Binnen Geekster weten we als geen ander dat audio bijna elke geeky hobby stevig kan verbeteren of verpesten. Steeds vaker investeren de film- en seriefanaten in speakersystemen voor laptops, desktops en televisies, terwijl de gamers onder ons zich gaming headphones aanschaffen. Muziekfanaten zijn dan weer geneigd om nog andere speakers te kopen, die gericht zijn op een zo helder mogelijke muziekbeleving. Voor de combinatie van alle hobby’s biedt KEF EGG Wireless Digital Music System (een hele mondvol, dus vanaf nu gewoon KEF EGG) de oplossing: via een optische kabel aan te sluiten op televisies en cd-spelers, simpel via USB op de pc of gewoon via Bluetooth op de GSM.

Specificaties KEF EGG
DESIGN Two-way bass reflex
Drivers: Uni-Q driver array HF: 19mm (0.75in.) vented aluminium dome
MF/LF: 115mm (4.25in.) aluminium
Maximale output: 95dB (SPL)
Analoge input: 3.5 mm AUX
Digitale input: Mini USB Type B
Mini TOSLINK Optical (combo jack)
Wireless input: Bluetooth 4.0 with aptX® codec
Output: Subwoofer output
Power input: 100 – 240 VAC 50 / 60 Hz
Afmetingen: 274 x 136 x 172mm (10.8 x 5.4 x 6.8 in.)
Gewicht: 2.15 kg (4.74 lbs.) per speaker

In de doos: 2 speakers, een afstandsbediening, poweradapter, verbindingskabel tussen de speakers, optische kabel, USB kabel

Komt in: Frosted Blue, Gloss Black & Pure White

Form follows function

Het eerste wat opvalt wanneer je de KEF EGG uit hun doos haalt, is het prachtige design: liefhebbers van KEF noemen deze reeks al lang liefkozend “het ei” omwille van hun vorm en nu heeft het bedrijf eindelijk ingezien dat dit een geschikte naam is voor deze speakers. De vormgeving doet me denken aan een combinatie tussen de Egg Chair van Arne Jacobsen en de Ball Chair van Eero Aarnio: een elegante ovalen koepel op een stevige voet. Het ontwerp van de KEF EGG is niet enkel gekozen omwille van zijn schoonheid, maar ook omdat dit de beste behuizing is voor de Uni-Q driver binnenin.

ball chair
kef egg wit

De twee speakers lijken op het eerste zicht identiek, maar de ene moet wat harder werken dan de andere: in de voet van de “rechterspeaker” (verder zijn ze identiek, en de stickers met L en R kun je er vlot afhalen) zitten alle in- en uitgangen, ook voor stroom. De linkerspeaker heeft 1 enkele ingang, waardoor zowel geluid als stroom aangeleverd worden. Op het design valt op zich niet zoveel aan te merken, behalve dan dat het bijzonder jammer is dat de ingang voor de optische ingang niet mee met de rest aan de achterkant zit, maar onder een afneembaar klepje langs de zijkant. Daarbij kun je ook opmerken dat het bijzonder makkelijk is om dat extra stukje te verliezen: van het exemplaar dat wij mochten testen van KEF, was dit al verloren gegaan.

egg langs binnen

Ondanks het elegante uiterlijk van de KEF EGG zijn dit wel robuuste speakers: met een gewicht van 2,15 kg per speaker kun je ze moeilijk als lichtgewichten verslijten. Dat zorgt ervoor dat je bij de opstelling niet het gevoel krijgt dat je met fragiele boxjes aan het rondlopen bent en dat ze niet van het kleinste stootje omver (of zelfs van je bureau, de horror) zullen vallen. Daarnaast is de stevige behuizing zo ontworpen om het meetrillen te minimaliseren en het geluid zo stabiel mogelijk te houden.

Toch niet zo draadloos

In de volledige naam is “wireless” prominent aanwezig, maar dit is een beetje een geval van valse marketing. In totaal krijg je 4 kabels mee aangeleverd (de stroomadapter, de verbinding tussen beide speakers, een optische audio-kabel en een USB kabel), waarvan ik wel vind dat de kabel die de linker- en rechterspeaker verbindt, net iets te kort is. Voor mijn eigen 48 inch tv is de kabel maar nèt lang genoeg om de afstand te overbruggen, dus bij de nog grotere exemplaren krijg je wat moeilijkheden om de KEF EGG degelijk te plaatsen.

de achterkant

De Bluetooth-verbinding vond ik persoonlijk ook wat tegenvallen: de range staat niet aangegeven bij de specificaties op de website van KEF en valt mijns inziens ook wat te nipt uit: vanaf een meter of 5 komen er storingen op het geluid of valt het geluid zelfs regelmatig helemaal weg. Ook had ik de indruk dat het soms erg lastig was om een verbinding te krijgen tussen mijn iPhone en de KEF EGG: regelmatig heb ik het apparaat moeten verwijderen uit de lijst op mijn iPhone en opnieuw moeten toevoegen.

Daar staat wel tegenover dat de KEF EGG bijzonder gebruiksvriendelijk is: nadat je je apparaat via Bluetooth of een van de kabels aangesloten hebt, heb je geen drivers meer nodig. Van zodra je de speakers geselecteerd hebt als externe geluidsbron, werkt alles meteen erg vlot. Persoonlijk zou ik daarom aanraden om steeds met een kabel te werken: de geluidskwaliteit is dan net dat tikje beter en warmer en de verbinding is een stuk stabieler.

kefegg2

Wat ruist er in het struikgewas?

Geen idee wat er daar buiten allemaal ruist, maar qua geluidskwaliteit doet de KEF EGG het erg goed: je krijgt, zelfs in de hogere volumeregionen, een erg uitgebalanceerd geluid. De hoge en midrange tonen zijn goed aanwezig en de bassen komen aangenaam door. Je kunt op deze dubbele speakerset nog een subwoofer aansluiten, maar persoonlijk vind ik dat niet nodig. Ik heb ook helemaal geen subwoofer op overschot staan, natuurlijk, maar ik heb het eigenlijk niet gemist.

De ruis op de KEF EGG is amper tot niet aanwezig en zoals eerder gezegd, zorgt de kwaliteitsvolle uitvoering van het design ervoor dat de trillingen geminimaliseerd worden. De ruis uit de oorspronkelijke audiobestanden blijft wel bestaan, wat een zekere warmte en authenticiteit biedt. Ik heb wel het gevoel dat de speakers niet vlak naast elkaar mogen staan, want dan lijkt het of de geluidsgolven met elkaar gaan interfereren. Als je ze iets verder uit elkaar zet, krijg je wel een gebalanceerd stereogeluid. Als je de speakers dan op je televisie aansluit, krijg je een opmerkelijke stijging van de geluidskwaliteit. Het is uiteraard geen surround-gevoel, maar in het merendeel van de gevallen heeft een full surround weinig meerwaarde.

Wat de KEF EGG verder erg goed doet, is stil zijn. Ik begrijp dat dat klinkt als een contradictio in terminis, een stille speaker, maar de nuances van de muziek komen erg helder naar voor. Als jullie mijn eerdere reviews, bijvoorbeeld van de KEF MUO, gelezen hebben, dan weten jullie intussen dat ik een sucker ben voor klassieke muziek en daar is de afwisseling tussen luid en stil een erg belangrijk aspect. Bij Anna Netrebko’s uitvoering van Sempre Libera is de afwisseling, tussen Violetta op de voorgrond en Alfredo meer op de achtergrond, erg sterk en de opbouw van Ravels Bolero komt op de KEF EGG volledig tot zijn recht.

met afstandsbediening

Het minder goede nieuws

Zoals steeds is er ook minder goed nieuws: de KEF EGG komt niet goedkoop. Voor de set van 2 speakers, geleverd met alle toebehoren, betaal je een kleine 500 euro. Die prijs is echter wel te verantwoorden als je kijkt welke mogelijkheden dit speakersduo allemaal biedt: de multifunctionaliteit en het design maken al erg veel goed. Daarnaast krijg je ook alles wat je mogelijks nodig kunt hebben, meegeleverd in de doos. Extra punten verdient de KEF EGG voor de degelijke afstandsbediening, die stijlvol uitgevoerd is met hoogwaardige materialen.

8.1 Bijna eggcellent

De KEF EGG combineert een strak design dat overal past met een degelijke geluidskwaliteit en een vlotte gebruikservaring. De gebrekkige range en connectiviteit via Bluetooth zijn het grootste minpunt van deze multifunctionele speakerset.

  • Design 9.5
  • Geluid 8.5
  • Gebruiksvriendelijkheid 7.5
  • Prijs 7
Share.

About Author

An-Sofie

Uw bomma, maar dan geekier: houdt van breien, koekjes of taart bakken en thee, keukenprinsesje in de dop. Wordt blij van boardgames, gin, series netflixen en strips. En van Geekster. Vooral van Geekster. Knijpt niet in je wangen.

Reacties