Na een hele reeks bedrade hoofdtelefoons, en met een gezond wantrouwen, besloot ik om mij eens te wagen aan een paar bluetooth headphones. De Sony MDR-1000x was de gelukkige, en als alle andere wireless headphones van hetzelfde niveau zijn, zal het verlies van de audiojack in smartphones toch niet zo zwaar wegen. Zelf zet Sony deze hoofdtelefoon in de markt als de ultieme noise cancelling bluetooth headphones, nog niet lichtjes ambitieus.

Specificaties Sony MDR-1000x

Hoofdtelefoon type: over-ear hoofdtelefoon
Aansluiting: 1,5m kabel met 3.5 mm jack, verwisselbaar,
Gevoeligheid: 103 dB at 1kHz
Frequentiebereik: 4 – 44000 Hz
Battery Life: 20-22 uur (afhankelijk van het gebruik van de noise cancelling)

What’s in the box: hoofdtelefoon, handleiding, kabel (zowel USB als audio), flight adapter en carrying case.

Voor de testperiode werd een MDR-1000x gebruikt, uitgeleend door Sony.

I feel pretty

Sta me toe meteen met de deur in huis te vallen: de MDR-1000x is een pracht van een hoofdtelefoon. Op design-vlak is het niet de indrukwekkendste die ik ooit zag, maar zeker ook niet de lelijkste. Er is gekozen voor een functioneel design, met een stevige band over het hoofd en cups met voldoende padding. Daarbij zijn kwalitatieve materialen gebruikt. De bijgeleverde carrying pouch is ook stevig en zorgt ervoor dat het een plezier wordt om hem op te bergen. Als ik het design in één woord moet omschrijven, zou ik voor sober opteren. Geen bling, geen gigantische logo’s, maar cleane lijnen en subtiliteit.

mdr-overzicht

Feeling good

Zoals intussen al duidelijk mag zijn, heb ik niet het grootste hoofd. Ook de MDR-1000x is op zijn kleinst net te groot voor mij. Dit is geen probleem voor normaal gebruik, bij het lezen of wandelen, want hij staat best stevig. Alleen toen ik hem wou testen op het werk, waarbij ik vaak met het hoofd gebogen zit, begon de hoofdtelefoon te schuiven. De MDR-1000x weegt 275 gram, en die lichtheid voel je ook. Je kunt hem gedurende een lange tijd ophouden, hij klemt ook niet op je hoofd. Logischerwijs krijg je een goeie beweeglijkheid door het ontbreken van de kabel. Als je de kabel toch moet gebruiken, want vergeten op te laden, blijft dit een ontzettend comfortabele koptelefoon.

Meteen na ontvangst besloot ik om zo snel mogelijk te beginnen testen, waarvoor het opladen essentieel was. De MDR-1000x is op een viertal uur volledig opgeladen, en kent een stevige batterijduur. De 20 uur van op de verpakking wordt gemakkelijk gehaald, zelfs met de noise cancelling consequent aan. Evenals de batterij-indicator naast het bluetooth-icoon op mijn gsm, liet een bijzonder vriendelijke dame mij ook weten hoe mijn battery levels waren door een simpele druk op de power-knop. Diezelfde dame was steeds bijzonder behulpzaam: zowel bij het aan- als uitzetten van de noise cancelling, en voor de selectie van de ambient noise geeft ze aan welke optie op dat moment actief is.

375-1-sony-mdr-1000x

Special handling

De bediening van de MDR-1000x is al bij al vrij intuïtief: dankzij de ribbeltjes voor de diverse knoppen valt er vlot te switchen tussen diverse modes. Door lang op de bluetoothknop te duwen, zet je haar opnieuw in pairing mode. Zolang dat niet gebeurt, blijven zijn affecties exclusief voor jou voorbehouden. Verder kun je de noise cancelling aan- of uitzetten via een druk op een eigen knop. Als je het gevoel krijgt dat je nog te veel omgevingsgeluid meekrijgt, kun je lang op die knop duwen, waarna de koptelefoon een reeks tonen uitstuurt. Op basis daarvan herkalibreert hij de noise cancelling, aangepast aan je eigen oren. Niet onverstandig, als je weet dat de vorm van oorschelpen evenveel varieert als vingerafdrukken.

De MDR-1000x biedt ook nog de mogelijkheid om de noise cancelling aan te passen aan de omgeving waarin je vertoeft. Naast de standaard kun je opteren om stemmen toch door te laten komen. Dat kan wat vreemd klinken, maar is super praktisch in stations en luchthavens: al het geroezemoes wordt weggefilterd, maar de belangrijke informatie blijft nog altijd goed hoorbaar. Naast de knoppen is de buitenkant van de rechterschelp ook drukgevoelig. Aangesproken worden terwijl je een koptelefoon draagt, is altijd wat lastig. Zet je ze af, pauzeer je je muziek? Bij de MDR-1000x is het antwoord veel simpeler: als je je hand op de rechterschelp legt, stopt de muziek met spelen zodat je je gesprekspartner vlot kunt verstaan. Je kunt er ook mee van track wisselen, en het volume aanpassen, al was dat iets te fijne motoriek voor mijn stijl.drivers

The hills are alive

Over de geluidskwaliteit van de Sony MDR-1000x valt niet veel te zeggen: ze is excellent. De drivers zorgen voor een warm geluid, dat misschien niet volledig objectief te noemen valt. Aangezien deze headphones gericht zijn op een actief gebruik in het dagelijkse leven, eerder dan op studiogebruik door professionelen, kan dat absoluut geen kwaad. Alle genres die ik er op losliet, werden vlot verteerd. De testperiode hiervoor viel samen met de gedeeltelijke release van de Westworld-soundtrack, dus Ramin Djawadi was een prominente aanwezige, netjes aangevuld met wat Leonard Cohen en de gebruikelijke opera en orkestrale muziek. Het geluid bleef daarbij goed gebalanceerd, met een mooi evenwicht tussen bassen en lichte tonen.

Al die perfectie is natuurlijk niet goedkoop: voor je eigen exemplaar van de MDR-1000x moet je net geen 400 euro op tafel leggen. Niet weinig, maar het is zijn geld wel waard. Ik zie headphones als een investering: liever 1 keer wat meer uitgeven aan een duurzaam exemplaar met grote compatibiliteit en schitterend geluid, dan regelmatig en middelmatig kopen. De uitdager mag ook niet significant duurder zijn dan de gevestigde waarden. De prijs loopt dan ook ongeveer gelijk met zijn grootste concurrenten, de Bose QC35 en de Sennheiser Momentum 2.0.

All that remains

De MDR-1000x heeft nooit teleurgesteld. De combinatie van de schitterende geluidskwaliteit met de superbe noise cancelling maakt er een pareltje van. Voeg daaraan een degelijk draagcomfort en een stevige batterijduur toe, en het complete plaatje verschijnt. Sony heeft grote claims gemaakt bij de lancering, maar wat mij betreft maken ze hun beloftes ruimschoots waar. Vergeet ook niet dat dit hun eerste poging was om uit te breken op de markt van de noice cancelling bluetooth headphones. Als je weet dat Bose en Sennheiser daar nu marktleider zijn, met hun jaren ervaring, kun je alleen maar respect hebben voor het lef dat aan de oorsprong ligt van de MDR-1000x.


Toch nog niet helemaal overtuigd? Lees ook onze andere headphone-reviews:

9 Awesome

WordPress suggereert altijd om als verdict bij onze reviews voor "awesome" te kiezen. Meestal luister ik niet naar de wordpress, maar voor de MDR-1000x zijn er niet genoeg lovende woorden. Het is een prijzig beestje, maar je krijgt uren, dagen, wat zeg ik, jaren luistergenot in de plaats.

  • Durability 9
  • Design 9
  • Sound 9
  • Portability 9
  • Dagelijks gebruik 9
  • Prijs 8
  • Batterijleven 9
  • Accessoires 9
Share.

About Author

An-Sofie

Uw bomma, maar dan geekier: houdt van breien, koekjes of taart bakken en thee, keukenprinsesje in de dop. Wordt blij van boardgames, gin, series netflixen en strips. En van Geekster. Vooral van Geekster. Knijpt niet in je wangen.

Reacties