Hoe Snapchat en Periscope van de wereld een straat maken.

1

Gisteren (dinsdag 26/05) lanceerde Twitter eindelijk zijn live-streaming app Periscope voor smartphones met Android. Hierdoor kunnen de massa’s mensen die geen iPhone hebben, eindelijk ook deze nieuwigheid uittesten. Ondertussen blijft Snapchat ons foto’s en filmpjes geven van over heel de wereld. Vooraleer ik dieper in ga op wat dit kan betekenen, leg ik beide apps uit voor de geïnteresseerde leken onder ons.

Wat zijn Snapchat en Periscope?
Snapchat is begonnen als een app waarmee je foto’s naar elkaar kan sturen die na maximaal 10 seconden zichzelf vernietigen. Oorspronkelijk werd dit gebruikt om naakfoto’s op een “veilige” manier door te sturen, maar ondertussen is het uitgegroeid tot een sociaal platform waarop je ook foto’s voor 24 uur kan tonen aan al je vrienden in je Story of dagelijks nieuwe en gesponsorde filmpjes kan kijken van National Geographic of Vice.

Periscope is een app ontwikkeld door Twitter waarmee je kan livestreamen naar iedereen op de aardbol door gebruik te maken van je contacten op Twitter. Mensen die de stream volgen kunnen commentaar geven, net zoals bij de app Meerkat. Het grote verschil met die concurrent is dat je bij Periscope je livestream lokaal kan opslaan of 24 uur beschikbaar kan stellen aan je volgers. Dit samen met het feit dat Meerkat geen toegang heeft tot je Twittervolgers maakt dat Meerkat waarschijnlijk een stille dood zal sterven en Periscope het langer zal uithouden.

Meekijken met de rest van de wereld

Om te begrijpen welk punt ik probeer te maken met deze post is het interessant om de aanleiding te kennen. Vermits gisteren een hoop nieuwe gebruikers op Periscope konden, was het een aanleiding voor de “oude rotten” om deze te verwelkomen. Eén van hen was Sam Sheffer, iemand die bij The Verge mee voor de social media zorgt. Voor dat ik het wist zat ik met hem op zijn balkon in New York City aan het lachen met de massa’s comments die er binnenstroomden, wat ervoor minder het geval was.

Vanochtend dan zag ik tussen de gewoonlijke Stories ook een door Snapchat gecureerde Story met filmpjes en foto’s uit Nairobi. Ja, de hoofdstad van Kenia waar je gewoonlijk enkel van hoort in het nieuws. Het waren de voor zover ik weet gewone mensen in hun dagdagelijkse leven die me een rondleiding gaven in de grootste stad van Kenia.

De wereld als een dorp.

man-person-hands-appleNa dat eind 19de eeuw stoomboten het mogelijk maakten om je op de wereld te verplaatsen in een fractie van de tijd ervoor en na de wereldoorlogen vliegtuigen commercieel gebruikt werden, kon je al zeggen dat de wereld steeds kleiner leek te worden. Toen Marshall McLuhan in 1962 de wereld een dorp noemde door het gemakkelijk communiceren via het internet was hij niet meer dan correct. Het lijkt alsof alles wat er gebeurt in de wereld zowat instant overal geweten is. Apps zoals Periscope en Snapchat versterken dit gevoel, maar dan op een ander vlak.

In plaats van de laatste nieuwtjes te weten te komen, kan je met deze apps kijken in het dagelijkse leven van eender wie eender waar. Het geeft nieuw inzicht tot gebruiken en culturen waar je je vroeger misschien nog niet bewust was. Natuurlijk wil ik hier niet zeggen dat Periscope en Snapchat de wereld gaan veranderen, want smartphones zijn nog steeds alleen echt populair in de rijkere landen van de wereld. Van een indiaan in de Amazone verwacht ik niet meteen een livestream. Het zou ook goed kunnen dat de apps ophouden met populair te zijn als de hype wat is gaan liggen, maar ik durf te geloven dat het idee van livestream apps en apps zoals Snapchat een impact kunnen hebben op sommige mensen.

Wie weet dat bij een volgende aardbeving of orkaan een livestream mensen laat zien hoe hard de locals lijden en er zo misschien meer wordt gedoneerd. Maar dat is iets dat de toekomst zal moeten uitwijzen.

Share.

About Author

Yorick Dupon

Vraag me welke smartphone je moet kopen.

Reacties