MWC 2016: VR, een modulaire smartphone en 2-in-1 tablets

0

De jaarlijkse get together van iedereen die ook maar iets met mobiele technologie te maken heeft, Mobile World Congress of kortweg MWC, is weer afgelopen. Geekster was erbij en analyseerde alle aankondigingen en trends op MWC. Onze uiteindelijke analyse? Wel die lees je hieronder: 

Samsung Gear VR Mark Zuckerberg Facebook

Samsung en de heilige graal genaamd virtual reality

Door Lucas Wuyts

Zowat elk bedrijf op Mobile World Congress wilde zichzelf linken aan the next big thingVR. Samsung deed dit op de grootst mogelijke manier die wij op MWC zagen. Een deel van hun persconferentie was in de virtuele wereld te doen en voor de gelegenheid vroegen ze de oprichter van Facebook, Mark Zuckerberg, op het podium. Logisch aangezien hun Gear VR mee ontwikkeld wordt door Oculus, het bedrijf dat werd overgenomen door Facebook. Virtual Reality was overal op MWC en Samsung heeft er grootse plannen mee. Consumenten die een Samsung Galaxy S7 of S7 Edge voor de release bestellen, krijgen er een gratis Samsung Gear VR bij. Een poging van Samsung om iedereen in de virtuele wereld trekken, de vraag is maar of dat zal lukken.

Virtual Reality en 360°-video’s zijn redelijk nieuw voor het grote publiek en hoewel er al meer dan een miljoen mensen dagelijks 360°-video’s op Facebook bekijken, aldus Zuckerberg, is de vraag nog maar of er op termijn genoeg content zal zijn. Gaan de content creators van deze wereld dit jaar allemaal massaal overschakelen op VR en 360°-video? En gaat Jan met de pet zijn vakantievideo’s ook in 360° filmen? Ik heb er mijn twijfels over. 2016 wordt het jaar waarin bepaalde sectoren volop de VR-kaart gaan trekken, maar de gewone consumenten zullen niet massaal zo’n gekke bril aankopen. Hiervoor ligt het prijskaartje nog iets te hoog, een Gear VR met bijhorende telefoon maakt je ongeveer 900 euro lichter (behalve als je een S7 of S7 Edge in pre-order bestelt natuurlijk), en het is nog niet mobiel genoeg. Een Gear VR wegsteken in je handtas of rugzak doet je veel plaats verliezen. Samsung is ambitieus en daar geven we ze punten voor, maar er zijn nog te veel variabelen om nu al te spreken van de heilige-graal-VR.

Huawei MateBook

De Surface krijgt concurrentie

Door Alexander Van Rompuy

Het succes van de Surface Pro is de concurrentie niet ontgaan. Zoals je kan lezen in onze review van de Microsoft Surface Pro 4, is deze laatste versie erg goed en toont deze de kracht aan van het concept: een hybride oplossing met de performance van een laptop gecombineerd met de mobiliteit van een tablet. Deze hybrid laptops vallen steeds meer in de smaak bij een groter publiek, waaronder de bedrijfswereld. Eerder dit jaar zagen we Apple reeds een stap zetten in de richting van de Microsoft Surface met zijn aankondiging van de iPad Pro, verder lanceerde HP de Spectre X2. Hoewel de iPad Pro nog steeds een tablet OS (iOS 9) gebruikt, viel de invloed van de Surface duidelijk op, het toetsenbord, sterke hardware en de terugkomst van de stylus.

Huawei lanceerde op deze editie van MWC ook zijn eerste stap in deze markt door het aankondigen van de Huawei MateBook. Net zoals de Surface Pro 4 draait deze hybride laptop op Windows 10. De nieuwste telg van Huawei bevat een touchscreen van zo’n 12 inch, met een hoge resolutie van 2160×1440 pixels; en met een dikte van slecht 6,9 mm en een gewicht van 640 gram doet hij het nog beter dan de Microsoft Surface. Als accessoires kondigde Huawei de MatePen en MateDock aan. Zoals de naam durft te verklappen, is de MatePen een stylus die ook kan dienen als een laserpointer, het tweede is een docking station met USB-C, HDMI-, VGA- en ethernet-aansluitingen. Grootste vraagteken is de beperkte batterijcapaciteit, met een inhoud van slechts 4430 mAh ligt deze lager dan de Surface Pro 4 (5087 mAh). Aangezien de Surface al geen werkdag kon overleven, zal het uitkijken zijn naar de batterijduur van de MateBook.

Er is nog geen lanceringsdatum bekend gemaakt. De Huawei Matebook prijzen beginnen vanaf €799 voor het basismodel met een Intel Core M3 tot het duurste model met een Intel Core M7 en een SSD van 512 GB voor zo’n €1799.

 

HTC Desire 530 630

HTC heeft nog een verfkwast op kantoor gevonden

Door Lucas Wuyts

De aankondiging die onze wenkbrauwen deed fronsen was die van HTC. Het bedrijf voegt drie nieuwe toestellen toe aan zijn Desire-reeks, de Desire 530, de Desire 630 en Desire 825. Het ziet ernaar uit dat in het productieproces een werknemer van HTC besloten heeft om zijn verfkwast uit te kuisen op de nieuwe smartphones, want allemaal hebben ze spikkels op hun design. Ik vraag me ook af of HTC niet volledig de weg kwijt is op het gebied van smartphones. Drie modellen uitbrengen in de midrange markt, die ondertussen zo verzadigd aan het geraken is dat je al héél speciale dingen moet doen om nog op te vallen, is volgens mij niet echt de way to go. Er is wel nog een lichtpuntje, namelijk dat bij het schrijven van dit artikel de eerste teaser voor de M10 verschenen is op de site van HTC. Laat ons hopen dat HTC met de M10 opnieuw kan meedoen met de grote jongens.

LG G5

LG, Google en de blokkendoos

Door Yorick Dupon

We hoorden het al 2013 toen het idee van Phonebloks op het internet werd gesmeten. Op een dag zouden we allemaal kunnen kiezen welke onderdelen we in onze smartphone steken. Extra batterij nodig voor een weekendje weg? Eventjes een grotere batterij aan je toestel koppelen. Een betere camera? Eventjes de module vervangen. Het klinkt aanlokkelijk, al zou het potentieel voor meer elektronisch afval kunnen zorgen, maar tot nu toe hebben we het nog steeds niet in de winkel gezien. Google probeert al een tijdje met Project Ara om dit concept de echte wereld in te sturen, maar het kreeg zijn modulaire smartphone pas deze zomer voor een publiek opgestart en het idee rond een pilootproject in Puerto Rico is ondertussen ook afgesprongen. We zijn er dus nog lang niet.

Dat dacht iedereen althans voor het begin van MWC. LG lanceerde zoals elk jaar zijn nieuwste flagship, deze keer de G5. Vorig jaar lag de focus van het Koreaanse bedrijf al duidelijk bij de meer zware gebruiker, die nog steeds een extra batterij meeneemt onderweg om gemakkelijk te kunnen wisselen. Dit jaar nemen ze dit idee een stapje verder door de mogelijkheid om je smartphone echt uit te breiden met nieuwe modules. Daarvoor moest er intern een volledige herschikking van de componenten gebeuren, maar als je bijvoorbeeld muziek aan hoge kwaliteit wilt beluisteren met je goede hoofdtelefoon, dan kan je daar een speciale module voor aansluiten door de onderkant uit te klikken. Wil je goede foto’s nemen zonder dat je smartphone meteen uitvalt, sluit dan de camera-module aan. Extra grip en extra batterij tegelijkertijd! LG heeft hier een potentieel heel erg interessant idee in werkelijkheid gebracht. Veel zal nog afhangen van welke modules eventuele partners op de markt zullen brengen. Al is het in ieder geval één van de meest gewaagde zetten die de smartphone-industrie in jaren heeft gezien. Benieuwd wat dit gaat geven in de toekomst.

Huawei and Samsung booth MWC 2016

 

De grote twee op MWC, Huawei en Samsung

Door Lucas Wuyts

Op Mobile World Congress in Barcelona verzamelen heel wat bedrijven, journalisten en mensen die ook maar iets met technologie te maken hebben. De prijzen voor meeste aandacht op MWC gaan naar Huawei en Samsung. Beide bedrijven hadden veruit de grootste standen in hal drie en lokten hoogstwaarschijnlijk de meeste bezoekers. En dan hebben we het nog niet gehad over de gigantische stand in hal 1 van Huawei, die zo maar even de helft van de ruimte innam.

Het is duidelijk dat Huawei van onbekende underdog uitgegroeid is tot een waardige concurrent van het Zuid-Koreaanse Samsung. Getuige daarvan is de laatste aankondiging dat de Chinese smartphonefabrikant gaat samenwerken met Leica om hun smartphone-camera’s beter te maken. Samsung borduurt verder op het elan van zijn succes, met verbeterde toestellen en dezelfde gigantische PR-machine. Waar vroeger de strijd altijd werd uitgevochten door Samsung en Apple, zou Huawei zich binnenkort wel eens kunnen beginnen moeien.

Share.

About Author

Davy Delbeke

Kapitein van Geekster sinds het moederschip werd gelanceerd in 2012. Voorliefde voor alles wat met Marvel en Jonathan Hickman te maken heeft. Ja, ik heb Secret Wars al gelezen en ja, die is ongelooflijk geniaal.

Reacties