Samsung stopt met verkoop Note 7 en dat is een ramp voor het bedrijf

0

Ondertussen zal je waarschijnlijk al hebben gehoord over de Samsung Galaxy Note 7. In het begin omwille van de zeer positieve reviews, later door de fouten met diens batterij. Dat tweede zorgt nu al enkele weken voor een constante stroom aan berichtgeving uit de Verenigde Staten en Zuid-Korea over ontploffende, smeulende en ontbrande Note 7-smartphones. Het is zo erg geworden dat Samsung beslist heeft de productie van de Note 7 te stoppen en de toestellen niet meer te verkopen. En dat is een ramp voor Samsung Mobile.

Dit is zo’n grote blamage op de reputatie van het bedrijf dat ik me afvraag hoe ze het ooit te boven gaan komen. Veel luchtvaartmaatschappijen laten hun personeel omroepen dat de Samsung Galaxy Note 7 moet worden uitgeschakeld en niet mag worden opgeladen tijdens de vlucht. Sterker nog: mensen durven wel eens delen van de naam vergeten, waardoor er soms wordt gevraagd om je ‘Samsung 7’ uit te schakelen. Er is zelfs een politieafdeling die op Facebook postte dat er een Samsung 7 in brand is geschoten. Dit zijn dingen die er voor zorgen dat het goede imago waar Samsung jaren aan gewerkt heeft, volledig om zeep is.

Just now got this. I can try and slow him down if we think it will matter, or we just let him do what he keeps threatening to do and see if he does it”

Een SMS van een Samsung-werknemer die per ongeluk bij de man terechtkwam wiens smartphone in brand was gevlogen.

En het kan nog erger. Sinds Samsung is begonnen met het vervangen van potentieel gevaarlijke Note 7-smartphones, zijn er al drie gevallen bekend van toestellen met een nieuwe batterij die toch in brand vliegen. Deze zouden veilig moeten zijn, maar hebben er al voor gezorgd dat een vliegtuig aan de grond bleef, een meisje van 13 haar handen licht verbrandde en dat iemand met een rookvergiftiging naar het ziekenhuis moest. Samsung zou trouwens hebben geprobeerd om dat laatste in de doofpot te steken door het onderzoek zo traag mogelijk te laten verlopen.

Als zelfs vervangtoestellen problemen hebben met de batterij, hoe kan je er dan op vertrouwen dat de Note 7-smartphones, die vanaf morgen in België naar mensen worden verstuurd die een pre-order plaatsten, veilig zijn? Als je het aan ons vraagt, kan je dat niet. Smartphones zijn enorm belangrijk voor veel mensen. Op momenten dat je je smartphone niet actief gebruikt, is de kans vrij groot dat die aan het opladen is. Of steekt deze in je broekzak omdat je naar je werk aan fietsen bent. Of ligt het op bed omdat je onder de douche staat. Je zou het risico niet mogen lopen dat je telefoon spontaan ontvlamt en zo voor fysieke of materiële schade zorgt.

Samsung Galaxy Note 7 rookvergiftiging

Deze begon te smeulen tijdens iemands slaap.

We kunnen geen smartphone aanraden die 849 euro kost en waarvan de nieuwe modellen niet veilig genoeg zijn dat er op drie dagen al drie gesmolten zijn. Het kan goed zijn dat je in de loop van de week je toestel geleverd krijgt en deze nooit problemen vertoont. Of dat je over enkele weken een winkel binnenstapt, een Note 7 koopt en die gebruikt tot je hem per ongeluk op de grond laat vallen en die zo kapot gaat. Maar hoe kan je nog zeker zijn?

Ondertussen moet nog een groot deel van de smartphones worden vervangen en kan Samsung niet honderd procent garanderen dat de nieuwe Note 7-smartphones veilig zijn. Bij elk van de drie bovenstaande incidenten, is de boodschap van het bedrijf dat het niet met zekerheid kan zeggen dat het gaat om een nieuwe smartphone, met een goede batterij. Maar wat als het wel nieuwe Note 7 waren? Op een bepaald moment moet je dan de keuze maken: proberen iedereen te overtuigen dat de Note 7 wél veilig kan zijn of de aanslepende PR-nachtmerrie inkorten door de verkoop volledig te stoppen.

Er waren meer dan een miljoen Samsung Galaxy Note 7-smartphones in het wild losgelaten, waarvan er meer dan 100 problemen hadden met de batterij. Het grootste deel is dus volledig veilig. Maar we raden je toch aan om ergens anders te kijken. Ook al is de Note 7 een uitstekende smartphone. Er zijn genoeg niet-ontploffende smartphones te vinden. De Samsung Galaxy S7 Edge is er bijvoorbeeld zo eentje.

Update (14:17 10/10/2016): In de Verenigde Staten hebben de drie grootste operatoren,T-Mobile, Verizon en AT&T, besloten de verkoop van de Samsung Galaxy Note 7 te stoppen. Samsung heeft ook medegedeeld de productie van de smartphone tijdelijk te wijzigen. Samsung België heeft nog niet gereageerd op de vraag van Geekster of de Note 7 nog steeds zal worden verstuurd.

Update (14:30 10/10/2016): Koen Dekoning van Samsung heeft bevestigd aan onze collega’s van ZDNet dat ze de opdracht hebben gegeven aan de distributeurs om de Note 7 niet te verdelen om een extra controle te kunnen uitvoeren.

Update (12:17 11/10/2016): Samsung stopt definitief met de productie van de Samsung Galaxy Note 7 Dat meldt Belga.

Share.

About Author

Yorick Dupon

Vraag me welke smartphone je moet kopen.

Reacties