Op Mobile World Congress afgelopen februari ging de Nokia 3310 met alle aandacht lopen. De Finse start-up HMD Global Oy is echter meer van plan. We hebben er drie maanden op moeten wachten, maar hun Android-smartphones komen eindelijk naar België. Ik ging er al eens mee aan de slag.

Een kleine bedrijf met grote ambities

Het is een klein detail, maar het bedrijf achter deze Nokia 3, 5 en 6 is niet helemaal het Nokia van weleer. Nadat Microsoft in mei vorig jaar honderden mensen uit de smartphone-afdeling ontsloeg, startte een deel van die mensen samen met vers bloed HMD Global. Dat bedrijf nam de naam Nokia in licentie voor tien jaar en besloot ermee te doen wat vele fans jarenlang smeekten. Ze combineerden Android, puur en onaangepast, met het uitstekende design dat de Lumia’s altijd hadden gekend.

Omdat een groot deel van de smartphoneverkoop zich onder de 300 euro bevindt en de concurrentie met Samsung en Apple aangaan wel erg ambitieus is, mikt HMD op het budgetsegment. Ze maken echter niet dezelfde fouten als de concurrentie: als je een Nokia-smartphone koopt, krijg je twee jaar lang gegarandeerd Android-updates en drie jaar lang de beveiligingsupdates. Net zoals bij de Google Pixel het geval is.

Dat gecombineerd met een hoog niveau van afwerking is veelbelovend. Wout Martens, Marketing Manager voor de Benelux, liet ons ook weten dat de ambitie erin zit om op termijn ook premium smartphones te produceren. Het toont dat HMD geen eendagsvlieg wil blijven. Tijdens MWC hoorde ik fluisteren dat het bedrijf de derde speler wil worden in België, dus dat wordt nog interessant in de toekomst.

Nokia 3: duidelijke invloeden van Lumia

Nokia 3

De Nokia 3 in Silver White.

Nokia 3 Specificaties
Scherm: 5,0 inch IPS LCD (1280 x 720)
Software: Android Nougat 7.0
Processor: Mediatek MT6737
RAM: 2 GB
Opslag: 16 GB, uitbreidbaar met microSD
Camera (main): 8 MP, f/2.0
Camera (selfie): 8 MP, f/2.0
Batterij: 2650 mAh
Wi-Fi: a/b/g/n
Andere: microUSB 2.0

Dat er mensen die de smartphones voor Microsoft ontworpen nu voor HMD werken, merk je meteen als je de Nokia 3 vastneemt. De keuze om mat plastiek te combineren met aluminium is één die ik toejuich. Het zorgt ervoor dat de 149,99 euro kostende Nokia 3 aangenaam aanvoelt, zonder dat het goedkoop lijkt.

De smartphone wordt op 28 juni gelanceerd in België, maar dat zal jammer genoeg nog met Android Nougat 7.0 zijn. Volgens Martens is dat omdat ze nog wachten op goedkeuring van MediaTek. Intern hebben ze al enkele Nokia 3 die 7.1.1 draaien. Dat baart me zorgen. Het zal sterk van de processorbouwer afhangen of deze smartphone nog twee jaar lang updates krijgt. Iets dat de toekomst zal uitwijzen.

Nokia 5: mijn favoriet qua design

De Nokia 5 in Matte Black.

Nokia 5 Specificaties
Scherm: 5,2 inch IPS LCD (1280 x 720)
Software: Android Nougat 7.1.1
Processor: Snapdragon Qualcomm 430
RAM: 2 GB
Opslag: 16 GB, uitbreidbaar met microSD
Camera (main): 13 MP, f/2.0, phase detection auto focus, HDR
Camera (selfie): 8 MP, f/2.0
Batterij: 3000 mAh
Wi-Fi: a/b/g/n/ac
Andere: microUSB 2.0

Bij deze smartphone van 199,99 euro merk je meteen dat het 55 minuten heeft geduurd om een blok aluminium te snijden in de juiste vorm. De Nokia 5 is zodanig fijn afgerond aan de randen dat het erg aangenaam is om die vast te houden. Het is een niveau van afwerking dat je vooral gewoon bent van toestellen met een hoger prijskaartje.

In tegenstelling tot de Nokia 3 krijg je hier wel een vingerafdrukscanner en zit er een secure chip, waardoor Android Pay ondersteund is. Dit gecombineerd met 3 GB aan RAM en een zuinige processor, die krachtig genoeg is voor dagdagelijks gebruik, zorgt ervoor dat je waarschijnlijk nooit zal klagen over deze budgetsmartphone. De Nokia 3 lanceert wel met Android Nougat 7.1.1, dus als de 3000 mAh aan batterijcapaciteit niet genoeg is, zal de batterijbesparende Doze-functie je hopelijk de dag doorkrijgen.

Nokia 6: is dit echt geen flagship?

Nokia 6

De Nokia 6 in het Silver.

Nokia 6 Specificaties
Scherm: 5,5 inch IPS LCD (1920 x 1080)
Software: Android Nougat 7.1.1
Processor: Qualcomm Snapdragon 430
RAM: 3 GB
Opslag: 32 GB, uitbreidbaar met microSD
Camera (main): 16 MP, f/2.0, phase detection autofocus, HDR
Camera (selfie): 8 MP, f/2.0
Batterij: 3000 mAh
Wi-Fi: a/b/g/n/ac
Andere: microUSB 2.0

Het grootste verschil tussen de Nokia 5 en 6 is vooral het design. Hier krijg je een unibody aluminium dat perfect vergelijkbaar is met die van bijvoorbeeld Huawei. De antennelijnen doen erg denken aan die van de iPhone 7. Voor mij had de camera volledig in de achterkant verwerkt mogen zijn, maar voor 249,99 euro kan je niet alles verwachten.

De Nokia 6 heeft een Full HD-scherm en stereospeakers die Dolby Atmos ondersteunen. Bij het kijken van Netflix en YouTube zal je dus niet aan kwaliteit moeten inboeten. Dankzij Atmos zal het lijken of het geluid surround is, wat je vooral zal merken als je een goede hoofdtelefoon gebruikt. Of dat echt het geval is, zullen we uitgebreid testen.

Onze conclusie

Al bij al heeft HMD Global Oy hier gezorgd voor een uitstekende lijn aan budgetsmartphones. Aangezien ze van plan zijn om samen te werken met alle retailers, online en in fysieke winkels, zullen andere smartphoneverkopers goed uit hun doppen moeten kijken. Het heeft even geduurd, maar Nokia is echt terug.

De Nokia 3 en 5 zijn beschikbaar vanaf 28 juni voor respectievelijk 149,99 en 199,99 euro. De Nokia 6 is beschikbaar vanaf half juli voor 249,99 euro.


Wil je meer lezen over smartphones? Dan zijn hier enkele artikels voor je:

Welke smartphone koop jij voor minder dan 300 euro?

Waarom meer dan 500 euro uitgeven aan een smartphone?

LG G6 review: smartphone gebouwd als een tank


In de Tandem Tech Nieuwsbrief brengen Lucas en ik het technieuws dat je moet hebben gelezen, recht in je maibox. Schrijf je hieronder in.

Share.

About Author

Yorick Dupon

Vraag me welke smartphone je moet kopen.

Reacties