Voor Samsung was 2015 een jaar van herbronnen. Het bedrijf bracht flagship smartphones uit met gloednieuwe en innovatieve designs, maar dat was niet zonder enkele vergissingen. Het weglaten van waterdichtheid en uitbreidbaar geheugen werd in 2016 uiteindelijk rechtgezet met de lancering van de Galaxy S7 en S7 Edge. De beslissing om de Note 5 niet naar Europa te brengen, werd ook niet in dank afgenomen. Daar komt verandering in met de lancering van de Samsung Galaxy Note 7. Ik mocht voor Geekster naar Londen om dit nieuw powerhouse uit te proberen en dit is mijn verslag.

Specificaties
Scherm: 5.7 inch Super AMOLED (2560 x 1440)
Software: Android 6.0.1 Marshmallow met Samsung Touchwiz
Processor: Octa core 64 bit processor (2.3 GHz Quad + 1.6 GHz Quad)
RAM: 4 GB RAM (LPDDR4)
Opslag: 64 GB (UFS 2.0)
Camera: 12 MP met OIS en f/1.7 (main) en 5 MP met f/1.7 (selfie)
Batterij: 3500 mAh met fast charging voor wireless en met draad
Wi-Fi: 802.11 a/b/g/n/ac dual-band
Andere: USB Type-C, irisscanner
Kleuren: Onyx Black, Blue Coral, Silver Titanium
Prijs: €849,99

Samsung Galaxy Note 7: geperfectioneerde bouw

Galaxy Note 7 097

Een smartphone houdt je uren en uren vast. Het gevoel in de hand is daarom ook één van de belangrijkste aspecten van een goed toestel. Vraag maar aan Apple. Zij brachten onlangs een kleinere smartphone uit om aan de vraag van mensen met kleinere handen te voldoen. De eerste keer dat je een nieuwe gsm in je handen neemt, is dan ook een belangrijk moment bij de aankoop. De Samsung Galaxy Note 7 slaagt er in om het perfect te doen tijdens dit moment. De Samsung Galaxy S7 deed het al veel beter dan z’n voorganger op het vlak van ergonomie door voor- en achterkant af te ronden, maar de nieuwste flagship gaat nog een stap verder.
Er is werkelijk geen enkel scherp randje aan de Note 7. Één van de designers van de smartphone vertelde over de symmetrie die ze behaalden met het maken van dit toestel, wat ik normaal gezien zou wegwuiven als marketingpraat, maar in dit geval heeft het wel degelijk een gevoelige impact. De onderkant van de Note 7 boort niet in je hand als je het vasthoudt en het glas langs beide kanten gaat perfect over in het metaal van de zijkant. Ik kan me inbeelden dat deze smartphone vasthouden ook voor langere periodes dan een hands-on aangenaam zal zijn.

Voor de rest is de Samsung Galaxy Note 7 qua design en bouw niet zo erg verschillend van de Galaxy S7 Edge. De gebogen zijkanten van het scherm zorgen ook hier voor immersie zoals geen andere smartphone heeft. De knoppen klikken lekker bij indrukken en voelen erg premium aan. Het lijkt iets klein, maar eenmaal je een smartphone zoals de Motorola Moto X Play hebt gebruikt waar dit veel minder is, wil je niets anders. De cameramodule steekt ook hier een heel klein beetje uit, maar niets wat mij storend lijkt. Ook de stylus voelt erg fijn aan om te gebruiken. Deze is erg licht, waardoor het gemakkelijk is om er snel iets mee neer te pennen. Ook slim is dat Samsung er heeft voor gezorgd dat je de stylus niet omgekeerd in het toestel kan steken. Iets waar het model van vorig jaar wat meer problemen mee had.

Nieuwe softwaretrucjes

Galaxy Note 7 096 software

Die stylus onderscheidt de Note-serie van alle andere smartphones op de markt. Deze hands-on was mijn eerste ervaring met een Note en hoewel ik de Samsung Galaxy Note 7 niet meteen zou kopen voor de stylus alleen, lijkt het me met momenten erg handig. Ik kan me inbeelden dat er een specifiek publiek is dat niet zonder kan. Naar dat publiek heeft Samsung dan ook geluisterd. In de eerste plaats door de Note dit jaar wél naar Europa te brengen, maar ook door enkele verbeteringen aan de stylus en de ingebouwde software zelf.
Zoals bij alles in de techindustrie is het dit jaar weer sneller, beter en preciezer. Vergelijken is moeilijk voor mij, maar ik kan zeggen dat het inderdaad voelt alsof je met een pen op papier schrijft. Bovendien, je kan met de stylus nu ook op een nat scherm schrijven. Tijdens de demonstratie liep er wel wat mis omdat de stylus enkel goed werkt als de smartphone vochtig is. Maar als je snel een notitie zou willen maken tijdens een regenbui, dan zal dat perfect lukken.

samsung galaxy note 7 gif

Joepie, voetbalgifs.

Op het vlak van software werden de verschillende apps van Samsung met functionaliteit voor de stylus samen in één notititie-app gestoken. Hoera, minder icoontjes! Fans van het pennetje hebben dus meteen een nieuwe standaard notitie-app. Bovendien kreeg ook Air View enkele nieuwigheden. Naast het screenshot maken vlak nadat je de stylus uit de smartphone haalt, kan je nu ook GIF’s maken. Gewoon een vierhoek plaatsen over een video die afspeelt en je kan een tot 15 seconden durend bewegend beeld doorsturen. Ideaal om je favoriete momenten van de Olympische Spelen naar je vrienden te sturen! (Samsung is toevallig één van de grote sponsors van dat sportief evenement) Het is een erg leuke feature, al zou ik nog steeds graag de mogelijkheid zien om rechtstreeks in de camera-app GIF’s te maken.

Naast verbetering voor de stylussoftware kreeg ook, zoals bij elke nieuwe flagship van Samsung, de rest van de software een update. Voornamelijk het gebruik van minder felle kleuren in de interface was iets dat me opviel. Van de Koreaanse smartphonebouwer zijn we enorm opvallende kleuren gewoon, maar daar zijn we nu eindelijk van af. Volgens één van de designers werd er gebruik gemaakt gemaakt van meer natuurlijke tinten en het werpt z’n vruchten af. Het ziet er allemaal een pak rustiger uit, al zal ik waarschijnlijk nog steeds het thema installeren dat zorgt voor de kleuren van stock Android, zoals ik bij alle andere Samsung smartphones deed sinds de Galaxy S6. Ook werd het instellingenmenu opgeruimd waardoor het niet meer de gigantische lijst is van voorheen, maar mooi ingedeeld in verschillende categorieën. Het maakt alles wat meer overzichtelijk.

Bouwen op funderingen van het verleden

De Samsung Galaxy Note 7 is ook grotendeels gebaseerd op de smartphones uit de Galaxy S-reeks. Deze ‘Galaxy Foundation’ zorgt ervoor dat alles wat de ontwikkelaars afgelopen jaren hebben gedaan om hun toestellen tot de top van de industrie te krijgen, ook zeker in de nieuwe Note zit. De cameramodule is dezelfde als die in de Samsung Galaxy S7 en S7 Edge, maar met een properder camera-interface. De beveiliging wordt nog steeds voorzien door de uitstekende vingerafdrukscanner, maar voor extra veiligheid kan je nu ook gebruik maken van een irisscanner. Gewoon even naar je smartphone kijken en je toestel is ontgrendeld. Samsung verzekerde ons dat een foto van je ogen de scanner niet zal foppen en hoewel er de mogelijkheid bestaat dat brillen en contactlenzen de werking verstoren, heb ik daar zelf geen last van gehad tijdens de hands-on. Ook steekt er wederom een uitstekend scherm in, maar deze keer met ondersteuning voor HDR-video. Door HDR-technologie in schermen te steken, kunnen er meer verschillende kleuren worden weergegeven en zijn de witte tinten veel helderder en zwarte zijn veel donkerder. Hierdoor wordt het beeld veel dynamischer. Er zijn al televisietoestellen die dit ondersteunen en dus gebruik kunnen maken van de series in HDR die Netflix momenteel al streamt. De Note 7 is dus meteen erg future proof, want veel video kan je momenteel nog niet mobiel streamen in HDR.

Een prijzig beestje

Galaxy Note 7 109 model prijs

Het totaalpakket is er dus. De Samsung Galaxy Note 7 is op alle vlakken een smartphone met een duidelijk doel: compromisloos het beste toestel op de markt zijn. En daar betaal je ook voor. Met een prijs van €849,99 moet je meteen stevig investeren om de Note in huis te kunnen halen. Maar als je even verder kijkt dan dat imposante prijskaartje, zie je dat de iPhone 6s Plus met dezelfde 64GB aan intern geheugen €969,99 kost. En ik verwacht niet dat de nieuwe versie hiervan in de herfst minder gaat kosten. Premium heeft zo z’n prijs. Of de Note 7 dat geld waard is, zal je hier later kunnen lezen in de volledige recensie. Maar als je echt niet kan wachten: de voorverkoop van Samsung Galaxy Note 7 start op 16 augustus en vind je vanaf 2 september in de winkel.

Share.

About Author

Yorick Dupon

Vraag me welke smartphone je moet kopen.

Reacties