Ik beeld me wel eens graag in hoe vergaderingen verlopen die de concepten voor smartphones uitwerken. Naast het feit dat het een uitermate vreemde gewoonte is, helpt het ook om na te denken waarom een toestel in die vorm in de winkel is terechtgekomen. De Sony Xperia Z5 Premium is één van die smartphones waarbij het antwoord op die bedenking heel gemakkelijk te vinden is. “We moeten als eerste een 4K-scherm in een van onze modellen steken!”, hoor ik in het Japans door de vergaderzaal galmen. En zo geschiedde. Maar is zo’n scherm voldoende om er voor te zorgen dat de Z5 Premium het overwegen waard is?

Specificaties
Scherm: 5.5 inch IPS LCD (2160×3840)
Software: Android 5.1.1 Lollipop
Processor: Qualcomm Snapdragon 810
RAM: 3 GB
Opslag: 32 GB, uitbreidbaar met microSD-kaart
Camera: 23 MP (main) en 5.1 MP (selfie)
Batterij: 3430 mAh, Qualcomm Quick Charge 2.0
Wi-Fi: 802.11 a/b/g/n/ac

Zowat alle interactie die je met je smartphone hebt, gebeurt via het beeldscherm. Het zal je dus niet verbazen dat ik dit onderdeel één van de belangrijkste vind als het aankomt op het recenseren en aanbevelen van toestellen. Meer nog, bij de duurste modellen zijn de interne onderdelen zoals de processor en het werkgeheugen vaak zo goed, dat een smartphone eigenlijk niet veel meer wordt dan een beeldscherm, luidsprekers en een camera met software die alles samen houdt. De beste smartphones doen al de rest verdwijnen.

Een 4K-scherm, met een resolutie die vier keer zo groot is als Full HD, zou dan ook theoretisch de concurrentie met de grond gelijk moeten maken. Jammer genoeg is dat niet het geval, om verschillende redenen. Allereerst is er het klassieke argument tegen het verhogen van de resolutie bij smartphonedisplays. Op zo’n kleine oppervlakte is het namelijk onmogelijk om een verschil te zien tussen een 2K-scherm – zoals bij de Huawei Nexus 6P en de Samsung Galaxy S7 Edge – of een 4K-scherm dat in de Sony Xperia Z5 Premium zit.

sony xperia Z5 premium

Hier is dat dan ook het geval. Pixels zijn al onmogelijk te onderscheiden bij normaal gebruik van een smartphone met een 2K-scherm en bij het model van Sony is ook dat het geval. Het helpt dan ook niet dat er amper content is die een 4K-resolutie ondersteunt én het feit dat de Z5 Premium standaard alles in een Full HD-resolutie toont om de processor en de batterij te sparen. Als je dus zou willen genieten van de extra hoge resolutie zal het bij foto’s en video’s blijven die je lokaal opslaat, want zelfs YouTube heeft niet in de gaten dat het om een toestel gaat met een 4K-scherm.

Ook jammer is het feit dat het beeldscherm van Sony gewoon niet van goede kwaliteit is. Veel panelen met een Full HD-resolutie zijn namelijk een pak beter. Bij de Sony Xperia Z5 is de kijkhoek zeer teleurstellend. Het scherm kan ook niet echt heel donker of heel licht worden gemaakt, wat bij de grote concurrent Samsung wel altijd het geval is. Bovendien zie je zelfs de aanraaksensoren liggen als je de smartphone in een bepaalde hoek onder het licht houdt. Dit is iets dat je vroeger wel eens had bij goedkopere telefoons, wat toch een vreemd zicht was.

Op alle andere vlakken steekt de Sony Xperia Z5 Premium nergens uit boven de concurrentie. Het toestel heeft geen problemen tijdens het dagelijkse gebruik, met dank aan de krachtige processor en voldoende RAM. Dat je het geheugen kan uitbreiden met een microSD-kaartje is uiteraard een plus, maar ook dat is niet meer uniek. De camera is van uitstekende kwaliteit, maar dat verbaast niemand vermits de cameramodules van Sony in zowat alle flagship-smartphones zitten. Onder de beste smartphones van de markt is de Z5 Premium dan ook, afziende van het scherm, geen buitenbeentje.

De Sony Xperia Z5 Premium: conclusie

sony xperia z5 premium

Meestal worden smartphones op de markt gebracht om zoveel mogelijk verkocht te worden, maar ergens heb ik met dit toestel niet het gevoel dat dit de bedoeling was van Sony. Het 4K-scherm dat nog niet van topkwaliteit is en het wel erg dure prijskaartje doen me vermoeden dat de Xperia Z5 Premium eerder een proof of concept is dan een breed consumentenproduct. Het toestel is dan ook een blik in de toekomst, want over enkele jaren zullen zowat alle high-end-toestellen een scherm hebben met zo’n hoge resolutie. Maar dat zal nog een hoop industriële magie en vooral ondersteuning van de filmindustrie nodig hebben. Ondertussen zijn andere toestellen van Sony zoals de Xperia Z5 Compact meer dan uitstekend.

7.2 Z'n tijd vooruit

Sony is erin geslaagd om als eerste bedrijf een smartphone op de markt te krijgen met een 4K-scherm. Meer dan een preview naar de toekomst van de industrie is het voorlopig niet.

  • Software 8
  • Duurzaamheid 4
  • Design 7.5
  • Scherm 6
  • Camera 9
  • Batterij 8
  • Ecosysteem 8
  • Performance 8
  • Dagelijks gebruik 8
  • Prijs 5
Share.

About Author

Yorick Dupon

Vraag me welke smartphone je moet kopen.

Reacties