Eindeloze schermen: dit zijn de Samsung Galaxy S8 en S8+

0

Kunnen smartphonebouwers vandaag de dag nog innoveren? De Samsung Galaxy S8 en S8+ zijn een duidelijke ‘ja’ van het Koreaanse bedrijf. Vraag is of het gebogen scherm meer kan zijn dan slechts een gimmick.

Specificaties
Scherm: 5,8 inch (S8) of 6,2 inch (S8+) Super AMOLED (2960 x 1440)
Software: Android 7.0
Processor: Qualcomm Snapdragon 835
RAM: 4 GB (LPDDR4)
Opslag: 64 GB (UFS 2.1), uitbreidbaar met microSD
Camera: 12 MP, F1.7 (main) en 8 MP, F1.7 (selfie)
Batterij: 3000 mAh (S8) of 3500 mAh (S8+)
Wi-Fi: 802.11 a/b/g/n/ac
Andere: USB Type-C, Bluetooth 5.0, GPS/Galileo/Glonass/Beidou
Samsung S8 Infinity Display

Door de randen zwart te maken, lijkt de zwarte versie van de Samsung Galaxy S8 nog meer minimalistisch.

Ik kon beide smartphones al eens bepotelen in Londen en mijn eerste indruk was er één van bewondering. Hoewel het Infinity Display met de gebogen schermranden op zich niet veel extra doet, maakt het van de Samsung S8 en S8+ een unieke ervaring. Het display gaat naadloos over in de metalen rand van de smartphone, iets waar enkel Samsung toe instaat is. Hierdoor heb je langs de linker- en rechterkant nauwelijks nog zwarte randen. Om de randen boven- en onderaan de smartphone te minimaliseren, kozen de designers ervoor de fysieke thuisknop weg te laten en volledig in te zetten op softwareknoppen. De knop die Samsung-smartphones sinds de originele Samsung Galaxy S kenmerkt, is niet meer.

Al deze manieren van plaats besparen zorgen ervoor dat beide smartphones enorm compact zijn. Toen Samsung me vertelde dat de S8 een scherm van 5,8 inch heeft en de S8+ er eentje heeft van 6,2 inch, kon ik dat amper geloven. Beide smartphones zijn namelijk met gemak in één hand vast te houden. Ter vergelijking: het scherm van de Huawei Mate 9 heeft een scherm dat 0,1 inch groter is en ik krijg constant de opmerking dat het toestel wel erg groot is. Door de Samsung Galaxy S8 zo langwerpig te maken, voorspel ik dat die opmerking niet meer zal voorkomen. Het geeft de smartphones iets buitenaards en uniek. Voor de ergonomie is het sowieso ook een stap vooruit.

Samsung Galaxy S8 Orchid Grey

Orchid Grey, de nieuwe kleur waarin de Samsung Galaxy S8 zal verschijnen

Een Samsung Galaxy zou een Samsung Galaxy niet zijn als het intern niet de allerbeste onderdelen had. Over de processor zei het bedrijf alleen dat het een octa core is, gebakken door middel van het 10 nanometerproces. Vermits enkel de Qualcomm Snapdragon 835 10 nanometer klein is en Samsung de volledige productie ervan opkocht, is het niet moeilijk om te raden wat er onder de motorkap schuilt. Dat deze Snapdragon 835 een stap vooruit is tegenover wat er momenteel op de markt beschikbaar, kon Anandtech al bevestigen in de eerste tests. De vraag is echter hoe groot de impact op batterijduur bij de overschakeling van een 14 nanometer chip naar een 10 nanometer chip zal zijn. In het verleden was zo’n verkleining garantie voor een veel langere autonomie, maar een uitgebreide review is nodig om te zien of dit ook echt het geval is.

Een groot verschil met de Samsung Note 7 is trouwens dat het bedrijf overduidelijk koos voor een veel kleinere batterij. De Galaxy S8 is namelijk ongeveer even groot, maar heeft een batterij die 500 mAh minder capaciteit heeft dan de ontploffende smartphone. Bovendien implementeerde het bedrijf een achtdelig stappenplan om de veiligheid te garanderen. We kunnen dus een streep zetten onder het hele debacle.

Samsung DeX

Bedankt Jiri van Belgian Cowboys voor het gebruik van deze foto van Samsung DeX in actie.

Over de kracht van de Samsung Galaxy S8 en S8+ zijn de ingenieurs in ieder geval erg zelfzeker. Met Samsung DeX kan je van de smartphone een redelijk volwaardige desktop maken. Door je smartphone erin te steken, krijg je op een extern beeldscherm een aangepaste versie van Android te zien. Die ziet eruit en functioneert als een moderne computerinterface, inclusief apps in verschillende windows. In het accessoire kan je een ethernetkabel, een scherm via HDMI en USB-toestellen pluggen die allemaal gebruik maken van de kracht van de smartphone. Die wordt door de DeX afgekoeld, zodat de snelheid gegarandeerd zou moeten blijven. Dit werkt allemaal best goed, al waren er bij de demonstratie nog wat haperingen te zien. Hopelijk weet Samsung alles vlotter te krijgen tegen de lancering. Het is namelijk onorthodox om je smartphone ook als desktop te gebruiken. Om de kleine groep mensen die van het begin geïnteresseerd zullen zijn tevreden te houden, mag het geen slechtere ervaring zijn. Het is in ieder geval een interessante zet.

Samsung Galaxy S8 en S8+ kleurtjes

De Samsung Galaxy S8 in Arctic Silver, Orchid Grey en Midnight Black, respectievelijk.

Qua camera heeft Samsung de afgelopen jaren grote sprongen vooruit gemaakt, waardoor de iPhone niet meer ontegensprekelijk de beste foto’s neemt. Dit jaar was het bedrijf echter best stil over de vernieuwingen op dat vlak. De cameralens is ongewijzigd, maar het kan wel tot drie foto’s snel na elkaar nemen. De gegevens ervan worden dan samengevoegd om tot een beter eindresultaat te komen. Op zich niets speciaal: deze technologie is waarom de Google Pixel een meer dan uitstekende camera heeft. Ook de Sony Xperia XZ Premium is in staat om heel erg snel vier foto’s tegelijkertijd te nemen. Toch zal Samsung nog steeds een streepje voor hebben omdat de software die ze over de jaren heen hebben ontwikkeld superieur is op vlak van de camera snel openen, autofocus en de foto’s ontwikkelen.

De software van de Samsung Galaxy S8 is wederom een stap in de richting van een modernere interface. De ontwikkelaars zijn gegaan voor meer abstractie en minimalisme, wat ik persoonlijk altijd fijn vind. Maar belangrijker dan het redesign is de virtuele assistent Bixby. Samsungs plan hiermee is de manier waarop we onze smartphones gebruiken volledig aan te passen waardoor ze natuurlijker zijn. De ambitie is om alle acties in apps van Samsung zelf met de stem te kunnen laten gebeuren. Ook kan je de assistent vragen stellen, kan het objecten herkennen en herinnert je het aan dingen in je agenda. Bixby zal beschikbaar zijn voor alle gebruikers van de S8 in het Engels of Koreaans. Een veel snellere en duidelijkere uitrol dan bij de Google Assistant, dus. Vraag is of mensen het überhaupt zullen gebruiken, want de reputatie van Samsung op vlak van software is een pak minder dan dat van Google.

De eerste indruk van de Samsung Galaxy S8 en S8+

Samsung Galaxy S8 en S8+ rand

Alleen al omwille van het design is deze smartphone een revolutie te noemen. Dit is de eerste keer in jaren dat ik met verstomming werd geslagen toen ik een smartphone vastnam. De schermen van beide modellen zijn feitelijk gigantisch, maar toch voelen de toestellen erg compact. Zoals we gewoon zijn bij high end smartphones is er geen gesputter te bekennen. Bovendien zijn DeX en Bixby dat soort zijprojecten die potentieel erg groot kunnen worden. Ik ben in ieder geval erg enthousiast om meer tijd door te brengen met de smartphone.

De Samsung Galaxy S8 en S8+ zijn vanaf 29 maart, 18:00 te pre orderen. Wie één van de smartphone op voorhand bestelt, krijgt het zeven dagen voor de officiële lancering op 28 april. Vanaf 29 april liggen beide in de winkel. De prijs is respectievelijk 799 en 899 euro.

Samsung Galaxy S8 bij bol.com


Meer lezen over smartphones? We got you covered.

De Huawei P10 lijkt een beetje op de iPhone, maar dat is oké.

Zowat alle smartphones van MWC, aangeraakt.

We hebben ook een nieuwsbrief, waarin we het wel eens over smartphones hebben.


Ben je fan van de nieuwste technologie? Heb je geen tijd om al die goede artikels erover te lezen? Schrijf je dan in voor de Tandem Tech Nieuwsbrief!

Share.

About Author

Yorick Dupon

Vraag me welke smartphone je moet kopen.

Reacties