Waarom meer dan 500 euro uitgeven aan een smartphone?

0

De afgelopen maanden kregen vooral smartphones met een stevig kostplaatje veel aandacht in het technieuws. Naast enkele explosieve vermeldingen in de pers, kreeg de Samsung Galaxy Note 7 erg goede reviews en ook ik had er een goede eerste indruk van. Voor deze phablet betaal je echter 849 euro. Afgelopen week werd ook de nieuwe iPhone van Apple aangekondigd. Een veelbelovende smartphone waar je minstens 769 euro voor neerlegt. Maar moet je echt zoveel geld uitgeven?

Geef niet meer dan 500 euro uit aan een smartphone!

Wat je kan krijgen voor 400 à 500 euro is afgelopen jaren namelijk steeds beter en beter geworden. Deze zogenaamde midrange smartphones kregen stelselmatig meer en meer kenmerken die net de duurste toestellen uniek maakten. Een vingerafdrukscanner, goede performance en een degelijke camera zijn niet langer exclusief voor telefoons die een rib of twee kosten. Bovendien is het een veel minder grote ramp als je je midrange smartphone kapot krijgt. Maar laten we eens concreet zijn. Als je een smartphone wilt met een camera die voldoende goed is voor foto’s van je cappuccino, die snel genoeg is bij het gebruiken van apps om niet constant gefrustreerd te zijn en die niet om de vijf uur aan de lader moet liggen, wat zijn dan je opties?

Huawei Nexus 6P

Huawei Nexus 6P back

Mijn eigen daily driver. Als ik geen andere smartphone aan het recenseren ben, is het altijd dit resultaat van de samenwerking tussen Huawei en Google dat ik met me meedraag. Met een metalen constructie, een meer dan capabele camera, twee speakers aan de voorkant is dit een enorm goede smartphone die te vinden is voor 450 euro. Deze prijs is te danken aan het feit dat er binnenkort nieuwe Nexus-smartphones komen, dus technisch gezien is de Nexus 6P geen echte midrange smartphone.

Maar ik kan niet anders dan deze aanraden want Google garandeert dat je op z’n minst tot september 2017 de grote updates van Android zal krijgen. Samen met coole nieuwe features krijg je dus ook steeds de laatste beveiligingsupdates, wat in een tijd van vele hacks zeker geen kwaad kan. Android O op de Nexus 6P is dus een zekerheid, iets wat bijna geen enkele andere smartphonefabrikant kan zeggen. Als je nog niet volledig overtuigd bent, mijn volledige review van de Huawei Nexus 6P vind je hier.

Sony X Compact

xperia x compact

Sony heeft al langer de één van beste compacte smartphones op de markt met de Sony Xperia Z5 Compact. Deze X Compact heeft als opvolger dus hoge verwachtingen in te lossen. De afgeronde randen van de smartphone en het kleinere formaat zorgen ervoor dat de smartphone goed in de hand ligt. Hier krijg je voor je 450 euro geen metaal, maar sommigen onder ons zullen dat geen probleem vinden. Intern zorgen een Snapdragon 650-processor en 3GB RAM ervoor dat je geen probleem zou moeten hebben tijdens dagdagelijks gebruik. Ook heeft de Sony X Compact een hoop cameratechnologie meegekregen die ervoor zouden moeten zorgen dat prachtige foto’s nemen gemakkelijk moet lukken. Al is er hier nog geen zekerheid over, want we moeten nog wachten op de recensies. Je kan alvast hier een eerste indruk lezen, wij verwachten het toestel binnenkort te kunnen testen.

OnePlus 3

oneplus 3

Foto door Dries Cludts, ZDNet.be

De Flagship Killer, dat is de bijnaam voor de smartphones die OnePlus op de wereld loslaat. Je zou kunnen stellen dat dit bedrijf samen met Motorola ervoor zorgde dat betaalbare smartphones ook bruikbare smartphones zijn geworden. De nieuwste telg in de reeks, de OnePlus 3, is dit jaar dan ook meer dan uitstekend. Door velen geprezen als één van de meest vlotte smartphones in wisselen tussen apps en scrollen door het interface, is het een gigantische powerhouse. De combinatie van 6GB aan RAM en een Snapdragon 820 zorgen ervoor dat alles aan een hoog tempo vooruit gaat. De camera is echter iets minder consistent, waardoor dat soms voor frustraties kan zorgen. En met een batterij van 3000 mAh kan je er een lange tijd tegenaan. Moest het toch niet voldoende zijn, gebruik je de Dash Charger van OnePlus die snel en efficiënt je toestel oplaadt, zonder die te hard op te warmen.

Ik heb al bijzonder veel horrorverhalen gehoord in verband met de customer support, al kan dat liggen aan de grote aandacht die het bedrijf krijgt. Aan de andere kant heb ik al veel mensen met lof horen spreken over de OnePlus 3, wat zeker te maken kan hebben met de acceptabele kostprijs van 399 euro. Een uitstekende review van deze OnePlus 3 is trouwens hier te lezen.

Natuurlijk zijn dit niet al je opties. De markt is overspoeld met toestellen die een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding hebben. Zo is er ook de Huawei P9 voor wie iets zoekt net onder de 500 euro en naast prachtige reguliere foto’s ook spectaculaire zwart-witfoto’s wil trekken. Wie het wat exotischer wil, kan op Amazon zoeken naar de ZTE Axon 7. Het Chinese bedrijf is hier minder bekend, maar met naar het schijnt fantastische audio via speakers en hoofdtelefoons is het er eentje om in het oog te houden.  Als je het liever op safe speelt, dan is er nog steeds de Samsung A5 (2016). Ik kon een tijd geleden het kleinere broertje, de A3, proberen en ook die was zeer goed voor z’n prijs. Ook de Lenovo Moto G4 Plus is meer dan uitstekend en kost slechts 266 euro, wat we in onze review een uitstekende deal vonden. De nieuwste telg van Huawei in de midrange familie, de Nova Plus, is er ook eentje om in het oog te houden. Je kan nu al onze hands-on lezen, maar binnenkort komt er ook een volledige recensie aan.

Geef meer dan 500 euro uit aan een smartphone!

Nu, het kan goed zijn dat je niet tevreden bent met een ‘goede’ smartphone. Sommigen onder ons willen gewoon de allerbeste smartphone, maar daar moet je ook voor betalen. In het geval van de iPhone betaal je er ook steeds meer voor. Maar naar mijn mening zijn smartphones als de Samsung Galaxy Note 7 en de Apple iPhone 7 (Plus) de meerkost zeker waard, als het binnen je budget past.

stagefright

Grote beveiligingsfouten krijgen tegenwoordig ook een logo en enge naam.

Om te beginnen is de kans dat je ooit een update krijgt voor je flagship smartphone veel groter dan bij een midrange smartphone. De iPhone is daar natuurlijk hét voorbeeld van. iOS 10, de nieuwste update die op 13 september beschikbaar werd, was compatibel met de iPhone 5. Dat is een smartphone die 4 jaar oud is! Er is geen enkele andere smartphonebouwer die zo lang updates blijft verschaffen. Zelfs de smartphones van de Nexus-klasse, waarbij Google de software én hardware in handen heeft, krijgen maar 2 jaar na release gegarandeerd updates van Android.

Deze updates zijn ook erg belangrijk. Het gaat niet zo zeer om de coole nieuwe dingen die je kan doen na het updaten van je smartphone, maar eerder om de bescherming tegen mensen met slechte bedoelingen. Een grote fout in Android die een potentieel gevaar vormde voor mensen die gebruik maken van MMS werd zo snel opgelost in een simpele update, die bijna uitsluitend bij mensen met een Nexus terecht kwam. Bovendien wordt de fout pas in Android Nougat voorgoed opgelost door het hele systeem te veranderen. Maar die versie van Android is momenteel enkel te krijgen als je een smartphone van Google hebt of de LG V20, die voorlopig niet in Europa te krijgen is.

De foto's van de iPhone 7 review bij The Verge tonen goed hoe mooi het nieuwe model is.

De foto’s van de iPhone 7 review bij The Verge tonen goed hoe mooi het nieuwe model is.

Daarnaast zijn de duurste smartphones ook gewoon de beste smartphones. Ze hebben de laatste en beste processoren, hebben enorm goede camerasystemen en zien er meestal ook het beste uit. Het maken van prachtige portretten, dat ga je voor een tijdje enkel met een iPhone 7 Plus kunnen. Bij Samsung gaan ze zeker nog even wachten met het overbrengen van de enorme snelle autofocus naar hun goedkopere modellen. Net dat is ook wat de camera van de Note 7, Galaxy S7 en Galaxy S7 Edge onderscheidt van de concurrentie.

Het lijken op zich geen al te grote dingen en niet iedereen heeft er even graag zoveel geld voor over. De verschillen met smartphones die 400 tot 500 euro minder kosten, zijn ook niet meer zo groot als vroeger. Is dat één van de redenen waarom de iPhone tegenwoordig wat minder verkoopt? Kan Apple dat goedmaken met hun nieuwste model? Dat zal waarschijnlijk van meer factoren afhangen, maar voor de consument zijn de goede midrange smartphones in ieder geval een godsgeschenk. Je hoeft niet meer per se enorm veel geld uit te geven. Er is keuze genoeg.

En als je echt een iPhone wil, kan je nog steeds een iPhone SE kopen. Doe jezelf dan een plezier en ga voor het model van 64 GB. Ja, die kost 550 euro maar dan kan je tenminste zonder zorgen apps installeren en in 4K je frappuccino filmen. Ik blijf in ieder geval bij mijn vertrouwde Nexus 6P.

Share.

About Author

Yorick Dupon

Vraag me welke smartphone je moet kopen.

Reacties