Huawei Ascend Mate 7: Prachtige hardware, mindere software (review)

2

Chinese merken, daar zijn mensen sceptisch over. Gigantische smartphones, daar zijn mensen sceptisch over. Met de Ascend Mate 7 wilt Huawei bewijzen dat Chinezen in staat zijn om een product af te leveren van goede kwaliteit voor een schappelijke prijs. In mijn tijd met de Huawei Ascend Mate 7 probeer ik te achterhalen of ze daarin geslaagd zijn.

Specificaties
Scherm: 6 inch Full HD (1080×1920)
Software: Android Kitkat (4.4.2) met EMUI skin
Processor: Hisilicon Kirin 925
RAM: 2 GB
Opslag: 16 GB, uitbreidbaar met Micro SD
Camera: 13 MP (main) en 5 MP (selfie)
Batterij: 4100 mAh

Pareltje van een smartphone

huawei-ascend-mate7-front

In de werkelijkheid is het scherm veel scherper.

De Mate 7 is prachtig stuk metaal-en-glas. Door de metalen achterkant, vrij dunne bouw en erg minimale randjes rond het scherm hebben ze er bij Huawei voor gezorgd dat er een goede combinatie is tussen het plezier van een 6 inch scherm en de handigheid van een 5 inch smartphone. Zo’n groot scherm komt goed van pas voor het kijken van series (zoals Daredevil) of het schrijven van reviews zoals deze. De kwaliteit van het scherm komt dan misschien niet in de buurt van de superieure AMOLED-schermen van Samsung, maar qua leesbaarheid in de lente-zon en resolutie is het zeker voldoende. Normaal ben ik geen grote fan van het gebruik van wit aan de voorkant van een smartphone, maar bij de Huawei Ascend Mate 7 is dat het zo weinig dat ik er eigenlijk geen probleem mee had.

Risico’s genomen en overwonnen

Deze diashow vereist JavaScript.

De camera is waar Android-toestellen vaak moeten onderdoen tegenover iPhones, zelfs bij smartphone uit dezelfde prijscategorie. De Huawei Ascend Mate 7 is een pak goedkoper dan zijn rechtstreekse concurrent, de iPhone 6 Plus, maar houdt het toch goed uit op het vlak van fotokwaliteit. Het mist dan wel Optical Image Stabilisation, waardoor foto’s ondanks trillende handen toch scherp zijn en filmpjes lekker stabiel beeld hebben, maar de kwaliteit is zeker voldoende. Als het licht gunstig is, zijn de foto’s dan ook mooi gedetailleerd.

Een andere gewaagde zet van Huawei was het gebruik maken van een zelf-ontwikkelde processor, wat in de smartphone-industrie zeer weinig gebeurd. Met momenten hapert de Ascend Mate 7 erg hard, vooral het openen van de app switcher duurt zeer lang, waardoor het wisselen tussen apps soms te lang duurt. Dit zou aan de software kunnen liggen, dus geen Qualcomm-processor in deze Huawei steken was misschien geen slechte zet.

huawei-ascend-mate7-fingerprintscanner

De laatste goede zet, die enorm slecht had kunnen aflopen is het gebruik van maken van een vingerafdrukscanner. Die zit onder de camera op de achterkant van de Huawei Ascend Mate 7, goed bereikbaar met de wijsvinger. Deze is zeer precies, niet zoals die van de HTC One Max en zorgt voor het snel aanzetten en unlocken van de smartphone. Zowat de enige momenten dat ik mijn lock screen zie is als de smartphone op tafel ligt en ik geen zin heb om het vast te nemen om de zoveelste Slack-notificatie te bekijken. De scanner vooraan plaatsen zoals bij de iPhone 6 en de Samsung Galaxy S6 zou op die momenten handiger zijn geweest, maar dat maakt het toestel ook weer een pak hoger. Huawei heeft dus een goed compromis gevonden en het loont.

Twijfels over de software

Zet de grootte van de Huawei Ascend Mate 7 even in perspectief.

Zet de grootte van de Huawei Ascend Mate 7 even in perspectief.

Even open kaart spelen, ik ben een grote fan van stock Android. Deze software, door Google ontwikkeld en zonder aanpassingen van derden, is voor mij het beste operating system dat een smartphone kan krijgen. Als smartphone-ontwikkelaars zoals Huawei daar dan grote aanpassingen aan doen, krijg ik al snel rillingen. Dit was ook zo bij de Huawei Ascend Mate 7.

Werkelijk elk deel van de software is aangepast, zelfs de icoontjes van de apps zien er anders en eerlijk gezegd lelijk uit. De home screens zijn gekopieerd van iOS, waardoor nieuwe apps automatisch een icoontje krijgen en je nutteloze apps in een mapje moet steken. Deze twee dingen frusteren mij enorm, vooral omdat het niet aan te passen valt. Jammer, want net deze uitgebreide aanpasbaarheid is één van de sterke punten van Android.

Na verloop van tijd went het, dat geef ik toe, maar als ik deze smartphone zou hebben gekocht denk ik dat ik hem meteen had omgeruild voor een andere. Ik ben er misschien wat extreem in en mensen die van de iPhone komen zullen mijn kritiek eigenlijk net appreciëren, maar het zou Huawei niet slecht staan om mensen de keuze te geven.

Toen ik mijn eigen smartphone (een LG Optimus G) terug opstartte, merkte ik hoe groot het verschil in vlotheid van interface er tussen de twee toestellen. Mijn Optimus G is een drie jaar oud toestel en heeft software die door mensen op het internet in elkaar is gestoken op basis van stock Android en zelfs dan gaat alles zo veel vlotter. Ik vrees er dus voor dat de zware aanpassingen die Huawei heeft gedaan de Ascend Mate 7 parten hebben gespeeld.

Conclusie

huawei-ascend-mate7-top

De smalle randen rond het scherm helpen bij het gebruiken van zo’n groot scherm.

De Huawei Ascend Mate 7 is een prachtige smartphone, daar ben ik na mijn tijd er mee van overtuigd. Het ligt goed in de hand (al is dat persoonlijk), maakt degelijke foto’s en heeft een goed scherm. Er zou een update zijn gepland voor de nieuwe versie van Android en misschien geven ze daarin terug de openheid die het volgens mij nodig heeft. Nu ook de P8 en P8 Max zijn aangekondigd, verwacht ik binnenkort ergens een nieuwe Mate 7. Op vlak van hardware valt er niet veel aan te verbeteren, dus ik ben benieuwd wat Huawei er op het vlak van software mee zal doen.

Share.

About Author

Yorick Dupon

Vraag me welke smartphone je moet kopen.

Reacties