Met de Gear VR heeft Samsung al een simpele manier om naar video’s te kijken die volledig in 360 graden zijn gefilmd. Het enige probleem blijft dat in 360° filmen niet even gemakkelijk en betaalbaar is als ‘gewoon’ video’s maken. Hier komt de nieuwe Gear 360 in het spel.

“Dat lijkt echt op BB-8!”

samsung gear 360

Wat meteen opvalt bij de Gear 360 is de hoge aaibaarheidsfactor, waarschijnlijk door de twee gigantische lenzen die zowat de helft van de oppervlakte van de camera innemen. Ze hebben allebei een resolutie van 15 MP en omdat het fisheye-camera’s zijn, kunnen de beelden gemakkelijk samengevoegd worden tot één beeld. Om zo’n gigantische bestanden te kunnen opslaan, kan je er een microSD-kaartje in steken tot 128 GB. Op de camera zitten ook enkele fysieke knoppen. Je zal dus niet alles via je smartphone moeten controleren, wat een voordeel kan zijn als je onderweg bent.

samsung gear 360 tripod

Jammer genoeg is de Gear 360 niet erg bestand tegen water en stof, dingen die je wel eens kan tegenkomen als je de camera wilt gebruiken tijdens het sporten bijvoorbeeld. De IP53-quotering betekent namelijk dat het enkel bestand is tegen gelimiteerde hoeveelheden stof en opspattend water. Je zal de Gear 360 dus niet op dezelfde manier kunnen gebruiken als een GoPro. De camera zelf voelt ook niet echt enorm stevig aan. Het is dus een beetje hopen dat Samsung snel een beschermende case op de markt brengt om de camera steviger en meer waterdicht te maken. 

Je smartphone als krachtige computer

samsung gear 360

Het compacte formaat is leuk, maar is nog niet eens het grootste voordeel van de Samsung Gear 360. Dat zijn namelijk de functies die het verbinden met de smartphone eraan toevoegen. Naast de klassiekers van verbonden camera’s zoals het veranderen van instellingen en het controleren van het toestel, is het ook mogelijk om de 360°-video te laten stitchen op je smartphone. Dat proces zorgt ervoor dat de beelden van de twee fisheye-camera’s worden samengevoegd tot één video, iets wat normaal gezien een vrij krachtige computer vereist en niet altijd even intuïtieve software. Hiermee heeft Samsung een op z’n minst gezegd opvallende functionaliteit in huis. Sofie en Lucas, de video-experts van de redactie, waren stomverbaasd toen ik hun vertelde hoe gemakkelijk de beelden werden samengevoegd tijdens de demonstratie. Natuurlijk moeten we dit nog uitgebreid testen in iets minder optimale scenario’s, maar het klinkt alvast veelbelovend. Jammer genoeg blijft de Gear 360 voorlopig alleen maar beschikbaar voor de Samsung Galaxy S7, Galaxy S7 Edge en de flagships van vorig jaar (Galaxy S6, S6 Edge en S6 Edge+). De mogelijke verklaring hiervoor is dat het proces nog sterk moet worden geoptimaliseerd en Samsung dit voorlopig alleen maar op z’n eigen toestellen kan garanderen.

Vormt de Samsung Gear 360 een bedreiging voor GoPro?

samsung gear 360 mount

Compatibel met zowat alle andere camera-accessoires

Met de Gear 360 is het Koreaanse bedrijf erin geslaagd een stevige eerste stap te zetten binnen de markt van 360°-videocamera’s. Het is een perfecte aanvulling van hun Gear VR-headset die ook zeer gemakkelijk werkt door de verbinding met een Galaxy-smartphone. Het is dus een heel slimme manier om consumenten binnen hun eigen ecosysteem te houden.

Of GoPro hier schrik voor moet hebben, is dubbel. Aan de ene kant kunnen ze dit niet gebruiken na teleurstellende verkoop in het laatste kwartaal van vorig jaar. Ze hebben zelf namelijk nog geen camera op de markt gebracht die zo’n simpele en goedkope oplossing biedt als de Gear 360. Het wordt dus oppassen geblazen voor het bedrijf. Aan de andere kant is het toestel van Samsung ook niet perfect. Het gebrek aan waterdichtheid en de constructie die me niet meteen erg stevig lijkt, zorgen ervoor dat de camera niet echt als een action camera kan worden gebruikt, wat wel het geval zou zijn bij een product van GoPro. Dat het enkel compatibel is met Samsung-smartphones is ook niet meteen een manier om gigantische hoeveelheden te verkopen. Het is in ieder geval een zeer goede eerste zet en misschien slagen ze erin een hoop fans te verzamelen rond dit product. We zijn alvast erg benieuwd naar hun volgende zet.

Lees ook zeker onze preview van de Samsung Galaxy S7 en Galaxy S7 Edge!

Share.

About Author

Yorick Dupon

Vraag me welke smartphone je moet kopen.

Reacties