Met het meest opvallende design van de afgelopen jaren is het niet verwonderlijk dat de Samsung Galaxy S8 wordt gezien als het neusje van de zalm. De smartphone wordt alom gekozen als de beste flagship van 2017 tot nu toe. Maar is de S8 echt zo goed? Of worden we verblind door het ontwerp zonder bezels en met elegante curves? Een antwoord op die vragen zocht ik tijdens een testperiode van drie weken met de smartphone.

Specificaties
Scherm: 5,8 inch Super AMOLED met Gorilla Glass 5 (1440 x 2960)
Software: Android 7.0 met TouchWiz
Processor: Samsung Exynos 8895
RAM: 4 GB
Opslag: 64 GB, uitbreidbaar met microSD
Camera (main): 12 MP, f/1.7, Optical Image Stabilization
Camera (selfie): 8 MP, f/1.7
Batterij: 3000 mAh
Wi-Fi: 802.11 a/b/g/n/ac
Andere: USB Type-C 3.1, Bluetooth 5, irisscanner, IP68 water- en stofdicht

De kantjes er van aflopen

samsung galaxy S8 bixby button

Door de randen rond het scherm weg te halen, kan Samsung scoren bij het bredere publiek. Het is perfect om mee uit te pakken in reclamespots. Het is echter niet het ideale smartphonedesign. De ingenieurs wilden de vingerafdrukscanner onder het scherm zelf plaatsen en zo de schermrand onderaan minimaliseren. Dat is niet gelukt, dus verhuisde de scanner naar achter. Een slecht compromis, want je vinger gebruiken om de S8 en bepaalde apps te ontgrendelen is een frustrerende bedoeling. Voor het ontgrendelen van de Samsung Galaxy S8 zelf gebruikte ik mijn gezicht en gelukkig ging dat wel vlot.

Dat het glas voor- en achteraan duurzaam is, betwijfel ik. Tijdens mijn testperiode verschenen er al krasjes op de S8. Bovendien vermoed ik dat het gebogen glas slecht bestand is tegen een confrontatie met de vloer. De smartphone is wel bestand tegen water en stof.

Super AMOLED is super

samsung-galaxy-S8-lockscreen

Dat de Samsung Galaxy S8 wederom het beste scherm van de smartphonemarkt heeft, daar is geen discussie over mogelijk. Kleuren zijn prachtig, het is perfect te lezen in direct zonlicht en kan voldoende dimmen zodat je in het donker niet verblind wordt. De vraag is of de langwerpigheid ervan nut heeft. Apps hebben er in ieder geval geen probleem mee, ze passen zich perfect aan en vullen het scherm zoals je zou verwachten. De extra ruimte is ook erg welkom: sociale media en online artikels zijn aangepast om gebruik te maken van verticaliteit. Video’s maken er gewoonlijk geen gebruik van. De Galaxy S8 laat je toe om video’s te herschalen zodat ze het volledige scherm vullen. Games zijn gewoonlijk niet gemaakt om te herschalen naar deze nieuwe vorm, maar zwarte balken boven- en onderaan lossen dat probleem op.

Stagnerende camera

samsung galaxy s8 achterkant

Samsung heeft ervoor gekozen om niets gek te doen, geen dubbele camera’s waarvan eentje monochroom is of een breedhoeklens heeft. Sterker nog, er is geen merkbaar verschil tussen de camera van de Galaxy S7 en de Galaxy S8. Op zich niets slecht, met de smartphone van vorig jaar kon je uitstekende foto’s nemen. Het toont dat het bedrijf niet veel meer te bieden heeft zolang ze bij één cameramodule blijven. De geruchten gaan dan ook dat de nieuwe Galaxy Note twee modules zal hebben. Hier vind je enkele foto’s die ik trok met de Samsung Galaxy S8.

Een nieuw laagje verf over de software

We weten al langer dat Samsung op vlak van hardware de beste smartphones bouwt. Wat ze met Android doen, daar is wat meer discussie over. Daarom is het goed om te zien dat bij de Galaxy S8 het softwaredesign eindelijk coherent is. Onder de motorkap lijkt er daarentegen niet veel veranderd. Ik weet niet wat Samsung doet, maar voor een smartphone van 799 euro waren er teveel haperingen. Het wordt tijd dat ze alle extraatjes van afgelopen jaren opzij gooien en van nul beginnen.

Hopelijk kiest Samsung ervoor om bij de Galaxy S9 helemaal opnieuw te beginnen qua software.

Qua updates heeft Samsung evenmin een al te beste reputatie. De nieuwe versie van Android zal je waarschijnlijk pas krijgen als de S9 op de markt is. De beveiligingsupdates krijg je gelukkig wel maandelijks. Samsung bevestigde ook dat je die twee jaar lang zal krijgen op je S8 en S8+.

Mijn conclusie over de Samsung Galaxy S8

samsung galaxy S8

Het design van de Samsung Galaxy S8 is naar mijn mening één van de beste van de afgelopen jaren. Ondanks alle moeite die er op softwarevlak is gedaan, ben ik nog steeds niet overtuigd door de keuzes van het bedrijf. De bijna 800 euro die ik zou moeten betalen voor een S8, zou ik eerder aan de LG G6 of HTC U11 besteden. Maar als je de beste smartphonecamera op de markt wil, dan moet je niet twijfelen om de S8 aan te schaffen. Op dat vlak is deze smartphone onovertroffen.

Samsung Galaxy S8 bij bol.com


Wil je meer lezen over smartphones? We got you covered.

Nokia is terug vanaf 28 juni

Welke smartphone koop jij voor minder dan 300 euro?

HTC U11 hands-on: geleerd uit de fouten

LG G6 review: smartphone verkleed als een tank


Er is meer in de wereld van tech dan smartphones alleen. Als dat je ding is, dan moet je je zeker eens inschrijven voor de Tandem Tech Nieuwsbrief!

Score

8 Op het randje

De Samsung Galaxy S8 verdient de titel van flagshipsmartphone. De camera is zowat de beste op de markt en het design is ongeëvenaard. Wie lange batterijduur zoekt of een betere ervaring met Android kan beter ergens anders in investeren.

  • Software 7
  • Duurzaamheid 7
  • Design 9
  • Scherm 10
  • Camera 9
  • Batterij 8
  • Dagelijks gebruik 8
  • Prijs 7
Share.

About Author

Yorick Dupon

Vraag me welke smartphone je moet kopen.

Reacties