Na de lancering van de grotere iPhones en een mindere smartphoneverkoop moest Samsung wel uit de veren schieten om van de Samsung Galaxy S6 de perfecte smartphone te maken. Ze konden het dus niet maken om een toestel op de markt te zetten dat volledig uit weinig stijlvol plastiek gemaakt is, zoals de Galaxy S5. Ze begonnen dus met een schone lei en verbaasden de wereld door naast de reguliere S6 ook een Samsung Galaxy S6 edge uit te brengen. Wat daar speciaal aan is en of het de moeite is om er een meerprijs voor te betalen lees je in deze review.

Design: Tussen metaal en glas

samsung-galaxy-s6-edge-vingerafdruk

De Samsung Galaxy S6 edge is een prachtig stukje smartphonedesign. De linker- en rechterkant van het scherm vloeien mooi over naar de zijkanten, waardoor het scherm lijkt door te lopen. Deze gebogen randen vloeien dan vlot over in de metalen, dunne behuizing die voor de houvast zorgt. Ook de achterkant is gemaakt uit stevig glas en toch voelt het geheel niet fragiel aan. Met glas krijg je al snel schrik dat het geen stevige smartphone is, maar bij de Samsung Galaxy S6 edge is dat niet het geval. Het voelt als een stevig geheel. Ook de fysieke toetsen (home-, volume- en aan-knoppen) zijn solide en geven een bevestigende klik bij het gebruik. De cameramodule steekt er wel uit, wat voor mij het grootste minpunt is aan het design.

Hardware: Het beste van alles

Samsung-Galaxy-S6-edge-camera

Als Samsung een topsmartphone ontwikkelt, kan je er van uit gaan dat het ook de beste onderdelen heeft die er op de markt zijn. Dat is zo ook het geval bij de Samsung Galaxy S6 edge. Voor de processor hebben ze geopteerd voor een intern ontwikkeld model, dat voor geen andere processor moet onderdoen. Ook voor het opslaggeheugen en de RAM zijn de snelste gekozen, door Samsung zelf ontwikkeld. Omdat de ontwikkelaars voor de snelst mogelijke smartphone gingen, hebben ze er ook voor gekozen om geen mogelijkheid te geven tot uitbreiding van het geheugen met een MicroSD-kaart. Persoonlijk heb ik daar niet echt een probleem mee, maar als je iemand bent die graag massa’s apps en media op zijn smartphone heeft, is dat misschien iets om te onthouden.
Samsung-galaxy-s6-edge-vooraan
Bij de vingerafdrukscanner van de vorige topsmartphone van Samsung, moest je met je vinger over de home-toets vegen om het toestel te unlocken. Dit was vaak niet accuraat, waardoor ik het vrij snel uit heb gezet. Voor de Samsung Galaxy S6 edge hebben ze er gelukkig voor gekozen om het anders aan te pakken. Je kan nu gewoon op de toets duwen waardoor de smartphone snel wordt ontgrendeld. Dit is een heel erg nuttige feature, die ik ook zeer vaak heb gebruikt.
samsung-galaxy-s6-edge-usb-1
De batterij kan je zeer snel opladen door Fast Charge of zelfs draadloos, als je daar een aparte oplader voor wilt aanschaffen. Dat snel opladen is soms ook echt nodig, want ik heb gemerkt dat de batterijduur zeer hard kan variëren. Er zijn dagen waarop ik probleemloos van ’s ochtends tot een uur of zes ’s avonds de Samsung Galaxy S6 edge kan gebruiken. Andere dagen is het toestel al bijna leeg rond drie uur in de namiddag. Ik vermoed dat een software-update dit probleem kan verhelpen, maar ook deze smartphone heeft het batterijprobleem dus nog niet opgelost.

Camera en scherm: Kwijlen

samsung-galaxy-s6-edge-gebogen

Samsung is altijd al een kei geweest in het maken van schermen. Door gebruik te maken van AMOLED (een speciaal soort LED-technologie) heeft het scherm van de Samsung Galaxy S6 edge zeer in het oog springende kleuren en diep zwart. Niet iedereen is fan van dit zeer kleurrijke scherm, maar zelf ben ik er wel fan van. Het scherm kan ook variëren tussen zeer dim en enorm licht, waardoor je zowat overal kan genieten van video’s en foto’s. Deze smartphone gebruiken is daarenboven altijd zeer fijn, omdat de grote resolutie zorgt voor groot detail en zeer scherpe tekst.

Deze diashow vereist JavaScript.

Wat ook zeer fijn is om te bekijken op dit scherm, zijn de foto’s die je zelf maakt met de Samsung Galaxy S6 edge. En wat voor foto’s. Deze smartphone maakt de beste foto’s die ik ooit met een smartphone heb getrokken. De voorbeelden hierboven zijn onbewerkt. De HDR, een functie waarbij de camera op verschillende niveau’s licht opvangt en daarna samenvoegt tot een meer gedetailleerde foto, werkt bijna even snel als de gewone versie. Dit samen met de  Optical Image Stabilisation, waardoor de camera langer licht kan vangen zonder dat het resultaat te onscherp wordt, zorgt voor zeer mooie foto’s. In bijna alle situaties verkreeg ik een foto, die meer dan perfect was om op sociale media te plaatsen. Natuurlijk heeft het nog steeds niet dezelfde kwaliteit als een echt fototoestel, maar de beste camera is de camera die je op zak hebt. De Samsung Galaxy S6 edge kan dan in veel gevallen het beste zijn om een snelle foto te nemen.

Software: Nog steeds een zorgenkindje

samsung-galaxy-S6-edge-screenshot

Het notificatiescherm is nog steeds heel druk.

In de community van Android-geeks is er al jarenlang een grote haat voor wat Samsung doet met het door Google ontwikkelde besturingssysteem. Dit zogenaamde “stock Android” is voor velen de heilige graal als het aankomt op besturingssystemen voor smartphones. Andere bedrijven staan vrij om de software volledig naar hun wens aan te passen, wat Samsung dan ook uitgebreid doet. Daar was grote kritiek op omdat Touchwiz, zoals Samsung zijn versie van Android noemt, veel nutteloze extra’s toevoegt en vooral ook het gebruik enorm vertraagt. Dit terwijl stock Android tegenwoordig zeer compleet en snel is.

samsug-galaxy-S6-edge-usb-2

Bij het aankondigen van de Samsung Galaxy S6 edge beloofde het bedrijf dan ook om de richtlijnen van Google beter op te volgen en veel van de nutteloze extra’s weg te snijden. Het geheel zou een veel vlottere, overzichtelijkere en vooral snellere ervaring moeten geven. Dit is Samsung voor het grootste deel ook gelukt. Ik vind gemakkelijk de nodige instellingen terug en wisselen tussen apps is over het algemeen even vlot als ik gewoon ben bij stock Android. Al merk ik wel dat de animaties toch niet even vlot verlopen op sommige momenten en soms blokkeert de smartphone ook gewoon volledig, zonder dat ik weet wat de oorzaak is. Het zijn die weinige momenten van haperen die best frustrerend zijn, maar over het algemeen is het gebruiken van deze smartphone altijd vlot.

Samsung Galaxy S6 edge: Besluit

samsung-galaxy-S6-edge-achterkant

De Samsung Galaxy S6 edge is een uitstekende smartphone, misschien zelfs de beste smartphone die je op dit moment kan kopen. Of je honderd euro extra wilt neerleggen voor het gebogen scherm, is je eigen keuze. Ik vind het in ieder geval uniek genoeg, maar omdat mijn budget niet echt enorm is, zou ik eerder voor de gewone Galaxy S6 gaan. In ieder geval, als je een smartphone wilt met een uitstekend scherm en een uitstekende camera, dan raad ik zeker en vast deze smartphone aan. Heb je een groot probleem met de software van Samsung of wil je echt per se een vervangbare batterij of plaats voor een MicroSD-kaartje? Dan zijn smartphones zoals de LG G4 misschien meer je ding.

83% Geniaal

De 100 euro extra voor het gebogen scherm is misschien iets te veel van het goede, maar de Samsung Galaxy S6 edge heeft alles om de beste smartphone van 2015 te worden.

  • Hardware 90 %
  • Software 70 %
  • User Experience 90 %
Share.

About Author

Yorick Dupon

Vraag me welke smartphone je moet kopen.

Reacties