De Sennheiser HD 650 is intussen al een tiener geworden, maar toont aan dat niet alle tech obsolete wordt na een tijdje. Hij blijft een beetje de standaard in zijn segment, en Sennheiser blijft er duidelijk ook op inzetten. Midden 2016 lanceerde Sennheiser de bundel, waarbij je naast de HD 650 ook de Apogee Groove krijgt. Wij mochten dit pretpakket uittesten en geven je graag onze ongezouten mening.

Specificaties SENNHEISER HD 650 + APOGEE GROOVE

Hoofdtelefoon type: over-ear hoofdtelefoon
Aansluiting: 3m kabel, verwisselbaar
Gevoeligheid: 103 dB at 1KHz
Frequentiebereik: 10 – 41000 Hz

What’s in the box: hoofdtelefoon, handleiding, Apogee Groove, superfancy opbergdoos

Voor de testperiode werd een Sennheiser HD 650 + Apogee Groove gebruikt, uitgeleend door Sennheiser.

History so long

Zowel Sennheiser als Apogee zijn twee bedrijven met een lange geschiedenis. De HD 650 werd gereleased in 2003, en wordt algemeen aanvaard als de standaard mid-range koptelefoon. Zijn open-backed design zorgt voor een dynamische luisterervaring met weinig vervorming. De Apogee Groove is een USB DAC en hoofdtelefoon amp. Concreet betekent dit dat de Groove het digitale signaal dat via de USB-poort wordt doorgegeven omzet in analoge signalen, wat de luisterervaring ten goede komt. Het huwelijk van de twee is dan ook volstrekt logisch: een hele goeie koptelefoon vereist ook een heel goed signaal.

(Not so) lasting first impression

Bij het openen van de doos krijg ik meteen een ontzettend luxegevoel. Deze verpakking dient tot meer dan enkel het veilig verschepen van de koptelefoon. De grijze mousse is een warme thuis voor de HD 650, voor alle dagen van zijn leven. Hij lacht naar me, en nodigt uit tot enthousiasme. Op het eerste zicht wordt deze luxueuze look and feel doorgetrokken in het ontwerp. De oorschelpen zijn niet bekleed met een of ander plastiekig nepleer, nee. Ze zullen fluweelzacht op mijn hoofd rusten met hun stoffen kussentjes. De Apogee krijgt zijn eigen doosje, inclusief handleiding.

img_2442Maar dan kijk ik van wat dichterbij, en zie ik dat die high quality titanium finish vooral slaat op het verfje dat gebruikt is. De headband zelf voelt eerder plastiek aan. Ik weet dat het innerlijk belangrijker is dan het uiterlijk, heus. En aangezien de HD 650 nu al geen lichtgewicht is, begrijp ik waarom er gekozen is voor minder zware materialen. De lichte teleurstelling blijft duren als ik besef dat die fluwelen schelpen ook een pak lastiger in het onderhoud zijn. De kicker komt er wanneer ik in de handleiding lees dat deze hoofdtelefoon bedoeld is om thuis te gebruiken, met audiosystemen van hoge kwaliteit. Wel een pluspuntje: de bekabeling van de koptelefoon is vlot te vervangen. Een nieuwe kabel kost bij Sennheiser 12,35 euro, en iedereen weet dat de audiojack een van de eerste dingen is die slijt.

Mijn logisch verstand wist wel dat open-backed headphones niet de beste keuze waren om mee buiten te gaan lopen in een land waar het zo vaak en zo hard kan regenen als België. De HD 650 richt zich eigenlijk ook niet op casual luisteraars on-the-go, want door zijn grootte is hij niet erg beweeglijk en met te veel achtergrondlawaai verdrinken de subtiliteiten van de muziek. Ik kan hier begrip voor opbrengen, maar wanneer de budgetten beperkt zijn, geef ik toch de voorkeur aan een allrounder.

Hot in herre

Alle theorie daargelaten, de werkelijke kwaliteit van deze koptelefoon komt pas naar boven bij het gebruik ervan. Tijd om de HD 650 en de Apogee Groove eens uit de doos te halen, mijn ik-test-audiomateriaal-playlist af te stoffen en me met beide in de zetel te zetten. Aangezien dit niveau van koptelefoon een navenante beginkwaliteit vraagt, besluit ik om de gebruikelijke playlist nog aan te vullen met Spotify HD en een stuk of wat cd’tjes. Om ook de Groove terdege te testen, besluit ik om wat vergelijkende tests te doen.apogee-groove

Ik laat de HD 650 eerst alleen los op mijn iPhone. Niet het schitterendste idee dat ik ooit had: alle muziek die daarop te vinden is, is sterk gecomprimeerd. Daarnaast zorgt de koptelefoon ook voor een grote belasting van mijn batterijcapaciteit. Tijd om mijn oude stereo en mijn pc boven te halen. Ik plug de Groove in mijn laptop, en ik krijg de melding dat ik de drivers moet installeren. Geen probleem, denk ik, en dan blijkt dat ik me ook nog eens moet registreren op de website van Apogee. Ik vind dat een beetje overbodige moeite, vooral omdat enkel Windows-gebruikers hieraan onderworpen worden. Eens de administratie achter de rug is, wordt het gebruiken van de Groove kinderspel. Je laptop herkent hem automatisch en stuurt het geluidssignaal daar als vanzelf naartoe.

De bediening is vrij simpel: op de voorkant staan twee knoppen (een voor luider, een voor stiller) en drie lampjes. De kleur van de lampjes geeft aan waarmee de DAC op dat moment bezig is. Dit is allemaal vrij idiot proof en wordt eenvoudig uitgelegd in de handleiding. De flikkerende groene lampjes op het ritme van de muziek voelen wat gimmicky aan, maar het rode waarschuwingslampje bij te hoog volume is wel een goed idee. Na een tijdje begint de Groove wel erg warm aan te voelen. Niet per se storend of zorgwekkend, maar ook niet aangenaam.

The space between the notes

shellNadat ik me in mijn zetel geïnstalleerd heb, besluit ik om te beginnen met wat Olafur Arnalds. Rustige en fragiele muziek met piano, strijkkwartet en soms stem: de ideale opwarmer. Meteen valt me op hoe breed het geluid is, en hoe nauw het aansluit bij de live-ervaringen die ik heb. De HD 650 biedt, zeker in combinatie met de Groove, een zuivere luisterervaring, waarbij een cleane, haast klinische weergave van de muziek primeert. Ook de stiltes en korte adempauzes uit Verdi’s La Traviata worden haast perfect weergegeven. Nu de basics achter de rug zijn, is het tijd om helemaal loos te gaan. Wat ik ook naar de HD 650 gooi, telkens krijg ik een heldere en cleane weergave.

Wear it like a crown

Dat geldt naast muziek ook voor films, zeker als de soundtrack op zich al het beluisteren waard is. Het kan zijn dat ik met een hoofdtelefoon op meer gefocust ben op het geluid. Dat neemt niet weg dat bij Lord of the Rings en bij The Hateful Eight, om maar twee films te noemen, de combinatie van HD 650 en de Groove voor een intensere beleving zorgt. Net zoals bij opera wordt bij filmcomposities vaak gebruik gemaakt van leitmotiven, korte onderdelen die gelinkt zijn aan personages of emoties. Al te vaak, ook in de cinema, verdwijnen deze kleine details in de wall of sound. Met de HD 650 heb ik ze teruggevonden.

De geluidskwaliteit van de HD 650 valt niet in twijfel te trekken, maar wat met het gebruiksgemak? Zonder kabels weegt het geheel 260 gram, wat best wel zwaar is voor een koptelefoon. De schelpen zijn groot en diep genoeg voor de meeste oren, en door die grootte wordt het gewicht van de koptelefoon ook bijzonder goed verdeeld. Zelfs na 4 uur luisteren bleef de HD 650 comfortabel om te dragen. Hij staat stevig op het hoofd, zonder daarom een drukkend gevoel te veroorzaken. Van mijn omgeving hoorde ik dat het al bij al nog meevalt hoeveel geluid er uit de open schelpen lekt. Enkel bij de hele hoge volumes kan iedereen met je meeluisteren, maar globaal genomen is er niet meer leakage dan bij andere hoofdtelefoons.

Het grote nadeel, en dat kan zeker aan mij liggen, is dat ik het gevoel had dat de HD 650 kraakte telkens ik mijn hoofd bewoog, of zelfs maar mijn gezichtsuitdrukking veranderde. Dit ligt niet aan de drivers, of aan het geluid op zich, maar komt volgens mij door het verschuiven van de koptelefoon over mijn hoofd en oren. Net omdat de geluidskwaliteit zo goed is, stoort dit extra. Kleine details gingen soms wat verloren omdat ik net wat wou drinken, of omdat ik moest lachen. Ik luister graag naar muziek, en bij momenten kan ik dat ook zeer intens doen, maar even vaak dient het als achtergrond bij andere activiteiten. Bij de HD 650 is dit erg moeilijk, omdat je echt stil moet blijven zitten om de optimale beleving niet te verstoren. En ik ben nu eenmaal nogal een wiebelaar.

sennheiser_hd580600650_photo_lineup

De HD 650 met zijn kleine broers: de HD 600 en de HD 580.

When all is said and done

Globaal genomen is de HD 650 een topper. Zowel de hoofdtelefoon als de Groove doen wat ze beloven, en het resultaat van hun huwelijk is een helder en realistisch geluid. De enige objectieve minpunten zijn de prijs (hoewel de prijs-kwaliteitverhouding meevalt) en het warm worden van de Groove. Dat ze een stevige last zijn op de batterijduur van je smartphone, dat ze niet geschikt zijn om mee rond te lopen, laat staan naar buiten te nemen: is dat vervelend? Enkel als je op zoek bent naar een koptelefoon die voor dat alles dient. Als je verlanglijstje vooral bestaat uit heel kalm naar muziek luisteren in een aangename omgeving, is de HD 650 alles wat je wensen kunt.


Op zoek naar meer hoofdtelefoons of portable audio? Misschien vind je hier wel je droomtech:

 

6 Audiofilie

De combinatie van de Apogee Groove en de Sennheiser HD 650 is er eentje voor de die-hard audiofiel. Je krijgt een accurate geluidsweergave van een koptelefoon die je zonder al te veel last toch een viertal uur kunt dragen. De combinatie met een actieve levensstijl is helaas onmogelijk.

  • Durability 6
  • Design 7
  • Sound 9
  • Portability 3
  • Dagelijks gebruik 5
  • Prijs 7
Share.

About Author

An-Sofie

Uw bomma, maar dan geekier: houdt van breien, koekjes of taart bakken en thee, keukenprinsesje in de dop. Wordt blij van boardgames, gin, series netflixen en strips. En van Geekster. Vooral van Geekster. Knijpt niet in je wangen.

Reacties