Het jaar van de smartwatch (IFA 2015)

1

De smartwatch is het nieuwe hot item voor geeks die van de laatste technologische snufjes houden. Hier in Berlijn op IFA 2015 zijn ze dan ook talrijk aanwezig. Zijn ze beter dan die van vorig jaar of is het misschien wijs om toch nog een jaartje te wachten? Ik kon er enkele proberen en dit is mijn verdict.

Huawei Watch

Deze diashow vereist JavaScript.

Huawei gaat graag de luxueuze kant op met wat ze op de markt zetten. Met hun eerste echte smartwatch is dit niet anders. Dit Android Wear horloge voelt aan als een luxe-artikel, van het frame zelf tot de band, alles is goed uitgewerkt en gemaakt met materialen die duidelijk van hoge kwaliteit zijn. Achter het saffieren glas zit een scherm met een resolutie van 400 op 400 pixels, wat zorgt voor een scherp beeld. Dit evenaart zich allemaal in de prijs die tussen 399 en 699 euro zal liggen, afhankelijk van de uitvoering die je kiest.

Samsung Gear S2

Deze diashow vereist JavaScript.

Na de minder geslaagde experimenten zoals de Samsung Gear S, heeft het Koreaans bedrijf het roer volledig omgegooid. De nieuwe Gear S2 zijn minimalistisch, stijlvol en zien er deze keer uit als een smartwatch waarmee je buiten kan komen. Er zullen twee uitvoeringen komen: de luxueuze Gear S2 Classic en de sportievere Gear S2. Persoonlijk heb ik het meer voor de laatste. Het glimmende metaal en het leren bandje van de Classic zorgen er eigenlijk voor dat het goedkoper aanvoelt. Deze smartwatches werken met Samsungs’ eigen Tizen-software, maar deze keer zullen ze meer smartphones ondersteunen. De draaiende rand rond het scherm, zoals je het kent van sommige ‘gewone’ horloges is op het eerste zicht een interessante manier om door menu’s te scrollen. Een prijs is er nog niet bekend.

LG Watch Urbane

Deze diashow vereist JavaScript.

Deze smartwatch van LG is gigantisch. Voor het scherm is dat niet meteen een meerwaarde en het ziet er niet schitterend uit op smalle polsen als de mijne, maar je krijgt er wel een veel grotere batterij voor dan bij andere smartwatches. Als je fan bent van grote horloges is dit waarschijnlijk meer je ding. Op IFA kondigde LG ook de Watch Urbane Luxe aan, een uitvoering met 24-karaats goud, met een prijskaartje van 1200 dollar. De gewone versie is verkrijgbaar voor 329 euro.

Motorola Moto 360

Deze diashow vereist JavaScript.

Motorola had vorig jaar al één van de beste smartwatches op de markt. Dankzij de update van dit jaar voelt de Moto 360 nog meer aan als een stijlvol en premium horloge. Ik ben vooral een fan van de bovenstaande versie met het bruine leren bandje. Het voordeel van deze nieuwe versie is, naast een betere processor, een scherper scherm en grotere batterij, het gemakkelijk kunnen veranderen van de band van het horloge. Met een simpel hendeltje kan je gemakkelijk wisselen tussen verschillende stijlen. De prijs start op 300 dollar. Er komt ook een sportieve uitvoering van de Moto 360, maar die was niet te zien op de beursvloer en er is ook niet meer dan het bestaan zelf geweten.

Nu dat Apple zich op de markt van smartwatches heeft gestort en het geen volledige flop is, zoals sommigen dachten, valt het op dat andere bedrijven deze productcategorie wat meer serieus nemen. Google probeert smartwatches met Android Wear compatibel te maken met de iPhone. Samsung stopt met computers voor je pols te maken en neemt het design en de bruikbaarheid van de toestellen serieus. Bedrijven zoals LG en Motorola nemen hun geslaagde producten van vorig jaar en verfijnen de uitvoering ervan. Huawei komt op de markt en doet meteen alles goed qua design. Op het eerste zicht lijken al deze producten meer matuur dan wat vorig jaar beschikbaar was, maar een meer langdurige review zal nodig zijn om te achterhalen of de smartwatch zich echt kan inburgeren in het dagelijkse leven.

Share.

About Author

Yorick Dupon

Vraag me welke smartphone je moet kopen.

Reacties