Een smartphone zonder alle toeters en bellen? Dan ben jij met de Lenovo Moto E aan het juiste adres. Maar weet de Moto E net genoeg snufjes te behouden om het aanvaardbaar te houden, of is deze budget smartphone het kopen niet waard omdat er net te veel gesnoeid werd in de features? Wat vast staat is dat deze Moto E met heimwee doet terugdenken aan het goede oude Motorola, nog voor het bedrijf werd opgekocht door Lenovo.

Specificaties
Scherm: 5 inch (720 x 1080)
Software: Android OS 6.0 Marshmallow
Processor: Quad-core 1.0 GHz Cortex-A53
RAM: 1 GB
Opslag: 8 GB, eventuele uitbreidbaarheid met microSD tot 32 GB
Camera: 8 MP (main) en 5 MP (selfie)
Batterij: 2800 mAh,
Wi-Fi: 802.11 b/g/n

Voor een testperiode van twee weken werd een Lenovo Moto E (3de generatie) gebruikt, uitgeleend door Lenovo.

Lenovo Moto E

Hey dimple! Leuk je weer te zien.

Begrijp me niet verkeerd, sinds de overname van Motorola door Lenovo zijn er heel wat interessante producten aangekondigd zoals de Moto Z (Play) en momenteel is het nog afwachten hoe Lenovo de goedkope Motorola smartphone de komende jaren verder wil uitspelen, maar de Moto E doet me steeds weer terugdenken aan wat al geweest is.

Je doet toch ook geen vier jaar alleen maar hetzelfde paar sokken aan?

Daar zijn een paar redenen voor, de eerste zijnde dat het design van de Moto E niet bijster veel veranderd is tegenover vier generaties terug. Je krijgt nog steeds dezelfde vormfactor met hier en daar een klein detailverschil en een iets grotere telefoon. Je kan je de vraag stellen of het erg is dat deze smartphone al vier jaar hetzelfde jasje aantrekt en het antwoord is eigenlijk dubbel. Nee, want het is een budget smartphone en je koopt de Moto E waarschijnlijk niet omwille van zijn looks en ja want, komaan Lenovo, vier generaties is echt wel belachelijk lang. Vier jaar geleden wisten we zelfs nog niet dat Trump president ging worden, quoi?

Lenovo Moto E screen

Het 720 x 1080 scherm is verre van perfect, maar voor 129 euro mag je niet al te veel verwachten.

Toch is de keuze voor het vertrouwde design te rechtvaardigen. Deze smartphone doelt op een publiek dat toe is aan een eerste smartphone, of op een publiek dat weinig geld wilt uitgeven aan een telefoon en er lang mee wil kunnen rondlopen. Het rechtvaardigt ook meteen waarom er gekozen is voor plastiek in plaats van aluminium. Dit brengt één groot voordeel met zich mee, de Moto E is één van de weinige telefoons die een verwisselbare batterij met zich meedraagt.

Het interne geheugen is de grootste afknapper bij de Moto E

Qua software krijg je bij de Moto E wat al jaren de standaard was bij het vroegere Motorola, een versie van Android die erg lichte tweaks heeft ondergaan. Geen zware skin zoals bij andere bedrijven het geval is, maar functionele aanpassingen die de gebruiker ten goede komen. Hierdoor blijft de software zeer licht om te draaien op de smartphone.

Lenovo Moto E camera

Waar de Moto E wel volledig de mist in gaat, is met de acht gigabyte aan intern geheugen. Android OS neemt iets meer dan drie gigabyte in, wat dus bijna de helft is van al je geheugen. Veel plek is er dus niet om al je favoriete apps en spotify-lijsten op te slaan op je smartphone, iets wat meteen ook het grootste nadeel is. Apps zijn er de laatste jaren immers niet lichter op geworden, iets waar Lenovo rekening mee had moeten houden, vooral omdat je niet al je apps kan stockeren op een SD-kaart

Lenovo heeft ervoor gezorgd dat de Moto E redelijk goed mee kan als het op prestaties aankomt. De telefoon toont zeker niet alles smooth as butter, maar de momenten dat hij hapert of last heeft met het tonen van animaties zijn eerder schaars. Probeer gewoon niet om een tweet te beantwoorden terwijl je een game aan het spelen bent en je favoriete nummer op Spotify aan het afspelen bent. Van hetzelfde laken een broek als het op de camera aankomt. De Moto E trekt behoorlijke foto’s voor een smartphone die amper 129 euro kost, maar verwacht er zeker geen parels van. Zeker in slechte lichtomstandigheden, zowat het pijnpunt van alle smartphones, zijn de foto’s een ramp. Zijn de omstandigheden echter goed, dan zijn de digitale plaatjes zeker aanvaardbaar.

Lenovo Moto E back

De Moto E is een perfect instaptoestel voor iedereen die erg gesteld is op zijn zuurverdiende centen. Toch loop je met de goedkoopste telg van Lenovo al snel tegen het uiterste van wat de smartphone kan presteren. Niet omdat het een slechte smartphone is, maar de Moto E is redelijk beperkt in zijn kunnen. Het feit dat apps steeds veeleisender worden, doet daar zeker ook geen goed aan. Heb je gespaard voor een smartphone, dan spaar je best nog wat verder voor een duurder toestel. De Moto G4 Plus is bijvoorbeeld een uitstekend alternatief. Op de lange termijn ga je het je niet beklagen.

Lenovo Moto E bij bol.com


Is de Lenovo Moto E net iets te goedkoop voor je en heb je liever wat meer features? Misschien zijn deze smartphones wel iets voor je:

Lenovo Moto G4 Plus review: budgettopper van formaat

Huawei nova review: middelmatig in de middenmoot

Sony Xperia X Compact review: klein maar fijn

Score

6 Goedkoop

De Lenovo Moto E is goedkoop, en dat heeft zo zijn voor- en nadelen. Je krijgt voor amper 129 euro een smartphone waar je alle dingen mee zal kunnen doen die een smartphone hoort te doen. Toch zorgt de prijs ervoor dat je echt wel het minimum van wat een smartphone hoort te zijn in handen krijgt.

  • Software 8
  • Duurzaamheid 3
  • Design 5
  • Scherm 4
  • Batterij 6
  • Dagelijks gebruik 6
  • Prijs 9
Share.

About Author

Lucas Wuyts

Hoofdredacteur Tandem Tech, social media manager Geekster

Reacties