In het land der gadgets zijn er weinig zekerheden. Fans van kleinere smartphones zagen de mogelijkheden jaar na jaar steeds kleiner worden. Gelukkig is er altijd Sony dat zorgt voor compacte toestellen die niet te hard inboeten op kwaliteit. Tijd voor het miniatuur vlaggenschip, de Sony Xperia X Compact!

Specificaties
Scherm: 4,6 inch IPS LCD (720 x 1280)
Software: Android 6.0.1 Marshmallow met geplande update naar 7.0 Nougat
Processor: Qualcomm Snapdragon 650 met Adreno 510
RAM: 3 GB
Opslag: 32 GB, uitbreidbaar met MicroSD
Camera: 23 MP, f/2.0 (main) en 5 MP (selfie)
Batterij: 2700 mAh met Quick Charge 3.0
Wi-Fi: 802.11 a/b/g/n/ac
Andere: USB C 1.0, Bluetooth 4.2, vingerafdrukscanner
Ik vergelijk de Sony Xperia X Compact graag met een kabouter: wat kleiner van gestalte, maar wat dikker in de breedte. Waar de leidende smartphonebouwers net proberen zo dun mogelijk te gaan, gooit Sony het over een andere boeg. Dat heeft een drietal voordelen. Om te beginnen ligt de smartphone erg goed in de hand. De dikte zorgt ervoor dat de X Compact goed vast te houden is. Ten tweede geeft het veel meer ruimte voor de batterij. De Samsung Galaxy A3 (2016) heeft een vergelijkbaar scherm, maar zo’n 800 mAh minder capaciteit. Dat zijn dingen die je in dagdagelijks gebruik gaat merken. Daarover later meer. Ten slotte, is de befaamde camera bump niet aanwezig op de Sony Xperia X Compact. De cameramodule ligt mooi in het verlengde van de rest van de achterkant. Hierdoor ligt de smartphone perfect plat op tafel, wat niet bij elk merk het geval is.
Sony Xperia X Compact Camera
Over de camera gesproken, ik ben nog steeds niet overtuigd van wat Sony doet in hun smartphones. Ze bouwen cameramodules die alle fabrikanten, van Google tot Apple en Samsung, gebruiken maar in hun eigen Sony Xperia X Compact zit het nog steeds niet helemaal goed. De reden hiervoor lijkt me de slechte software. Vanaf het moment dat het licht niet perfect is, krijgt de X Compact serieuze problemen. Alles krijgt een paarse schijn, focussen gaat enorm traag, echt niet fijn om zo foto’s te trekken. Bovendien start de camera veel te traag op. De snelheid waarmee de app op de Samsung Galaxy S7 Edge opent na twee keer keer de hometoets in te drukken is nog steeds door niemand geëvenaard. In zonlicht trekt de Sony Xperia X Compact prachtige plaatjes, maar dat is ook gewoon geen uitdaging. Hieronder zie je enkele foto’s getrokken met de smartphone. Naast herschalen naar een lagere resolutie gebeurde er verder niets mee.

Deze diashow vereist JavaScript.

Voor de foto’s in volledige resolutie, kan je hier terecht.
Waar de programmeurs van Sony het wel goed hebben aangepakt, is de aanpassingen die ze deden aan Android. Hier gingen ze voor de aanpak die we ook zagen bij Motorola, namelijk toevoegen in plaats van veranderen. Waar Samsung, LG en vooral Huawei prutsen aan het interface en de functionaliteiten, zien we bij de X Compact vooral nuttige (en minder nuttige) extra’s. Ja, er zijn wat apps en games van Sony zelf die minder nuttig zijn en die ik meteen heb gedeïnstalleerd. Je zou kunnen argumenteren dat bijvoorbeeld de muziek- en Playstationapp handig zijn als je al gebruik maakt van de services van het bedrijf, maar voor de meerderheid van de mensen die dit toestel zullen kopen zullen het extra niet-te-verwijderen-icoontjes zijn.
Gelukkig is het grootste deel van Android met rust gelaten. Afgezien van de icoontjes in de instellingen ziet het er volledig uit zoals Google het heeft ontworpen. Dit maakt het erg herkenbaar voor iedereen die van een Nexus-, HTC- of Motorolasmartphone komt.
Sony Xperia X Compact Apps
Qua toevoegingen is er duidelijk werk gemaakt van optimalisatie onder de motorkap. Ondanks de middelmatige processor heb ik nooit last gehad van een haperend interface of onoverkomelijk trage apps. Dit is dan ook essentieel om te kunnen concurreren in dit erg competitief prijssegment. Daarnaast zijn er ook zichtbare en erg nuttige extra’s. De beste hiervan is de batterijbesparingsmodus STAMINA. Als uitbreiding van de battery saver die standaard in Android zit, zorgt dit voor extra minuten tot uren aan smartphonegebruik of je het nu dringend nodig hebt of permanent. Je kan ervoor kiezen om de processor wat te vertragen, al raad ik dat enkel aan als je echt niet anders kan. Ook kan het apps verhinderen om constant te verbinden met het internet. Die moeten zich dan houden aan vaste momenten om op de achtergrond data op te vragen, iets waar Google nog veel van kan leren.
Deze batterijbesparingsmodus, de optimalisatie onder de motorkap en het scherm met relatief lage resolutie zorgen ervoor dat de Sony Xperia X Compact een erg gunstige batterij heeft. Tijdens het gebruiken van de smartphone merkte ik na verloop van tijd dat battery anxiety een veel minder groot probleem was. Ik kon weer met een gerust hart een dag op duizend en één plaatsen zijn zonder me al te veel zorgen te hoeven maken dat mijn smartphone het halverwege zou begeven. Op meer normale dagen waarbij ik een hele dag op mijn universiteitscampus moest zijn, moest ik de X Compact aan de lader leggen op het moment dat ik thuis kwam. Maar dat is al een pak beter dan andere toestellen, waarbij ik dat al in het midden van de dag moest doen.
Sony Xperia X Compact
Dit alles zou nutteloos zijn, moest ik constant moeten wachten op apps die maar niet openen of foto’s die moeten laden. Gelukkig was dat niet het geval. In tegenstelling tot smartphones zoals de Honor 5X, bleef de Sony Xperia X Compact zonder vertraging werken op momenten dat ik er veel van verwachtte. De beste smartphones zijn namelijk de toestellen waarvan je niet meer merkt dat het een computer is die je vast hebt waardoor de apps volledig centraal komen te staan. De X Compact was niet perfect op dat vlak, maar voor de prijs was de poging verdienstelijk en te verdedigen.

De Sony Xperia X Compact: conclusie

Sony Xperia X Compact Headphone Jack

Is dit allemaal het prijskaartje waard? Momenteel zie ik de Sony Xperia X Compact aan een prijs rond de 450€ staan. De iPhone SE kost op dit moment 459€, al raad ik sterk af om een smartphone te kopen met slechts 16GB interne opslag. Het is echter zowat het enige toestel dat de concurrentie aan kan met de X Compact, want een klein scherm is weinig hip. Als je dat echt wil, is deze Sony-smartphone het beste wat je zal kunnen krijgen. Moest je toch kunnen leven met iets groter, dan is de Huawei nova (die ik binnenkort recenseer) ook zeker een blik waard.

Sony Xperia X Compact bij Bol.com

Sony Xperia X Compact

7 Net niet

De strijd der smartphones wordt tegenwoordig niet meer gestreden in de duurste categorie, maar eerder in de prijsklasse tussen 400 en 500 euro. De Sony Xperia X Compact zit daar middenin, maar kan niet overtuigen. Voor 50 euro minder heb je de uitstekende OnePlus 3, waarvan de camera een pak beter is. Ik kan daarom deze smartphone enkel aanraden als je een compacte smartphone zoekt. Dit toestel is de allerbeste in die categorie.

  • SOFTWARE 8
  • DUURZAAMHEID 6
  • DESIGN 7
  • SCHERM 7
  • CAMERA 6
  • BATTERIJ 9
  • DAGELIJKS GEBRUIK 8
  • PRIJS 7
Share.

About Author

Yorick Dupon

Vraag me welke smartphone je moet kopen.

Reacties