El Capitan, de bergwand in het Yosemite National Park, is 900 meter hoog. Dat is waar Apple naartoe wil met de opvolger van OS X Yosemite, een hogere gebruikservaring bieden. En die opvolger heet, you guessed it, OS X El Capitan.Smart search

Van hetzelfde laken een broek

Zoals bij iOS 9 richt OS X El Capitan zich op stabiliteit. Geen grote veranderingen, maar dat hoeft ook niet, Yosemite bracht genoeg verandering en eye candy waar El Capitan rustig op kan verder borduren. Spotlight is weer slimmer geworden, het verstaat nu ook ‘natuurlijke taal’ zoals bij Siri. Tik je bijvoorbeeld “Foto’s Geekster van vorige maand”, dan zal Spotlight je alle desbetreffende foto’s tonen. Spotlight zoekt trouwens niet enkel offline, maar gaat ook online op zoek naar wat je nodig hebt. Het maakt Spotlight nog handiger en zal in de toekomst de plaats worden waar je alles gaat zoeken.

Ook Notities is zoals bij iOS 9 vernieuwd. Lijstjes maken, titels toevoegen etc. zijn nu ook mogelijk vanop je Mac en door de synchronisatie met je iPhone maakt het de app ook echt handig. Naast Notities kreeg ook Mail een opfrissingsbeurt. Dingen die je in de iOS app al kon, zoals bijvoorbeeld een email verwijderen door een veegbeweging te maken, zijn ook OS X in mogelijk.

Power to the power users!

ElCapitanMissionControlOok voor iedereen die zijn Mac gebruikt voor het zwaardere werk heeft Apple enkele vernieuwingen in El Capitan gestoken. Mission Control toont alle openstaande apps in een handig overzicht, waarbij alle apps op relatief dezelfde locatie blijven staan. Hierdoor is alles overzichtelijk en kan je snel wisselen tussen apps. In de vorige versies van OS X durfde Mission Control al eens een boeltje te zijn als je echt veel apps open had staan, maar zelfs als ik alle applicaties open weet El Capitan ze toch nog te ordenen, top!

Zoals bij de nieuwe iPads is het in OS X nu ook mogelijk om twee apps in split view te gebruiken. Wil je bijvoorbeeld Twitter hebben openstaan terwijl je naar een livestream van Sporza aan het kijken bent? Geen probleem, met split screen werken ze zonder problemen naast elkaar. Enig minpuntje is wel dat de apps geschaald worden. Hierdoor zijn tweets nogal moeilijk leesbaar. Iets waar in de toekomst nog verder over nagedacht moet worden.

El Capitan maakt nu ook, zoals iOS, gebruik van Metal. Het is een grafische techniek die ervoor zorgt dat je meer uit je grafische processor kan halen zonder dat je die extra belast. Volgens Apple zorgt dit voor een versnelling van 50%. Of dit cijfer klopt kan ik niet zeggen, wel is mijn Macbook Pro duidelijk sneller bij zware grafische programma’s en wordt hij minder snel warm dan anders.

Worth the upgrade?
maxresdefault

Nieuwe software is altijd leuk en als diezelfde software gratis is, is het helemaal feest. OS X El Capitan is een mooie upgrade voor je Mac zodat ie weer wat langer meekan. Of je nu al meteen moet upgraden? Die vraag kan je alleen zelf beantwoorden. Zoals bij de release van Yosemite bestaat de kans dat nog niet alle programma’s zullen werken op het nieuwe besturingssysteem. Dit probleem had ik vorig jaar toen ik zo enthousiast was dat ik Yosemite installeerde zonder te checken of alles er al op zou draaien. Maar als je dat gedaan hebt en er zijn geen programma’s die je niet kan missen op het fonkelnieuwe El Capitan, dan zou ik het meteen installeren. Je gaat het jezelf niet beklagen.

89%
89%
Dikke duim!

OS X El Capitan is een aanrader voor zowel de gewone consument als de hardcore user. Geen grote visuele veranderingen, maar een upgrade voor de bestaande diensten en het besturingssysteem an sich. En het is gratis, dus ons hoor je niet klagen!

 • Design
  8.5
 • Stabiliteit
  9
 • Productiviteit
  9
 • Gebruiksvriendelijkheid
  9
Share.

About Author

Lucas Wuyts

Hoofdredacteur Tandem Tech, social media manager Geekster

Reacties