80 euro voor een smartphone – Lumia 435 Review

0

Smartphones durven wel eens duur te zijn, maar toestellen als de Moto G en Moto E tonen aan dat je portefeuille niet moet worden gekielhaald om een degelijke slimme telefoon te hebben. De markt van deze goedkope smartphones is minder verzadigd dan die van de high end-categorie waardoor voor Microsoft de mogelijkheid bestaat om door te breken. Maar is 80 euro wel voldoende om genoeg te hebben aan de Lumia 435?

Hardware

Deze diashow vereist JavaScript.

Hoewel fluo oranje een controversiële kleur is voor een smartphone en het lichtgeven in blacklight een goede conversation starter is op feestjes, is de Lumia 435 geen enorm speciale smartphone. Het is vooral een klein dikkerdje waardoor het goed in de hand ligt. De knoppen voelen lekker aan bij het induwen, maar jammer genoeg bevinden de start-, terug- en de zoek-knoppen zich niet op het scherm zelf en zijn ze bovendien niet eens verlicht. De back cover is ook verwijderbaar, dus een ander kleurtje geven aan de Lumia is een werkje van niets. Achter de back cover is er plaats voor een SD kaart, Micro SIM kaart en een verwijderbare batterij.

Zowat de belangrijkste feature bij een smartphone is naast het scherm waarschijnlijk de camera. Alle hippe apps maken er gebruik van, dus het komt altijd van pas om foto’s te kunnen nemen die niet afschuwelijk zijn. De 2 megapixels doen de Lumia 435 dan ook geen goed. De meeste foto’s zijn zeer vaag, de kleuren zijn vaak enorm uitgewassen, zelfs als het licht enorm gunstig is. Op zich zie je alles, al moet je hier geen pareltjes van fotografie verwachten. Wel een voordeel is dat de camera zeer snel opstart en foto’s neemt. Het gebrek aan flash is daarentegen een goede reden om niet eens te proberen in het donker foto’s te trekken.

Het scherm is wat je zou verwachten van een smartphone die maar 80 euro kost. De resolutie is laag, maar het is nog zeker bruikbaar. De kleuren zijn in orde naar mijn mening en het scherm is eigenlijk zeer goed leesbaar in de zon. Het is trouwens een perfect scherm om MS-DOS Mobile op te testen.

Software

Deze diashow vereist JavaScript.

Met Windows Phone heb ik nog steeds een haat-liefde verhouding. Enerzijds ben ik enorme fan van de tegel-layout op het homescreen en ik kan me vinden in de alfabetische lijst met apps. Maar aan de andere kant heb je dingen zoals instellingenmenu dat gewoon een rommeltje is. Ik hoop echt dat ze het bij de volgende update alfabetisch én doorzoekbaar maken, want een willekeurige lange lijst van submenu’s is gewoon rampzalig.

En dan komen we bij het klassieke probleem van Windows Phone. Het is in de afgelopen jaren al een pak verbeterd, maar de apps zijn nog steeds niet op hetzelfde niveau als Android en iOS. De apps die Microsoft zelf maakt zijn van zeer goede kwaliteit en als je de pre-geïnstalleerde wilt verwijderen is dat geen probleem. (Wat niet op andere platforms altijd even gemakkelijk is.) Andere apps zijn vaak al een tijdje niet meer geüpdatet, zoals Twitter, of bestaan gewoon totaal niet, zoals Snapchat. Dankzij enkele bedrijven die er toch in slagen om pareltjes van apps te publiceren, zoals Wunderlist, en het feit dat je eigenlijk niet veel nodig hebt om de dag door te komen, is het leven met een Lumia zeker doenbaar. Maar verwacht niet om de laatste nieuwe apps zoals Meerkat of Periscope snel te kunnen gebruiken.

Ondanks de 1 GB RAM en dual-core processor weet de Lumia 435 toch steeds degelijk te presteren. Apps opstarten duurt niet enorm lang en ze reageren redelijk vlot. Het enige lastige is dat door het weinige RAM geheugen je niet veel apps tegelijkertijd kan open hebben, iets wat het multi-tasken toch bemoeilijkt.

Verdict

Lumia-435-Back

Dat dit toestel een enorme hit gaat worden, betwijfel ik. De combinatie van betere low-end toestellen voor een iets hogere prijs en de gigantische marketingmachine die Samsung heet, gaat Microsoft hier geen goed doen. Maar dat wilt niet zeggen dat er geen use cases zijn waarbij de Lumia 435 niet te overwegen valt. Ik denk dat dit toestel zeker de moeite kan zijn als tweede smartphone voor noodgevallen. Niet alleen de oranje kleur, maar ook de lage prijs en de basics die je er voor in de plaats krijgt, samen met de vrij stevige constructie en lange batterij-duur maken van deze smartphone een goede optie om te kopen als back-up voor in de auto, tijdens festivals of een daguitstap. Het is een feit dat je op dit toestel kan rekenen wanneer dat nodig is. Als je je oude backup-Nokia eens wilt vervangen is dit er eentje die een kans verdient.

Lumia 435 Specificaties

Scherm: 4 inch, 480×800 pixels

Intern geheugen: 8 GB, uitbreidbaar met Micro SD

RAM: 1 GB

Camera: 2 MP

Batterij: 1560 mAh

Processor: Snapdragon 200 (dual core)

Connectiviteit: 3G, WiFi, Bluetooth 4.0

Share.

About Author

Yorick Dupon

Vraag me welke smartphone je moet kopen.

Reacties