Terwijl smartphonefabrikanten elk jaar opscheppen dat ze hun toestel weer wat dunner hebben kunnen maken, smeekt iedereen om een smartphone die het langer volhoudt. Gelukkig zijn er zeldzame gevallen die wat dikker mochten blijven. De Moto Z Play van Lenovo is er zo eentje. Maar is een uitstekende batterij voldoende?

Specificaties
Scherm: 5,5 inch Full HD Super AMOLED (1920×1080)
Software: Android Marshmallow 6.0.1 met geplande upgrade naar Nougat 7.0
Processor: Qualcomm Snapdragon 625
RAM: 3 GB
Opslag: 32 GB, uitbreidbaar met microSD van maximaal 256 GB
Camera: 16 MP (main) en 5 MP met flash (selfie)
Batterij: 3510 mAh met Motorola TurboPower-laadtechnologie
Connectiviteit: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.0
Andere: USB Type-C

De Moto Z Play werd uitgeleend door Lenovo voor twee weken aan de reviewer.

En die batterij, dat is me nogal wat. Ik schrijf ondertussen al een bescheiden twee jaar smartphonereviews, maar de Moto Z Play topt alles. Ik geraakte probleemloos de dag door zonder de smartphone aan de lader te moeten leggen. De laatste keer dat ik dit meemaakte was tijdens het gebruik van de spirituele voorganger, de Moto X Play, wat echt hemels was.

Moto Z Play, all day, every day.

De Moto Z Play slaagt erin om de beste batterijduur te hebben voor een smartphone. De Huawei Mate-serie heeft altijd bekend gestaan voor haar enorm lange autonomie, maar zelfs de Mate 9 moet de duimen leggen voor dit toestel van Lenovo. De ingenieurs van dat bedrijf zijn er in geslaagd om de zuinige Qualcomm Snapdragon 625 te combineren met een Full HD-scherm en goed geoptimaliseerde software. Hierdoor kon ik gewoonlijk tussen de 6 en 8 uur het toestel actief gebruiken. In onze benchmark steekt de Moto Z Play er met kop en schouders bovenuit.

moto-z-play-connector

Niet iedereen is er even grote fan van, maar het straalt iets unieks uit.

Maar voor sommige mensen is het nooit genoeg. Dan komt de modulariteit van de Moto Z-reeks van pas. Deze smartphone heeft samen met het duurdere broertje, de Moto Z, de mogelijkheid om met Moto Mods uit te breiden. Daarvoor maken ze gebruik van de metalen pinnen op de achterkant van het toestel. Naast een gevoel van cyberpunk zorgen ze voor een verbinding tussen je smartphone en de mod.

Maar over deze Moto Mods zal ik een volledig artikel wijden. Deze voegen wel degelijk iets toe aan de ervaring, maar het loont om ze te bekijken in de bredere trend van modulaire smartphones.

lenovo-moto-z-play

Naast de fans van lange batterijduur bevredigt de Lenovo Moto Z Play ook de noden van stock Android-fans. Sinds de overname van Motorola door Google in 2012 hebben hun smartphones de pure versie van het mobiele besturingssysteem. Applicaties worden niet vervangen, het design blijft in stand, de tijd en energie wordt gestoken in het nuttig aanvullen van Android. Dat is met de overname door Lenovo in 2014 niet veranderd.

We krijgen hier een zoete Android Marshmallow voorgeschoteld, die bovendien tijdens mijn testperiode een update kreeg naar een recente veiligheidspatch van Google (Android Security Bulletin – October 2016). Al het goede van Marshallow is dus aanwezig, wat het wachten op de meest recente versie, Nougat, meer draaglijk maakt. Deze komt er binnenkort aan en is ondertussen door enkele certificaties geraakt.

Marshmallow is goed, maar Nougat is zo veel beter.

Steven Platteeuw, PR-manager voor Lenovo in België, vertelt me echter dat de update al beschikbaar zou moeten zijn. Deze kreeg ik nooit aan, wat me sterk doet twijfelen aan deze uitspraak. Wanneer andere journalisten verslagen over de uitrol van Android Nougat naar de Moto Z Play, zal ik het toestel opnieuw aanvragen voor een test.

moto-z-play-fabric-style-shell-volume

De knoppen hier zijn van uitstekende kwaliteit, net zoals de rest van de zijkant.

Laatste versie van Android of niet, mijn periode met de smartphone kende nooit haperingen en ik hoefde niet wachten op een app die moest laden. Ondanks de niet enorm krachtige Snapdragon 625 en “slechts” 3 GB aan RAM, merkte ik het verschil niet met bijvoorbeeld een Huawei Nexus 6P. Hoedje af voor de optimalisatie tussen hardware en software die de ingenieurs van Lenovo hier hebben gedaan.

Zoals veel andere midrange smartphones is de camera de zwakke plek.

Tot hier toe lijkt de Moto Z Play alles in huis te hebben om tot smartphone van het jaar te worden verkozen. Maar wie het jaarverslag van de techredactie las, weet dat de Huawei Mate 9 met die eer gaat lopen. De grote achilleshiel van Lenovo’s smartphone is namelijk de camera.

Hoewel de app erg intuïtief is en netjes is vormgegeven, vind ik dat er enkele fijne functies missen. Een timelapsemodus en de mogelijkheid om foto’s in RAW te nemen zouden de smartphone tot op de hoogte van de Mate 9 en Samsung Galaxy S7 verheffen.

moto-z-play-fabric-style-shell-camera

De Fabric Style Shell geeft de Moto Z Play een unieke look en textuur, maar het houdt erg goed vuiligheid vast.

Wat wel erg goed is en een goed voorbeeld van het ‘toevoegen, niet veranderen’-principe is twist-to-launch camera. Als je de smartphone vasthoudt en tweemaal met je pols draait, opent die meteen de camera-app. Het is zo efficiënt en handig, dat ik na mijn periode het nog twee dagen ben blijven doen met mijn eigen smartphone.

Helaas is de camera niet goed afgesteld. De exposure verandert namelijk erg agressief. Hierdoor is de kans groot dat je foto heel erg licht of donker wordt, afhankelijk van waar in het frame je focust. Dit gedrag was ook lange tijd aanwezig bij de Nexus 6P, wat me doet vermoeden dat dit aan Android ligt en een gebrek aan optimalisatie vanuit Lenovo. Het zorgt in ieder geval voor best wat frustraties. Als het dan toch lukt om de belichting correct te krijgen zijn de foto’s oké. Verwacht hier niet de allerbeste ter wereld, maar voor de prijs is de kwaliteit in orde. (Hier vind je een album op Google Photos met enkele voorbeelden.)

De Lenovo Moto Z Play: conclusie

moto-z-play-achterkant

Zonder Style Shell steekt de camera een beetje uit boven de rest van de smartphone.

Dit alles samen zorgt voor één duidelijke conclusie: voor 439 euro krijg je een meer dan uitstekende smartphone. Ik heb de smartphone niet getest, maar afgaande op recensies van andere mensen durf ik zelfs te zeggen dat het een beter toestel is dan de OnePlus 3T. En die heeft dezelfde prijs én de reputatie van de perfecte midranger onder de 500 euro. Lenovo heeft hier dus een uitstekend product. Sterker nog, dit is de underdog van het jaar en ik mis de ongelofelijk goede batterij.

Moto Z Play bij bol.com


Ben je toch nog niet helemaal overtuigd? Dan zijn deze smartphones misschien iets voor jou:

OnePlus 3T aankondigd: een beetje prestatieverhoging voor een hoger prijskaartje

Huawei nova review: middelmatig in de middenmoot

Voor als je het wat hogerop zoekt: Huawei Mate 9 review – mijn favoriete smartphone van dit jaar

En tot slot: Waarom meer dan 500 euro uitgeven aan een smartphone?

Score

9 Eindeloos

Al jaren zoek ik naar de smartphone die het lang genoeg volhoudt met mijn zware verbruik, zonder dat daarvoor de vlotheid ervan wordt gekielhaald. De Lenovo Moto Z Play is eindelijk het antwoord daarop. De camera stelt me nog wat teleur, maar tegelijkertijd bieden de Moto Mods iets unieks. Voor de prijs is dit de perfecte balans.

  • Software 9
  • Duurzaamheid 7
  • Design 8
  • Scherm 8
  • Camera 7
  • Batterij 10
  • Dagelijks gebruik 10
  • Prijs 9
Share.

About Author

Yorick Dupon

Vraag me welke smartphone je moet kopen.

Reacties