Kickstarter’s Greatest Hits

0

“En heeft iedereen Planetary Annihilation al gefund, want ik wil een Full-orchestra soundtrack!”, riep mijn baas daarnet, met een lichtjes dreigende inflectie, precies alsof wanneer er geen volledig orkest de soundtrack inspeelt er wat ging zwaaien, loon-en ontslaggewijs. Een paar maanden geleden was het Carmageddon Reincarnation, en wie weet nog wat het daarvoor was. Mijn bazen zijn fan van kickstarter, en het mag geweten worden: ik ook.

Voor de gemiddelde nerd is de manier waarop hij dingen koopt online de laatste tijd drastisch veranderd. Of toch op z’n minst net iets awesomer geworden.

Kickstarter is, voor de onwetenden onder ons, is de fysieke incarnatie van het SUATMM-principe, oftewel:Shut up and take my money

Projecten die niet altijd per se via big-business investments willen gerealiseerd worden, stellen hun idee voor aan het grote publiek die er dan oftewel massaal cash naar beginnen gooien of collectief hun schouders eens ophalen.

Dit lijkt misschien een vrij vanzelfsprekend idee, maar de gevolgen zijn verregaand en vrij tot zeer friggin awesome. Artiesten (in de brede zin van het woord) en creatievelingen over heel de wereld (wel, sort of…) hoeven niet langer via gigantische soul-crushing commerciële instituten te gaan, om daar de ziel van hun project en 20% van hun aandelen te verkopen voor seed-kapitaal en advertising. Economisch gezien heeft dat een ongelooflijke impact op de structuur van heel het media-landschap. Natuurlijk, met $ 353m  totale funding, verspreid over 70.000 projecten zijn we hier maar over relatieve small potatoes aan het spreken. Maar het is het principe dat telt, en als er één ding is dat men mij mag noemen is het wel een idealist. Er zijn (rechtmatig) mensen die zeggen dat het allemaal maar een bubble is, en dat het binnenkort gedaan is met spelen; dat iedereen teleurgesteld zijn bal oppakt en naar huis gaat. Maar zover is het volgens mij nog niet, en we moeten genieten van deze (misschien) korte periode van geniale projecten waar mensen niet snel genoeg hun creditcard voor kunnen bovenhalen.

Anyway, jullie zijn hier allemaal niet gekomen voor een diepte-analyse van de economische gevolgen van crowdsourcing, laat staan dat ik gekwalificeerd ben om dat soort dingen enigszins deftig uit te leggen. Dus: Without further ado: Kickstarter’s Greatest Hits.

De “A Dolla Makes Me Holla”-Prijs voor meeste sweet, sweet cash ingezameld :

Pebble$10,266,846 door 68,929 backers.

Dramatisering van de pebble organisatie na hun mailbox eens open te doen.

De “A million dollars isn’t cool”-Prijs voor het eerste aan $ 1.000.000 te geraken:

Elevation Dock / Double Fine Adventure: Gedeelde eerste prijs. Technisch gezien was Elevation dock eerder, maar ik vind dat Double Fine meer dan een honorable mention verdient omdat het 1) maar 6 uur later de million-dollar-finish bereikte en 2) gewoon een cooler project is en ik nooit beweerd heb om objectief te zijn.
De “Holy shit what are we gonna do with all this money” award voor meest overfunded project
Reaper Miniature Bones $3,429,236 pledged of $30,000 goal (11.430% procent van het gevraagde bedrag)
De BXL-NYC award voor snelste miljoen
Ouya $1.000.000 op 8 uur en 22 minuten. in totaal $8,596,475 opgehaald.
Deze “new kind of gaming console” die spijtig genoeg de trend voortzet van onuitspreekbare namen voor consoles (lookin’ at you, Nintendo) belooft een open platform voor TV-gaming. Zij braken op 10 juli het record voor snelste miljoen. Om dit een beetje duiding te geven bij die prestatie: 8 uur en 22 minuten is ongeveer de tijd die het kost om van Zaventem naar New York te vliegen. Als Ouya van kickstarten hun beroep zou maken zouden ze $125.000 per uur verdienen (oftewel hetzelfde als 16666 McDonalds-kassiersters tegelijkertijd). Niet slecht verdiend dus voor een 9 to 5 werkdag.
Kickstarter en crowdfunding in het algemeen staat dus nog in zijn kinderschoenen maar de succesverhalen bewijzen wel dat er potentïeel is. Het zijn niet langer de magnaten van de wereld die hun sigaren aansteken met 100-dollar-notes die het spel bepalen, en ik voorspel dat we daarom meer en meer de stem van het volk gaan horen. Zowel in het steunen van ideeën, als in zelf de stap naar de buitenwereld durven zetten.
Hide yo kids, Hide yo wife and hide yo husbands cause they funding everybody out here.
Share.

About Author

Avatar

Full-time PHP-developper en freelance nerd. VInd zijn muziek-,film- en boekensmaak beter dan die van u.

Reacties