De vraag is of het interessant zal blijven wanneer er meer automaten in het straatbeeld zullen staan om de Sceptacles aan de man te brengen.

Oh ja, nog even over die (Pro) Macbook Pro

Lucas: Er wordt tegenwoordig veel gesproken over Apple-producten en dan vooral over wat de nieuwe Apple-producten missen. De iPhone 7 moet het zonder headphonejack doen en de MacBook Pro moet het dan weer stellen met enkel USB-C poorten. Apple moet heel wat meer consumenten tevreden houden dan pakweg vijftien jaar geleden, kiezen is dan verliezen. Toch zijn alle power users op zijn zachtst gezegd niet tevreden. Creatieven die jarenlang trouw zworen bij Apple, uiten hun ongenoegen nu Apple hun steeds meer naar de achtergrond verschuift. De MacBook Pro is eerder een Pro MacBook…

Iets dat deze week vooral onder de radar bleef maar eigenlijk een big deal is

Lucas: Fast charging of quick charging, bedrijven slaan je ermee om de oren wanneer ze een nieuwe smartphone op de markt brengen. Het grote probleem met het supersnel opladen van je slimme telefoon is dat elk bedrijf mag en kan doen wat ‘ie zelf wil. Er is geen regelgeving rond. Om die reden blijft het vaak gissen of de nieuwe lader die je net kocht, wel zal werken met je smartphone. Google wil daar nu eindelijk verandering in brengen, door ermee te dreigen om smartphonemakers te bannen van Android OS als ze de regels van Google zelf niet volgen. Wil Google zijn macht hiermee vergroten? Yeah sure, maar het lijkt me wel een goede manier om dit euvel eindelijk op te lossen.

De Tandem Tech (her)ontdekking van de week

Is er ooit een beter moment geweest om eens goed los te gaan op Take That? Nee inderdaad, wij dachten net hetzelfde. Nostalgie troef in onze ontdekking van de week!

Nu je hebt kunnen genieten van Take That, zeggen wij saluut! Tot volgende week. Alles mag dan misschien wel veranderen, wij staan maandag weer trouw op post met een nieuwe Tandem Tech. Tot dan!

tandem tech bye

Dacht je tijdens het lezen van onze nieuwsbrief: “Wów, dit moet ik echt elke maandagochtend in mijn mailbox krijgen!”? Dan stellen we voor dat je hieronder je gegevens achterlaat, dan is dat meteen geregeld!
Krijg je maar niet genoeg van de Tandem Tech? Dan zijn deze nieuwsbrieven uit ons archief misschien iets voor jou!

Nicolas Cage is onze bae (Ft. Sjmille)

We hebben vroeger eens dieren voor de rechter gesleept

We zijn allemaal gedoemd (geef ons eens ongelijk)

Share.

About Author

Tandem Tech

De wekelijkse nieuwsbrief van Yorick Dupon & Lucas Wuyts over all things tech & media.

Reacties