Hoe maak je een opvolger voor één van je meest succesvolste smartphones? Dat is de vraag die LG zich stelde toen ze een successor begonnen te ontwikkelen voor hun Nexus 5. Zijn ze met de LG Nexus 5X erin geslaagd om het beste van de Nexus 5 nog beter te maken? Wel, kinda

Specificaties
Scherm: 5,2 inch FHD LCD (1920 x 1080)
Software: Android 6.0.1 Marshmallow
Processor: Qualcomm Snapdragon 808
RAM: 2 GB
Opslag: 16 GB of 32 GB
Camera: 12,3 MP (main) en 5 MP (selfie)
Batterij: 2700 mAh
Wi-Fi: 802.11 a/b/g/n/ac
Andere: NFC, USB Type-C, Vingerafdruksensor

LG Nexus 5X

Nexus 5X: het beste van Android

Google wil je met de Nexus lijn het beste geven van Android en je tonen hoe zij de toekomst van het besturingssysteem zien. Voor de release van Android 6.0 Marshmallow brachten ze twee toestellen uit, de Huawei Nexus 6P en de LG Nexus 5X. Laatstgenoemde is de goedkopere, budgetvriendelijke variant van de twee. De Nexus 5X moet het succes van zijn voorganger, de Nexus 5, nog eens overdoen.

The latest and greatest van Android is een waar plezier om mee te werken op de 5X. Alles voelt intuïtief aan en het bouwt verder op het gebruiksgemak waar Lollipop onder andere op focuste. Now on tap is een handige nieuwe functie die je toelaat eender wat op te zoeken dat zich op de pagina of applicatie bevindt. Hoewel het nog niet altijd werkt, heeft het veel potentieel.

LG Nexus 5X USB Type C

Vingervlug potentieel

Potentieel is zowat het sleutelwoord voor de LG Nexus 5X. Op vele vlakken is de smartphone goed, maar nergens springt hij er echt uit. Het design van de 5X is grotendeels hetzelfde gebleven. Plastiek is koning en goedkoop is zijn mantra. Dat merk je als je de achterkant van de laatste Nexus uit de stal van LG in je handen hebt. Naargelang waar je je handen plaatst op het plastiek, voelt ie hol als je er op drukt. Het zorgt ervoor dat je schrik krijgt om deze smartphone kapot te maken. Het design geeft je geen wauw gevoel, het geeft je eigenlijk geen enkel gevoel. Je wordt er niet warm of koud van. Wat wel warm wordt, is de Nexus Imprint. De vingerafdruksensor van de LG Nexus 5X is achteraan geplaatst, net onder de camera. Op onverklaarbare wijze en op de meest random momenten wordt deze warm, holy smokes!

Over de plaatsing van de Nexus Imprint is duidelijk nagedacht, je ontgrendelt je gloednieuwe Nexus met je wijsvinger zonder dat je gekke bewegingen moet doen. De vingerafdruksensor ligt precies daar waar jij je wijsvinger op natuurlijke wijze neerlegt als je de Nexus 5X in je handen hebt. Waar minder over is nagedacht, is de plaatsing van de cameralens. Deze bevindt zich pal boven de Nexus Imprint, wat ervoor zorgt dat je (zeker in het begin) vaak je vinger over de lens laat glijden. Op zich geen probleem, maar het zorgt er wel voor dat er vingerafdrukken achterblijven op de lens. Huawei heeft hier beter over nagedacht bij de Nexus 6P door de cameralens naar de linkerbovenhoek te verplaatsen.

LG Nexus 5X Camera Imprint

‘Picture kinda perfect’

Een terugkerende klacht bij de vorige Nexus toestellen is de kwaliteit van de foto’s die de smartphone maakt. De foto’s waren ondermaats en Google weet dit. Met veel bravoure kondigden ze op hun Google Event aan dat de foto’s die de laatste twee Nexus phones produceren véél beter zijn, ze durfden zelfs zeggen dat de foto’s beter zijn dan de foto’s die een iPhone neemt. Hadden ze gelijk? Kinda. De foto’s die je trekt met de Nexus 5X zijn inderdaad een pak beter dan de foto’s van zijn voorganger. Zelfs in omstandigheden waar er weinig licht aanwezig is, zijn de foto’s haarscherp en worden kleuren waarheidsgetrouw weergegeven. De Nexus 5X kan concurreren met de betere smartphonecamera’s op de markt. Hierdoor durf je sneller je smartphone bovenhalen om er foto’s mee te trekken, of toch niet…

De camera-app laat de wensen over. Dat is jammer want met de juiste camera specs is een goedwerkende app geen overbodige luxe. De momenten die wij gemist hebben doordat onze camera te traag foto’s trok is niet op twee handen te tellen en dat is jammer, want de foto’s die de 5X trekt zijn prachtig.

LG Nexus 5X back

Sterke smartphone met een zwakke batterij

Bij het kopen van een nieuwe smartphone is de batterijduur een steeds belangrijkere factor geworden. Smartphones worden dunner en vaak is het niet meer mogelijk om de batterij te verwisselen, buiten enkele uitzonderingen natuurlijk, moest je in de loop van de dag in de problemen komen. De LG Nexus 5X komt met een 2700 mAh batterij die je jammer genoeg niet kan verwisselen. Bij normaal gebruik geeft die batterij een kleine vier uur aan screen on time, bij zwaar gebruik mag je daar nog een dik uur afhalen. Tijdens het testen haalde de Nexus 5X met moeite de vooravond zonder hem aan het stopcontact te hangen. Hierbij moeten we je wel zeggen dat dit onder intensief gebruik is, maar het geeft wel een goede indicatie. Het is jammer van de batterij, aangezien je niet veel bent met een smartphone die de vooravond niet haalt. Google zorgt er met de Doze functie wel voor dat je batterij het langer uithoudt door bepaalde zaken uit te schakelen als je 5X op je bureau of nachtkastje ligt, maar dan moet hij daar ook effectief blijven liggen. De functie is zeer handig, vooral als je je smartphone ’s nachts vergeet op te laden, maar overdag geeft het geen gigantisch verschil. Jammer van de batterij want het bezorgt je onnodige frustraties.

Waar we zeker niet over klagen, is de snelheid van de Nexus 5X. Alles is snappy, draait vlot en zelfs de zwaardere taken voert de nieuwste Nexus zonder problemen uit. Best wel opmerkelijk, aangezien de Nexus van LG niet the latest and greatest specs heeft zoals bijvoorbeeld de Nexus 6P. Soms gebeurt het wel dat de 5X om de één of andere reden hapert. Dit is een probleem dat echter niet aan de smartphone van LG ligt, maar aan het memory management van Android 6.0. Dit zorgt voor frustraties, maar de smartphone heropstarten verhelpt dit gelukkig snel. Een beetje een omslachtige manier dat wel, maar het is iets dat met een software update verholpen kan worden.

LG Nexus 5X Back

Als daily driver is de Nexus 5X een goede telefoon. Je krijgt het nieuwste van het nieuwste met Android 6.0, een camera die, ondanks zijn softwarefouten, schitterende foto’s maakt en een snelle betrouwbare smartphone. De batterij laat de wensen over wat eigenlijk jammer is, aangezien dit ervoor gaat zorgen dat mensen naar andere smartphones gaan zoeken in dezelfde prijsklasse. De LG Nexus 5X, met zijn kostenplaatje van 429 euro, is duidelijk een smartphone voor de fans van de Nexus 5, met een design dat zo goed als ongewijzigd is en alles wat de Nexus 5 tot een succes maakte, vind je ook terug in de 5X. Mission accomplished LG.

LG Nexus 5X

7.4 Potentieel

De LG Nexus 5X is een smartphone voor de fans van de LG Nexus 5. Zo goed als een ongewijzigd design met een upgrade binnenin. De batterij is het grootste pijnpunt voor de goedkopere Nexus van 2015, maar zal iedereen kunnen bekoren die fan is pure Android.

 • SOFTWARE 8
 • DUURZAAMHEID 6.5
 • DESIGN 6.5
 • SCHERM 7
 • CAMERA 7.5
 • ONTVANGST/BELKWALITEIT 8.5
 • BATTERIJ 5
 • ECOSYSTEEM 8.5
 • PERFORMANCE 7
 • DAGELIJKS GEBRUIK 7.5
 • PRIJS 9
Share.

About Author

Lucas Wuyts

Hoofdredacteur Tandem Tech, social media manager Geekster

Reacties