Geen gepruts met de kabel en gemakkelijk wisselen tussen verschillende audio-afspelende toestellen. Draadloze hoofdtelefoons lijken een uitstekend idee. Maar is dit idee dan ook echt zo goed? En is de Sennheiser Urbanite XL Wireless er een goede uitvoering van?

Specificaties
Hoofdtelefoon type: Draadloze over-ear hoofdtelefoon
Aansluiting: 1,2 m kabel (3,5 mm) of Bluetooth
Gevoeligheid: 110 dB
Frequentiebereik: 16 Hz – 22 000 Hz
Battery-life: 25u
What’s in the box? hooftelefoon, USB-oplaadkabel, back-up audiokabel (Jackplug 3.5mm), draagzakje

The sound of music and podcasts

sennheiser-urbanite-xl-wireless-zijkant

Goede headphones zijn voor mij onontbeerlijk. De uren die ik spendeer aan het luisteren van muziek en podcasts tijdens het fietsen van en naar de campus, het studeren en tijdens het schrijven van reviews als deze, zouden niet hetzelfde zijn met de gratis oortjes die gewoonlijk bij een smartphone zitten.

Maar wat zijn goede headphones? Voor iedereen is dit natuurlijk een beetje anders, maar om te beginnen moet de audio-kwaliteit perfect zitten. Met de Sennheiser Urbanite XL Wireless hebben we een uitstekend voorbeeld. Samen met Kenny kon ik al eens eerder genieten van de HD 800, wat een eye opener (of ear opener) van formaat was. De Orpheus zou naast een absurd prijskaartje (zo’n 50 000 euro’s) ook de beste audio-ervaring ooit moeten zijn. Het verbaast dus niet dat het Duitse bedrijf ook hier zowat perfect scoort.

Hoewel noice cancelling ontbreekt, wordt omgevingsgeluid goed afgeschermd door het over ear design. Tijdens het fietsen merkte ik wel dat de wind er gemakkelijk onder komt. Niet meteen aangenaam. Samen met het feit dat na enkele uren met de hoofdtelefoon mijn oren enorm warm werden, zorgt dit er voor dat de Sennheiser Urbanite XL Wireless me nog steeds niet kan overtuigen van over ear headphones.

Say no to the wire

sennheiser-urbanite-xl-wireless-onderkant

Sukkelen met kabels doet niemand graag, maar waarom zijn draadloze hoofdtelefoons dan nog niet de standaard? Het feit dat je je headphones regelmatig moet opladen en het verlies van audiokwaliteit door de Bluetooth-verbinding zal er voor iets tussen zitten.

Dat zijn twee dingen waar ik bij de Sennheiser Urbanite XL Wireless geen problemen had. De Duitsers zeggen op de verpakking dat de hoofdtelefoon zeker 26 uur zal volhouden. Ik heb het zelf getest en telkens kon ik zelfs meer dan 26 uur naar audio luisteren. Dit kwam in mijn geval neer op iets meer dan een week zonder opladen, waarbij ik het intensief heb gebruikt. Ik zette het wel elke keer uit als ik niet meer van plan was om muziek te luisteren, wat waarschijnlijk de batterij spaarde.

Muziek luisteren via Bluetooth is ergens accepteren dat de audiokwaliteit niet de beste ter wereld gaat zijn. Er is een duidelijk verschil te merken tussen gebruik maken van de draadloze verbinding of de kabel die meegeleverd wordt bij de Urbanite XL Wireless. Dat gaat vooral om een subtiele ruis, die je vooral hoort als je je muziek pauzeert. Maar van de moment dat ik begon met andere dingen te doen, viel die eigenlijk totaal niet meer op. Ik zie het als een goed compromis. Niet moeten prutsen met de kabel tijdens het fietsen of koken is een enorm voordeel en als ik dan echt van de muziek wou genieten tijdens een minder actieve moment (lees: als een zak aardappelen in de zetel zitten op zondagvoormiddag) maakte ik gewoon gebruik van de kabel.

The curious case of the Sennheiser Urbanite XL Wireless

sennheiser-urbanite-XL-wireless-ondersteboven

Volgens Sennheiser is de Urbanite-serie bedoeld voor “een wat jonger, urban publiek”. Een vriend van me merkte dan ook slim op dat het hem opviel dat ze inderdaad er veel beter uitzien dan de andere modellen van het merk, die er meer basic uitzien. Ook lijkt de Sennheiser Urbanite Wireless XL als een hoofdtelefoon die tegen wat schokken kan, al zal het plastiek van de earcups vrij snel krassen vertonen. Gelukkig zit er een draagtasje bij om het te beschermen. Qua draagbaarheid, iets wat me belangrijk lijkt voor dat jonge en urban publiek, is deze hoofdtelefoon niet de beste. Door het over ear design heeft de hoofdtelefoon een grote omvang en ik heb erg vaak moeten proppen om het toch maar mee te krijgen. Hun marketing slaagt de bal dus in mijn ogen wat mis op dat vlak, maar het blijft een uitstekende hoofdtelefoon.

8.1 Genieten

Dankzij de Sennheiser Urbanite XL Wireless ben ik volledig overtuigd dat draadloze hoofdtelefoons simpelweg de beste hoofdtelefoons zijn. Dat je ze af en toe moet opladen en wat moet inboeten aan audiokwaliteit, wordt volledig goedgemaakt door het enorme gemak dat gepaard gaat met het draadloze bestaan.

  • Durability 7
  • Design 9
  • Batterij 8.5
  • Sound 8
  • Portability 7
  • Dagelijks gebruik 8.5
  • Connectiviteit 9
  • Prijs 8
Share.

About Author

Yorick Dupon

Vraag me welke smartphone je moet kopen.

Reacties