Het nieuwste vlaggenschip van LG moest een broodnodige frisse wind brengen in het smartphonelandschap. Maar slaagt het erin om door middel van z’n modules iets nieuws op tafel te brengen? Zorgen die modules ervoor dat je een hoop unieke dingen met je smartphone kan doen? Of blijft deze eigenschap van de LG G5 slechts een gimmick…

Specificaties
Scherm: 5,3 inch IPS LCD (1440 x 2560)
Software: Android 6.0.1 met LG UX 5.0
Processor: Qualcomm Snapdragon 820
RAM: 4GB
Opslag: 32 GB, uitbreidbaar met microSD
Camera (voorkant): 8 MP met f/2.0-lens
Camera (achterkant): 16 MP met f/1.8-lens, 8 MP met f/2.4-lens
Batterij: 2800 mAh, uitneembaar
Wi-Fi: 802.11 a/b/g/n/ac dual-band
Andere: Bluetooth 4.2, USB-C met Qualcomm Quickcharge 3.0

LG G5

Het is namelijk al een tijdje geleden dat we een smartphone zagen die iets nieuws probeert te doen. Akkoord, we hebben parels van industriële productie en jarenlange expertise zoals de Apple iPhone 6S en Samsung Galaxy S7 Edge. Smartphones waar je bijna niets op aan te merken hebt, maar aan de andere kant ook niets opvallends doen. Ze zijn gewoon erg goed. Bovendien wordt het aantal smartphones die tussen goed en erg goed tot perfect zitten elk jaar groter, wat het er niet gemakkelijker op maakt om op te vallen. Smartphonefabrikanten proberen dus steeds meer dingen uit om toch maar op te vallen. Sommigen, zoals bij de Huawei P9, steken meerder camera’s in hun toestellen. Anderen, zoals in het geval van de Lenovo Moto Z en deze LG G5, geven de mogelijkheid om je gsm uit te breiden met behulp van modules. Een grotere batterij, een aparte DAC die voor een betere audio-ervaring zorgt en nog veel meer zou mogelijk moeten worden en bovendien doodsimpel moeten zijn.

En op zich is dat een erg nobel idee. Het zou voor meer keuzemogelijkheid kunnen zorgen, wat de consument altijd ten goede komt. Dat zijn de LG Friends (ja, dat is de officiële naam) in theorie, extensies voor de LG G5. Maar ik heb het gevoel dat de modules een antwoord zijn op een vraag die niemand heeft gesteld, waarbij eigenlijk meer problemen worden veroorzaakt.

LG CAM Plus

De LG CAM Plus module

Het eerste is de weinige belangstelling voor het ontwikkelen van nieuwe modules. Het enige externe bedrijf dat er tot nu toe een heeft gemaakt is Bang and Olufsen. Deze LG Hi-Fi Plus konden we zelf niet testen, maar in verschillende recensies zoals deze van Android Authority kan je lezen dat deze externe DAC er wel degelijk voor zorgt dat muziek beter klinkt. De enige andere module, de CAM Plus, is door LG zelf ontwikkeld en zorgt voor een extra batterij samen met een cameragrip en fysieke knoppen voor de camera. Ondanks een conferentie voor ontwikkelaars in San Francisco heb ik nog steeds geen enkel bedrijf gezien dat plannen heeft om ook zelf iets te gaan maken om de andere LG Friends te vergezellen. Je kan je dan afvragen hoe het komt dat er zo weinig enthousiasme is in de developergemeenschap.

Dat brengt ons meteen bij het volgende probleem van de LG G5-modules. Simpel gezegd: is er iemand die interesse heeft in het uitbreiden van z’n smartphone? Tijdens mijn gebruik van de smartphone samen met de CAM Plus was ik niet erg overtuigd. Het idee van een extra batterij is zeker niet slecht, maar de afwerking is ver te zoeken. De combinatie heeft iets weg van een smartphone met een tumor, nog meer dan het geval is bij de battery case van de iPhone 6s. De Hi-Fi Plus zal naar alle waarschijnlijkheid ook maar een nichepubliek van audioliefhebbers aanspreken. En voor de rest? Ik kan me niet inbeelden dat de gemiddelde consument wild wordt van smartphones die elegant design inwisselen voor het potentieel tot uitbreiden met coole extra’s. Want voorlopig blijft het ook maar bij potentieel. De hoge kostprijs, €99 voor de CAM Plus en €149 voor de Hi-Fi Plus, zal bijna niemand overtuigen om het te kopen. De LG G5 kopen omdat er ooit misschien een coole module komt, dat doet werkelijk niemand.

LG G5 IN STUKJES

Eigenlijk is dat jammer, want de LG G5 had veel meer kunnen zijn. We weten namelijk dankzij de LG G4 en de LG V10 dat het Koreaanse bedrijf in staat is om interessante smartphones te bouwen die een alternatief bieden voor de mainstream smartphones als de Galaxy S7 en iPhone 6s.

De LG G5 is namelijk, als we even niet naar de modulariteit kijken, een uitstekend vlaggenschip voor 2016. Het scherm reproduceert kleuren zeer goed en kan bovendien erg helder worden, ondanks het gebruik van LCD-technologie. Op dat vlak valt er niets negatiefs aan te merken. Daarnaast komt het toestel met de laatste versie van Android, met een best stevige skin van LG. De Koreanen kiezen hier voor een hoop felle kleuren, wat niet meteen mijn favoriet is. Gelukkig vlot het interface wel en laden apps erg snel. Wat te verwachten is als er een Snapdragon 820 en 4 GB RAM-geheugen beschikbaar is.

LG G5 Cameras

Ook de camera’s zijn uitstekend. De Huawei P9 is namelijk niet de enige smartphone die gebruik maakt van twee verschillende camerasystemen. De ene is een conventionele 16 MP-camera met een hoek van 78°, terwijl de andere 8 MP en een lens met een hoek van 135° heeft. De laatste zorgt er zo voor dat je in de breedte veel meer op je foto kan krijgen, zonder dat je een panoramamodus moet activeren. Simpelweg wisselen tussen de camera’s is daarvoor voldoende. En de foto’s mogen er zijn. Als ik vergelijk met wat ik gedaan kreeg met de Huawei P9, Galaxy S7 Edge en HTC 10, moet de LG G5 zeker en vast niet onder doen. Bovendien kan je heel erg gemakkelijk overschakelen op de pro-modus, wat erg fijn is voor de mensen onder ons die wat meer van fotografie weten.

LG G5 Batterij

De tijd die de ingenieurs staken in het ontwikkelen van een modulair systeem voor de LG G5 hadden ze beter kunnen gebruiken om de batterijduur van de smartphone te verbeteren en ondertussen ook een meer premium design te creeëren. Gedurende de twee weken waarin ik de smartphone testte, viel het me namelijk op dat ik nooit veel verder geraakte dan vier uur in de namiddag na te zijn gestart met een volle batterij rond acht uur. Ik dacht eerst dat dit aan mijn zwaarder gebruik lag, omdat ik tijdens de testperiode veel thuis was, maar ook andere recensies zijn er weinig positief over.

Bovendien was er geen enkel persoon die er van overtuigd was dat de LG G5 een smartphone is die gemaakt is uit metaal, wat LG ons ook probeert wijs te maken. Iedereen die de smartphone in de hand kreeg, zei me zonder voorkennis dat het als plastiek aanvoelde. Android Authority ging hier al dieper op in, maar het is nog steeds niet volledig duidelijk of we hier nu echt kunnen spreken over een volledig metalen smartphone. Wat opvallend vreemd is voor een smartphone die 600 euro kost.

De LG G5: kopen of niet?

LG G5 Mooie foto

Op het moment van schrijven loopt er een actie van LG waarmee je een gratis CAM Plus-module krijgt bij aankoop van een LG G5. Als je me zou vragen of het dan al meer de moeite is om 600 euro neer te leggen voor deze smartphone, zou ik nog steeds sterk twijfelen. En aan de slechte verkoop en daarop volgende ontslagen bij LG te zien, ben ik niet de enige. Voor vijftig euro meer heb je namelijk de uitstekende Samsung Galaxy S7, die veel overtuigender en meer gefocust is. Je krijgt waterdichtheid in de plaats, maar je geeft er wel een verwisselbare batterij voor af. Het hangt er dus een beetje van af wat je zoekt in een smartphone, zoals altijd eigenlijk. Of je een smartphone goed zal vinden is hoogst persoonlijk en bovendien, op termijn leer je omgaan met de mankementjes.

LG G5 op Bol

6.5 Kan beter

De LG G5 heeft erg veel gemist potentieel. Het idee om de smartphone modules te geven had leuk kunnen zijn, maar de afwerking is teleurstellend. Bovendien is er geen garantie dat er nog interessante en goedkopere modules zullen komen. Voor het geld dat je betaalt voor een LG G5 kan je beter kijken naar smartphones van andere merken. Die bieden over het algemeen een betere batterijduur, vergelijkbare specificaties en dingen zoals waterdichtheid.

  • Software 7.5
  • Duurzaamheid 6
  • Design 6.5
  • Scherm 8.5
  • Camera 8.5
  • Batterij 6.5
  • Dagelijks gebruik 7
  • Prijs 6
Share.

About Author

Yorick Dupon

Vraag me welke smartphone je moet kopen.

Reacties