Tandem Tech: we zijn allemaal gedoemd

0

Het is maandag en zoals de goden het hebben gewild, betekent dat een nieuwe Tandem Tech Nieuwsbrief. Het zou wel eens de laatste kunnen zijn, want morgen wordt de nieuwe president van de Verenigde Staten gekozen. Dus geniet ervan. Nu het nog kan…

Als we het toch over de verkiezingen in de VS hebben

Lucas: Dat we woensdag in een andere wereld wakker worden, staat vast. Of het een mooiere wereld gaat zijn? Nee, sorry. Om het met de woorden van onze eigenste Alexander te zeggen: ‘Het is een echte shitshow, die presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten.’ Deze campagne zal de geschiedenis ingaan als één van de smerigste campagnes ooit. Bovendien pakken de media uit met opvallende acties. Zo opent de New York Times zijn website en apps voor iedereen, zodat je de verkiezingen op de voet kan volgen. Vrij opmerkelijk aangezien kranten willen dat je betaalt voor hun content.

Over Amerikaanse kranten gesproken

Yorick: Lucas heeft het bij het rechte eind door de zet van The New York Times opmerkelijk te noemen en ik ben blij dat hij het hierboven deelde. Des te opmerkelijker is het als we even nadenken over het ‘waarom’. Daarbij helpt deze gedachte van Derek Thompson in The Atlantic. Na het lezen van diens artikel werd me duidelijk dat NYT probeert om nieuwe mogelijke abonnees te lokken door de site en apps tijdelijk gratis te maken. Het is een extreme vorm van “lees gratis tien artikels per maand, lees alles als je maandelijks betaalt”. Online media hebben betalende bezoekers nodig, want de advertentiemarkt is niet meer zo’n cash cow als vroeger. Zoveel mogelijk bezoekers trekken, lijkt ook niet genoeg om dat verlies aan inkomsten goed te maken. En dat hebben ze ook in België door. Zelfs HLN.be, het beste voorbeeld van online nieuws voor de massa, bouwt aan een reden om te betalen voor de artikels die ze produceren met HLN Nieuws Plus.

Iets totaal anders: ongeveer 51 000 woorden over de geschiedenis van Android

Yorick: Soms moet je in een andere techjournalist je meerdere erkennen. Hoewel ik nog steeds tevreden ben met mijn ‘Wat is Android? Geekster legt uit‘, moet ik toegeven dat wat Ron Amadeo schreef over het besturingssysteem, net iets uitgebreider is. Zelf ben ik er nog niet in geslaagd het helemaal te lezen. Maar op het moment dat ik in een houten hutje zit ergens boven de poolcirkel, zal ik dit artikel offline bij me hebben. Want niets gaat boven een haardvuur, een glas whisky en een stevig stuk technologische geschiedenis.

Nee, ik heb geen behoefte aan een aftelklok tot kerstmis in mijn Facebook feed

Lucas: Facebook Live is één van de meest interessante ontwikkelingen in tech- en medialand. Naast heel erg goede livestreams die optimaal gebruik maken van het nieuwe platform, zijn er natuurlijk ook minder geslaagde video’s. Maar dayum, wat een hoop rommel heb ik afgelopen week zien voorbijkomen. Livestreams die helemaal geen livestreams zijn, korte video’s van negen minuten die eindeloos in een loop belanden en zelfs Facebook pagina’s die content van iemand anders overnemen. Allemaal om meer interactie te creëren voor de pagina en om geld te verdienen. Een aftelklok naar de verkiezingen in de VS: daar kan ik nog mee leven. Maar een ‘livestream’ vanuit het ISS dat achteraf een video uit 2013 blijkt te zijn? GTFO. 2016 is misschien dan wel een doemjaar, maar ik hoopte toch met een propere Facebook feed te sterven. Helaas.

De badass hackers die Chrome veilig maken

Yorick: Achter de schermen van het internet zijn er veel mensen die je leven meer onveilig proberen te maken. Soms worden ze ondersteund door overheden, soms zijn het jongeren die zich vervelen en daarom half het internet platleggen. Maar gelukkig zijn er ook mensen die het beste met je voorhebben en dat eindeloze scrollen door Tumblr zo veilig mogelijk willen maken. Dit team van Google heeft wilde plannen om het hele internet naar HTTPS te duwen. Deze veilige manier om websites te bezoeken is de toekomst en Andy Greenberg vertelt je er op een toegankelijke manier alles over.

Heb je trouwens de nieuwe site van The Verge al gezien?

Lucas: Het is je misschien al wel opgevallen (als je ons volgt op Twitter hebben we het je zowat door je strot geduwd), maar The Verge heeft een nieuwe website. Yorick en ik zijn nog steeds emmers kwijl aan het verwerken want dayum, die website ziet er goed uit! Hoe mooi de nieuwe website er ook mag uitzien, de filosofie erachter is nog tien keer interessanter. NiemanLab wist een interview te strikken met Verge editor-in-chief Nilay Patel en engagement editor Helen Havlak. Een aanrader voor iedereen die niet enkel op het uiterlijk wil afgaan, maar het DNA achter de website ook wil leren kennen.

Laten we afsluiten met een beetje kritiek op Newsmonkey

Yorick: “Zet geen politieke commentaar in je nieuwsbrief, Yorick. Houd het bij kritiek op de Vlaamse media.”, zegt mijn bompa altijd. Dus hier zijn we weer. Als je dacht dat “lachen” met stereotypen rond Walen niet erg genoeg is, dan heeft Newsmonkey voor jou iets dat alles overtreft. Of de Syrische man en zijn gezin daadwerkelijk gevaarlijk zijn en Staatsecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken gelijk heeft door ze geen visum te verschaffen, is een zaak die mij te boven gaat. Waar het echte probleem schuilt is hoe Wouter Verschelden in het artikel op zijn eigen site de voor- en achternaam van de man in kwestie, samen met een foto waarop hij herkenbaar is, plaatste. Deze gevoelige informatie is ondertussen van Newsmonkey gehaald, maar het internet vergeet nooit. Ik vond het originele artikel vrij simpel terug.

Christophe Callewaert van De Wereld Morgen heeft groot gelijk door te stellen dat Wouter Verschelden en Newsmonkey er voor hebben gezorgd dat deze man nog meer in gevaar is. Dat Theo Francken het artikel meteen deelde is ook erg opvallend, zoals Callewaert vermeldt. Ik vraag me ondertussen echt af hoe je als website zulke dingen kan doen. Past dit binnen de plannen om naar Nederland te trekken? Want internationale aandacht kan je hier zeker mee krijgen. Ik ga eens wat dieper in The Monkey Bible duiken.

Ontdekking van de week

Als de wereld deze week aan z’n einde komt, hebben we tenminste een eerste aanzet gegeven tot een Aarde die wordt bestuurd door artificiële intelligentie. Geen idee of dat een goed plan was. Maar 2016 is dan ook niet echt het jaar waarin goede plannen in de meerderheid zijn. Gelukkig hebben we Nils.

Goodbye, till next time


Voila, c’est ca. Dat was het voor deze week. Het is misschien wat raar om te vragen of je mensen wil uitnodigen voor de nieuwsbrief, aangezien we misschien allemaal dood zijn op woensdag. Doch houden wij van stijgende cijfers. Dus euhmn ja, nodig je vrienden uit, deel deze nieuwsbrief en beleef dinsdag alsof het je laatste dag op aarde is. Misschien is dat wel zo, of niet. We weten het eigenlijk niet. Doei!
Share.

About Author

Tandem Tech

De wekelijkse nieuwsbrief van Yorick Dupon & Lucas Wuyts over all things tech & media.

Reacties