Clickity-click-clack, een gemiddeld kantoor in de jaren 90 moet een symfonie geweest zijn van talloze vingers die neerdalen op een mechanisch toetsenbord. Het IBM M2 mechanisch toetsenbord was toen heer en meester. Ongetwijfeld had niemand durven te denken dat een dikke decennia later mechanische toetsenborden terug hot zijn bij de computerfanatici. Iedere zichzelf respecterende fabrikant van toetsenborden brengt opnieuw mechanische modellen uit, waaronder ook Cooler Master met hun Masterkeys Pro L/S.

Een kleurrijke en fijne typervaring

Specificaties
Afmetingen MasterKeys Pro L: 439.23 x 130,32 x 41,95 mm
Afmetingen Masterkeys Pro S: 359 x 130,8 x 39mm
Gewicht: 1090g (L), 930 g (S)
Software: Windows
Verbinding: USB

Het toestel werd geschonken door de fabrikant Cooler Master.

Mechanische toetsenborden worden in de eerste plaats gekocht voor hun typervaring. Deze toetsenborden hebben fysieke switches onder hun toetsen die bestaan uit meerdere onderdelen. Normale/standaard toetsenborden werken met drukpunten, maar die bevinden zich vaak gewoon op een rubberen vlakte. Geen bewegende onderdelen dus. Er zijn een pak voordelen verbonden aan het kiezen voor een mechanisch toetsenbord. De onderdelen van een mechanisch toetsenbord zijn een pak duurzamer, enorm nauwkeurig en voelen zwaarder aan.

Het mechanisme dat zich onder de toets van een mechanisch toetsenbord bevindt. Bron: DasKeyboard

Na deze korte introductie over wat mechanische toetsenborden juist zijn, is het tijd voor de productbespreking! Cooler Master is al even geen onbekende meer voor de pc-gamer. Zoals hun naam wel doet vermoeden werd deze Taiwanese producent bekend dankzij hun cases, koelingsoplossingen (fans) en voedingen (PSU). Al eventjes breiden zijn langzaamaan hun gamma uit met nieuwe producten, waaronder dus ook toetsenborden. De Masterkeys Pro is hierin hun nieuwste product.

Zijaanzicht van toetsenbord, een kabel die los ernaast ligt en een tool om keycaps makkelijk te verwijderen

Alles wat je krijgt: het toetsenbord, kabel en keycap remover.

Het toetsenbord is beschikbaar in 2 formaten, L & S. De verschillen zie je uiteraard in de grootte: de Masterkeys Pro L is iets groter dan een normaal full-sized toetsenbord. De S-variant is iets compacter, waardoor ook een aantal toetsen wegvallen. De verschillen kan je zien op onderstaande foto.

Deze diashow vereist JavaScript.

Naast het aantal toetsen is er nog een subtiel verschil: de positionering van de connector. Bij de Pro L komt de kabel via een inkeping bovenaan het toetsenbord binnen, zo zit de eigenlijke verbinding verborgen onder het toetsenbord. Bij de S-variant werd er gekozen, vermoedelijk wegens plaatsgebrek, voor een haakse connectie. Een klein verschil, maar hierdoor zou de Masterkeys Pro S wel iets sneller schade kunnen ondervinden aan zijn kabel. Wat ik wel nog mis, is het ontbreken van dedicated mediatoetsen, waardoor je zeer snel het volume kan dempen of aanpassen. Momenteel wordt deze functie gedeeld met de Page Up/Down-toetsen en kan je dit enkel doen in combinatie met een FN-/functietoets.

De buitenkant ziet er goed uit

Qua looks hebben beide Masterkeys-keyboards alles wat ik verlang. Een no-nonsense sober en zwart design, geen extravagante logo’s of stickers. Een zeer neutrale maar tegelijkertijd ook aantrekkelijke look, kleur krijgen we immers genoeg dankzij de awesome ingebouwde RGB-verlichting.

RGB-verlichting is alomtegenwoordig in hardware, GPU’s, muizen, cases of toetsenborden. De Masterkeys-toetsenborden hebben onder iedere keycap een RGB-led zitten, die het toelaat om een vrijwel eindeloze combinatie aan kleuren toe te laten. Het volledige customizen hiervan doe je aan de hand van software die je kan downloaden op de site van Cooler Master. De software bevat een aantal presets waarmee je de kleureffecten kan bepalen. Zo kan je kiezen voor een statische kleur, pulserend, in golven, flikkeren bij indrukking en nog veel, véél meer. Misschien iets minder nuttig maar erg grappig is de ingebouwde equalizer waardoor jouw toetsenbord een spektakel is bij het afspelen van muziek, of liever snake spelen op jouw toetsenbord? Die laatste twee zijn misschien wel gimmicks maar de selectie aan verlichtingsmodi zijn enorm. Bovendien kan iedere modus nog eens aangepast worden qua kleuren, frequentie en meer. Om niet iedere keer de software te moeten openen kan je vier profielen opslaan, de Masterkeys Pro L heeft hiervoor vier profile keys rechtsboven die het eenvoudig maken om te switchen. Op de S-variant moet je een toetsencombinatie gebruiken. Belangrijk om te weten: de software werkt énkel op Windows.

Masterkeys Pro L zijaanzicht toetsenbord, verlichting staat aan

En de binnenkant?

Nu goed, het uiterlijke is alvast dik in orde, maar nu toch wel even naar de essentie. Hoe voelt het typen aan? Laat me de ongeruste lezer alvast geruststellen: het is goed! Bij de aankoop van dit mechanisch toetsenbord kan je kiezen uit drie type Cherry MXswitches. Het klassieke red, populaire brown en het alternatieve blue. Deze soorten switches verschillen op vlak van de manier van weerstand die iedere switch biedt en het geluid die het maakt. Het toestel dat wij hebben getest had brown switches; een voltreffer want dit is mijn persoonlijke favoriet. Brown switches hebben een stevige maar korte weerstand met een lager volume dan red. Hoewel ze stiller zijn, mag je niet vergeten dat een mechanisch toetsenbord nog steeds een pak luider is dan een klassiek toetsenbord. Het is dus absoluut géén geschikt middel om in een open office te gebruiken of bij huisgenoten die zich hieraan zouden irriteren. Het typgevoel is met deze switches enorm aangenaam, er is voldoende ruimte tussen iedere toets en de toetsen voelen erg goed aan. Kortom, een erg positieve ervaring.

We weten dat mechanische toetsenborden erg duurzaam zijn dankzij hun switches maar is dit ook zo voor de rest van het toetsenbord? De Masterkeys Pro L voelt alvast erg stevig en duurzaam aan, al kiest Cooler Master nog steeds voor een harde soort plastic. Terwijl grote concurrent Corsair kiest voor het betere aluminium. De ingebouwde voetjes zijn ook van plastic en zijn zoals bij vrijwel ieder toetsenbord nog altijd het kwetsbaarste onderdeel. Al bij al lijkt dit toch een erg stevig toetsenbord dat met normaal gebruik héél wat jaren kan doorgaan. Het grootste gemis is het ontbreken van een polsondersteuning. Die kan je, indien gewenst, als optie bijkopen op de website van Cooler Master.

De Masterkeys Pro L/S is een erg goed toetsenbord met een aangename typervaring dankzij de Cherry MX brown switches. Bovendien zal iedere gebruiker een kleurmodus naar wils vinden dankzij de RGB-verlichting en bijgevoegde software. Kortom, een ideaal toetsenbord voor de pc-aficionado. Negatieve kantjes zijn de niet-standaard meegeleverde polsondersteuning en ontbrekende mediaknoppen. Voor dit toetsenbord betaal je wel al gauw zo’n 110 à 120 euro. Een stevig bedrag, zeker als je weet dat er goedkopere modellen op de markt beschikbaar zijn bij concurrentie. Toch heeft ieder model subtiele verschillen, dus moet je zelf de keuze maken of je bereid bent dit geld te betalen voor een toetsenbord. Volgens mij heeft dit product een goede balans tussen prijs/kwaliteit en mag je niet vergeten dat mechanische toetsenborden je voor héél wat jaren zoet zal houden.

8 Uitstekend

De Masterkeys-toetsenborden van Cooler Master zijn een erg goede maar prijzige keuze. Het is een no-nonsense product, met een uitgebreide integratie van de RGB-verlichting. Het grootste gemis is het ontbreken van de polsondersteuning die niet standaard in het product zit. Voor mensen die graag een compact toetsenbord willen is de S-variant erg draagbaar, zelfs voor een mechanisch toetsenbord, hoewel de L-versie de slimste keuze is voor een desktop gamer.

  • Durability 8
  • Design 9
  • Prijs 7
  • Software 8
  • Dagelijks gebruik 9
Share.

About Author

Alexander Van Rompuy

Ik ben fan van tech & games, meer moet dat niet zijn!

Reacties