Wat gebeurt er als je iedereen ontvolgt op Facebook?

0

“Wat zou er gebeuren als je iedereen zou ontvolgen op Facebook?”, dat is de vraag die één van mijn collega’s bij MNM zich luidop stelde. Dat is een goeie vraag. Ik zei dat ik wel eens wilde uittesten, maar dacht bij mezelf dat ik dat toch nooit zou doen. Tot plots…

Zondag 6 december 10.30u
Er passeerde een bericht op mijn Facebook waarvan ik dacht “Oké, dit is de druppel. Ik ga iedereen ontvolgen op Facebook.” Al snel begon ik handig gebruik te maken van de mobiele functionaliteit om veel mensen tegelijk te ontvolgen. Klik klik klik. Zo ging dat een tiental minuutjes voort. Alle pages en vrienden moesten er aan geloven. Terwijl ik zag hoeveel keer die mensen in mijn timeline waren terechtgekomen, bleef ik maar afzakken richting de minst actieve vrienden. Plots ging het niet meer. Plots verdween het blauwe lijntje, dat aanduidt dat je iemand ging ontvolgen, na een milliseconde weer. Wat? Mag ik die mensen niet ontvolgen? Heb ik die al ontvolgd? Wat is er mis? Waarom krijg ik geen foutmelding? Mega-gefrustreerd bleef ik maar op de idiote kop van die idiote vriend rammen. Het cirkeltje dat ik nu al de verdoemenis wou inschelden, bleef maar verdwijnen. GODVERKAK.

Ik vroeg op Twitter of er mensen hier heel toevallig ervaring mee hadden. Natuurlijk had niemand er ervaring mee. Wie is er nu zo dom om al zijn connecties op Facebook te ontvolgen? Waarschijnlijk wou ik gewoon aandacht.

Dan maar op een andere manier. Ik ging naar de persoon die ik per sé uit mijn Timeline wou zien verdwijnen en probeerde hem te ontvolgen. Weeral lukte dat niet. De ontvolg-knop veranderde een nanoseconde in een volg-knop, maar daarna weer in de ontvolg-variant. FRUSTRATIES! Ik pakte dan maar mijn laptop die nog naast mijn bed lag omdat ik afgelopen nacht series keek en probeerde het opnieuw. Oké, deze keer krijg ik wel een foutmelding.

De foutmelding die ik kreeg toen ik mijn laptop iemand wou ontvolgen

WAT? Geblokkeerd omdat ik gebruik maakte van hun eigen functie? Dat is voos.

Oké, wachten dan maar.

Zondag 6 december 11.45u
Mijn Facebook ziet er raar uit. Het staat nu vol met posts van vrienden met wie ik maar amper in contact kom. Daarnaast zijn het ook allemaal posts van de dag daarvoor.

Zondag 6 december 17.11u
Ik betrap er mezelf al heel de dag op dat ik enorm vaak mijn Facebook check en er elke keer opnieuw achter kom dat er mega-oninteressante informatie te vinden is nu. Plots besef ik me dat ik veel informatie zal missen. Informatie die ik normaal gezien gebruik om small talk mee te vullen.

Maandag 7 december 0.31u
Ik kan opnieuw mensen ontvolgen! Maar eerst slapen.

Maandag 7 december 0.58u
Ik kon niet slapen en heb dus nu iedereen maar snel ontvolgd, inclusief alle groepen waar ik in zit. Enorm benieuwd hoe mijn timeline morgen zal reageren.

Maandag 7 december 10.47u
Zonder te weten wat er in de media gebeurde deze ochtend, ben ik aan mijn werkdag begonnen. Een klein beetje gehandicapt, zo voel ik mij. Het enige wat namelijk in mijn timeline terechtkomt, zijn Suggested Posts. We weten allemaal dat Facebook die mij niet alleen wil aanbieden omdat ze interessant zouden zijn, maar dat het ook allemaal gewoon puur reclame is. Mijn Facebook bestaat momenteel dus enkel uit reclame en meldingen via de wereldbol van mijn ‘Close Friends’. Doods. Stil.

Maandag 7 december 11.07u
Plots zie ik geen meldingen meer. Niets. Facebook zegt me dat ik vrienden moet zoeken. Nu heb ik geen reden meer om door mijn timeline te scrollen. Want er is niets om door te scrollen.

Een lege Facebook-timeline

“Zoek vrienden, Matthias!” – Facebook

Dinsdag 8 december 9.19u
Zonder het echt te beseffen spendeer ik veel minder tijd op Facebook. Het Facebook-tabje blijft nog wel openstaan, ik lees mijn meldingen nog, maar het is opvallend dat ik na het checken niet meer op Facebook blijf hangen. Ik blijf niet eindeloos door mijn timeline scrollen en zoek enkel de dingen op die ik echt wil weten. Om mijn drang naar nieuws te stillen, bezocht ik even de Facebookpagina van deredactie.be. En nu ik daar bij nadenk, is dat gek. Waarom ga ik niet rechtstreeks naar de website van deredactie.be? Heeft Facebook mij zo hard aan zijn website gekoppeld? Of heb ik nood aan de (verplicht zuinige) curatie die deredactie.be zelf uitvoert op zijn content?

Woensdag 9 december 21.39u
Om mijn smalltalk hoog te houden op de redactievloer, begin ik nu rechtstreeks naar mijn collega’s hun Facebook-pagina te surfen. Het is niet echt een gebruiksvriendelijke ervaring, want de informatie die ik wil vinden, staat onder de fold en het duurt even om daar te geraken. Niet dat ik een oude smartphone heb (ik heb een iPhone 6), maar bij de eerste scroll blijft de app wat haperen. Gelukkig is het dat maar. Ik ga er niet over zagen.

Nu ik even later weer in de timeline op de homepage terechtkom, is die plots gevuld met berichten van de collega’s die ik net opzocht. Facebook houdt zich aan zijn belofte en toont enkel content waarin ik getagged ben. Well played, Facebook. Well played. Eén nadeel: Facebook toont sommige content 2x, want we hebben het hier over vijf posts. Vijf posts die zichzelf herhalen.

Donderdag 10 december 11.25u
Ik ben altijd zuinig met mijn Facebookposts. Het gebeurt niet zo enorm vaak dat ik mijn Facebookvrienden iets wil laten weten. Maar ik zat deze ochtend alleen aan het webeiland. Ik maakte een stom filmpje via Snapchat en plaatste dat filmpje ook op Facebook. Echt raar is het niet, maar ook dit filmpje verscheen in mijn timeline.

Geweldig, nu lijkt het in mijn timeline echt alsof ik de enige belangrijke persoon ben op deze aarde. Goed voor mijn ego.

Zaterdag 12 december 12.06u
Ik werd uitgenodigd voor een evenement op Facebook. Daar is niets speciaal aan, want zelfs ik word regelmatig uitgenodigd voor een evenement op Facebook. De eventpagina werd door vele Twitter-vrienden volgespamd met nutteloze berichten. Ook door mij, wat had je nu gedacht. Je kan natuurlijk al raden wat er gebeurde. Facebook haalt al deze berichten ook naar boven in mijn timeline. Even later heb ik door dat ik ook evenementen kan ontvolgen op Facebook.

Zondag 13 december 15.53u
Ziek. Ik ben ziek. Enfin, zo voel ik mij toch. Ik ben een man, dus ik kan ook wel eens overdrijven natuurlijk. Een hele dag lang lig ik in bed. Al een tijdje open ik de Facebook-app op een iets regelmatigere basis. Elke keer opnieuw kom ik er weer achter dat er niets te zien is. Geen verzuring, maar ook geen goed nieuws. Saai. Ik slaap verder.

Dinsdag 15 december 18.07u
Ik begin meer en meer te beseffen dat Facebook content dubbel toont. Soms zelfs tot vier keer onder elkaar. Ook zijn de advertenties totaal niet meer van toepassing op mij. Facebook kent mij niet meer en kan niet om met mijn lege timeline. En dat is stiekem wel heel leuk.

Woensdag 16 december 14.32u
Al drie dagen lang heb ik vakantie. Ik ben productief en kijk regelmatig naar een serie of ga eens naar de première van de nieuwe Star Wars. Ik check heel weinig Facebook. Het staat wel open om de melding redelijk snel op te vangen en Facebook-berichten te spotten, maar dat is het dan ook. Ik verlies geen tijd. “Hoe handig is dit?”

Conclusie

Ben je Facebook een beetje beu? Verwijder dan niet meteen je Facebook, maar ontvolg dan gewoon iedereen en blijf profiteren van het ruime content-aanbod achter de zoekfunctie en Facebook Messenger. Echt schrik om niet mee te zijn met het nieuws heb ik persoonlijk niet, want om die honger te stillen ga ik gewoon naar mijn vertrouwde nieuwssite deredactie.be. Zo laat ik niet alleen nutteloze content van ‘vrienden’ achterwege, verlies ik niet zoveel tijd, maar zie vanaf nu ook niet meer al die clickbait van HLN.be bijvoorbeeld. Dat Facebook je niet meer zo goed kent en niet meer weet wat hij hoeveel keer moet laten zien, moet je er wel bijnemen.

Wil je toch nog van een kwalitatieve Timeline blijven genieten? Denk er dan misschien eens aan om enkel je beste vrienden te blijven volgen.

En zo zetten we weer een stapje dichter bij een ideale wereld.

Share.

About Author

Avatar

Ik doe ook gewoon maar wat...

Reacties