OLED, Europees design en Ambilight: dit zijn de nieuwe tv’s van Philips voor 2017

0

Het is nu al even geleden dat Philips nog zelf tv’s bouwde, maar TP Vision maakt dankbaar en uitstekend gebruik van de prestigieuze merknaam. Voor 2017 willen ze uitpakken met een serie toestellen die naast sublieme beeldkwaliteit ook een mooi design hebben. Een verslag van de presentatie in Madrid.

TP Vision Philips 9002

De LEDs op de achterkant van de Philips 9002 tv die voor Ambilight zorgen.

Vanaf het begin van die presentatie was het meteen duidelijk dat Philips graag uitpakt met het design van hun televisietoestellen. De eerste video die ze de verzamelde pers toonden was vooral om op te scheppen over wat Europa allemaal bereikt heeft qua design en hoe dat perfect zal samengaan met Ambilight. Hoewel ik sterke twijfels heb bij hun claim dat Europeanen design hebben uitgevonden, moet wel gezegd worden dat hun nieuwe tv’s voor 2017 er erg goed uit zien.

TP Vision Philips 7502

De Philips 7502

Philips kondigde dan ook toestellen aan in hun 6000, 7000 en 9000-serie die er strak en erg premium uitzien. Vooral bij de Philips 7502 viel me op hoe goed er is nagedacht over wat de tv moet zijn. Het volledige scherm zweeft boven één poot die bovendien draaibaar is. Het toestel zelf is gemaakt uit aluminium, dat een prachtige donkergrijze kleur heeft. De randen rond de tv zijn niet volledig weg, maar omdat ze zo subtiel zijn, kan dat ook geen kwaad. Bovendien is de speaker uitstekend onderaan verwerkt, waardoor je kan genieten van degelijk geluid zonder dat de tv er qua design voor moet inboeten.

Philips 9002

De Philips 9002.

De Philips 9002, het ultieme vlaggenschip voor het eerste half jaar van 2017 is nog een niveau hoger. Letterlijk, want de steun is zodanig minimaal dat het scherm eigenlijk boven de tv-meubel lijkt te zweven. Hier is de rand rond het scherm zo mogelijk nog dunner, waardoor je eigenlijk niet veel meer hebt dan een paneel. De tv als toestel is niet meer relevant. Het logo van Philips werd ook erg leuk verwerkt in een soort prisma dat licht geeft. Een leuk detail, dat trouwens in de instellingen kan worden uitgeschakeld.

Qua software zit je bij de high end-toestellen van Philips op het eerste zicht erg goed. De keuze van Android TV zorgt ervoor dat je een overzichtelijk interface hebt met goede apps en een deftige zoekfunctie. Zonder dat je daarvoor een Apple TV of iets dergelijks moet kopen. Bovendien is Google Cast in deze tv’s ingebouwd, dus je hoeft niet eens een Chromecast te kopen.

Android TV

De tv-modellen vanaf de 6400-serie lanceren dit jaar allemaal met Android Marshmallow. Oplettende lezers zullen merken dat we ondertussen al bij Android Nougat zitten op de smartphone en dat versie O er binnenkort aankomt. In de tv-wereld is het blijkbaar normaal om een beetje achter te lopen, want de PR manager van TP Vision verzekerde dat dit de meest recente versie van de software is. Dat betwijfel ik aangezien je op dit moment een NVIDIA Shield TV kan kopen die al Android Nougat heeft. Bovendien zei men dat HDR (High Dynamic range, beeldschermtechnologie voor betere kleuren) met de nieuwe software komt, maar dat is ook een feature van Nougat. Erg verwarrend.

Hetzelfde geldt voor een demo die TP Vision ons toonde. De ingenieurs hadden een Google Home aan een Philips 7502 gekoppeld om te tonen dat je ook de tv met je stem kan gebruiken. De Google Home sloeg er inderdaad goed in om specifieke YouTube-video’s te openen en te pauzeren. Op zich niet veel nieuws want Google toonde deze functionaliteit al tijdens de onthulling van de Home en de Assistant. Je zou dan ook denken dat het quasi meteen beschikbaar zou worden bij tv’s van Philips. Echter, het R&D team bekijkt ook de mogelijkheid om Amazon Alexa te integreren. Pas volgend jaar, in 2018, zullen we weten of TP Vision heeft gekozen tussen Alexa en de Google Assistant of toch maar gewoon voor beide gaat. De vraag is ook hoe het bedrijf denkt een intelligente assistent te integreren in tv’s met software van een directe concurrent.

Philips HLG

Links zie je het voetbal dat we gewoon zijn, rechts hoe het zou moeten worden weergegeven.

Ondanks die onduidelijkheid omtrent de software van Philips televisies moet wel gezegd zijn dat de beeldkwaliteit ervan ontegensprekelijk schitterend is. De Philips 9002 steelt hier uiteraard de show door gebruik te maken van OLED aan een 4K-resolutie mét HDR. Ik kan je zeggen dat het eten in Chef’s Table van Netflix er zo mogelijk nog beter uitziet op dit televisietoestel. Als je het betaalbaarder wil houden, dan is de 7502 ook meer dan uitstekend. Akkoord, deze heeft niet de prachtige diepte van zwart die het duurdere broertje heeft, maar ook hier zijn HDR en 4K aanwezig. Beide toestellen zullen trouwens HLG ondersteunen, dat is de HDR-standaard die werd gekozen door de televisiezenders. De mogelijkheid om dat soort beelden af te spelen komt trouwens ook in een software-update naar de Philips 901F van vorig jaar.

Hoewel Philips misschien voor velen niet het go to-merk is als het op televisies aankomt, heeft TP Vision zich wederom bewezen als televisiebouwer die de concurrentie kan aangaan. Ze lanceerden een hoop nieuwe toestellen die het volledige spectrum aan prijsklassen omvatten. Dat kan best verwarrend zijn, want de namen ervan zijn gewoonlijk een combinatie van cijfers die wat hoger liggen dan de andere. Gelukkig schreef Alexander een tijd geleden een gids om je te helpen bij het kiezen van een tv. Tijd dat die eens een update krijgt, denk ik dan.

Share.

About Author

Yorick Dupon

Vraag me welke smartphone je moet kopen.

Reacties