Wat als we de LG V10 hadden kunnen testen voor ons ‘De beste smartphones van 2015′ artikel‘? Die vraag hebben we ons nog vaak gesteld na publicatie. Maar zoals het dan gaat in ons kleine Belgenlandje, moesten we even wachten tot de koerier er was en toegegeven, we hebben het nog knap lastig gehad met de beslissing om hem al dan niet toe te voegen aan ons lijstje met the greatest van 2015.

Specificaties
Scherm: 5.7 inch IPS Display  (2560 x 1440)
Software: Android 5.1.1 Lollipop
Processor: Qualcomm Snapdragon 808
RAM: 4 GB
Opslag: 64 GB, uitbreidbaar met MicroSD
Camera: 16 MP (main) en 5 MP (selfie)
Batterij: 3000 mAh,
Wi-Fi: 802.11 a/b/g/n/ac
Andere: Tweede display van 2.1 inch (160 x 1040)

LG V10 Black

Gigantische smartphone, gigantisch plezier

Wat een paar jaar geleden nog als de uitzondering op de regel werd beschouwd, is vandaag de gewoonte. Grote smartphones, de zogenaamde ‘phablets’, zijn overal aanwezig. LG kwam na de LG G4 met een model dat nog net iets groter was dan zijn voorganger. De LG V10 heeft een scherm van maar liefst 5.7 inch. Wat hem echter onderscheidt van de concurrentie is het tweede scherm. Met amper 2.1 inch lijkt het op het eerste gezicht nutteloos, maar het biedt enkele shortcuts naar vaak gebruikte applicaties of het toont je je laatste notificaties. Hierdoor gaat er niets van ruimte verloren op het 5.7 inchscherm. Zijn beeldscherm is trouwens een parel om naar te kijken, al is hij soms wat ruw afgewerkt. Zwarte kleuren zijn opvallend grijs en de kwaliteit is niets in vergelijking met het OLED-scherm van de Samsung Galaxy S6. Toch merk je een opvallend verschil tussen de G4 en het IPS-scherm van zijn jongere broer, de V10. Goed gedaan LG!

Het tweede scherm voor shortcuts naar recent gebruikte applicaties of de zogenaamde quick actions is een handige toevoeging. In plaats van je app drawer te openen, raak je gewoon het icoon op het tweede scherm aan. Perfecte toevoeging voor mensen die hun duimen wat rust willen geven! Ook in de camera-app komt het van pas. De verschillende modi verschijnen op het tweede scherm, waardoor je meer ruimte hebt op het 5.7 inchscherm om dat ene perfecte shot te nemen.

LG V10 Manual Video Mode

This is the camera you’re looking for

Om dat perfecte shot te nemen, heb je niet twee, maar drie camera’s ter beschikking. De LG V10 komt met een zestienmegapixelcamera en twee selfie-lenzen, waarvan er één een wide-anglelens van 120° is, zodat je met nog meer mensen een selfie kan nemen. De camera’s presteren goed, iets wat tegenwoordig bij alle smartphones van 700 euro een must is. Toch merk je een duidelijk verschil tussen de V10 en bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S6 Edge. De foto’s worden net iets meer ‘bewerkt’ tijdens het processen, waardoor kleuren minder waarheidsgetrouw worden weergegeven. Toch zullen mensen die voor de V10 kiezen hier hoogstwaarschijnlijk geen last van hebben, er is namelijk een manuele modus.

Het is ook bij die manuele modus waar de LG V10 echt uitblinkt. Zowel voor fotografie als voor het opnemen van video’s laat LG je de vrijheid om zowat alle instellingen zelf te bepalen. Hierdoor kan je wel heel creatief worden voor die perfecte foto. Door de vrijheid om bijvoorbeeld de ISO-waarden of de shutterspeed aan te passen, kan je in zowat alle omstandigheden toch nog een goede foto maken. Ook de manuele videomodus zorgt voor heel veel vrijheid. Wij trokken zelfs met de V10 richting Barcelona voor het Mobile World Congress en namen er 70 procent van de vlog mee op. Het resultaat? Kijk zelf maar:

V10: verwisselbare batterij, MicroSD en slechte vingerafdruksensor

LG durft het anders aan te pakken dan de concurrentie. Naast het tweede scherm heeft de V10 nog twee extra troeven om de consument over de streep te trekken, een verwisselbare batterij en uitbreidbaar geheugen door middel van een MicroSD. De batterij van 3000 mAh bezorgt je zonder problemen één dag van gebruik als je intensief met de smartphone bezig bent. Bij normaal gebruik mag je anderhalve tot twee dagen rekenen. De MicroSD-kaartsleuf laat je toe het interne geheugen van 64 gigabyte nog verder uit te breiden. Uitbreidbaar geheugen is altijd handig en het is duidelijk dat na LG ook bedrijven zoals Samsung met hun Galaxy S7 dit doorhebben. De consument wil zelf kunnen kiezen hoeveel geheugen er in zijn smartphone zit en dat is wat LG je ook geeft.

De LG V10 is een hybride van materialen, de zijkanten zijn van metaal om de smartphone toch die premium feel te geven, aangezien de rest voornamelijk uit plastic en glas bestaat. Het plastic aan de achterkant stoort echter niet, door de textuur erin ligt de smartphone stevig in je hand en heb je voldoende grip. Aan de achterkant vind je ook de volumeknoppen en de aan-uitknop. Die laatste is ook waar de vingerafdruksensor zich bevindt. De sensor laat wel te wensen over, het instellen van je vingerafdruk duurt lang en als ie eenmaal ingesteld is, werkt hij vaak niet. Hierdoor ben je vaak sneller door je ontgrendelcode in te vullen, dan dat je blijft proberen om je vinger net zo te houden als het toestel het wilt. Eigenlijk is de mindere fingerprint reader op de V10 niet te verantwoorden bij een kostprijs van net geen 700 euro, maar we willen het LG vergeven omdat de rest van het toestel zijn beloftes meer dan waar maakt.

LG V10

8.3 Thumbs up

LG verdient een prijs in de categorie 'risico's durven nemen'. Ze ontwierpen een smartphone die waarschijnlijk niet de grote massa zal aanspreken, maar ze slagen wel in hun opzet. De V10 is een smartphone die je de vrijheid geeft om je foto's en video's te nemen zoals jij ze echt wil. Het tweede scherm is een handige aanvulling, maar geen noodzaak. Het enige jammere is de vingerafdruksensor, iets dat moeilijk te rechtvaardigen is voor een kostprijs van net geen 700 euro.

  • Software 7.5
  • Duurzaamheid 8.5
  • Design 8
  • Scherm 8.5
  • Camera 9
  • Batterij 8.5
  • Ecosysteem 8
  • Performance 8.5
  • Dagelijks gebruik 8
  • Prijs 8
Share.

About Author

Lucas Wuyts

Hoofdredacteur Tandem Tech, social media manager Geekster

Reacties