Enkele jaren geleden verliet ik Apple met pijn in het hart. Ik kon me niet vinden in de designkeuzes die het bedrijf maakte in iOS 7. Ik schafte me een HTC One M7 aan omdat ik, naïef als ik was, dacht dat ik daarmee alle vrijheid van de wereld ging hebben. Nu, drie jaar later, keer ik voor allerhande redenen terug naar iPhone met de iPhone 6S. Grootste reden? De uitstekende camera!

Specificaties
Scherm:Scherm: 4,7-inch Retina Display (1334 x 750)
Software: iOS 9
Processor: A9-chip met 64-bits architectuur
Opslag: 16/64/128 GB
Camera: 12-megapixel iSight-camera met pixels van 1,22 µ (main) en 5-megapixel FaceTime camera
Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac wifi met MIMO
Andere:

Touch ID-vingerafdruksensor
Barometer
Gyroscoop met 3 assen
Versnellingsmeter
Nabijheidssensor
Omgevingslichtsensor

Wat vooraf ging

Ik had enkele weken voor de release de smartphone besteld via Lab9 maar dat kon me niet garanderen dat ik deze op releaseday zou krijgen. Begrijpelijk, aangezien ze helemaal geen idee hadden hoeveel smartphones ze zouden binnenkrijgen. Weken gingen voorbij, de release kon ondertussen al in de geschiedenisboeken verschijnen en nog steeds geen smartphone.

Een kleine correspondentie met Lab9 bracht me geen meter verder. “Wij kunnen je niet garanderen dat je volgende week je smartphone hebt en kunnen je niet vertellen hoever je in de wachtrij staat”. Ik besloot het over een andere boeg te gooien en via de Apple-site zélf de smartphone te bestellen. Welgeteld vier dagen later had ik hem in m’n handen.

Wie al ooit een Apple-product gekocht heeft, zal dit beamen: Apple weet hoe het producten moet verpakken. Echt waar, bekijk de unboxing videos op YouTube en je zal merken hoe goed alles in elkaar zit. Het is en blijft alsof je jezelf een geschenkje gegeven hebt. Een verdomd duur geschenkje met een minimum kostprijs van 750 euro. Maar daar kom ik nog later op terug.

There’s no place like home

iPhone Evolutie

De iPhones zijn sinds ik Apple verliet eigenlijk niet veel veranderd. Het is nog altijd één rechthoekige zwarte blok met knopjes aan de zijkant en één knop aan de voorkant. Never change a winning team, right? Wat er wél nieuw was voor mij, was de vingerafdruksensor. Gedaan met het swipen om te ontgrendelen! Mijn vingers verdienen het niet die onnodige beweging te maken. Alle gekheid op een stokje, de afdruksensor werkt héél goed en heel snel. Gewoon mijn gsm vastnemen en op het knopje duwen is meestal al genoeg om de smartphone te ontgrendelen. Nu, ik dwaal af…

Het eerste wat duidelijk wordt bij het eerste gebruik van de iPhone 6S, is het gebruiksgemak. Het bedrijf krijgt vaak nogal wat kritiek dat het helemaal niet meer zo innovatief is zoals vroeger. Ook al is daar ergens wel iets over te zeggen, in mijn ogen is dit nooit écht wat Apple gedaan heeft. Nee, het bedrijf neemt bestaande concepten en haalt alle onnodige of verwarrende elementen eruit om zo de meeste gestroomlijnde ervaring te creëeren. Dat doet het eigenlijk nog steeds goed! De set-up was heel snel voorbij en aangezien ik al een Apple ID had, kon ik heel simpel de apps terug downloaden die ik op m’n vorige iPhone had. Ook hier, een zeer gestroomlijnde ervaring.

Force 3D Touch

Force Touch
De vraag op ieders lippen: is 3D Touch nu werkelijk de moeite waard? Eerst even terzijds: grappig wel dat Apple heel subtiel de benaming van het systeem veranderde van Force Touch naar 3D Touch. Dit omdat Force Touch nogal euhm… ‘seksuele intimidatie’-achtig klinkt en jammer genoeg niet de annotatie krijgt met The Force.

Ik gebruik de iPhone nu al enkele maanden en ik moet zeggen dat ik de 3D Touch slechts sporadisch gebruik en dan nog hoofdzakelijk in apps van Apple zelf. Messages, Calendar en Mail zijn er in geslaagd heel vlotjes 3D Touch te integreren zowel op het homescreen als binnenin de app. De andere third-party apps zoals Facebook, Instagram en Foursquare hebben ondertussen ook al quick actions via 3D Touch maar daar eindigt het eigenlijk. Het is pas wanneer alle third-party apps deze 3D Touch volledig integreren binnenin hun app zelf, dat de peek & pop-interactie ingeburgerd zal geraken bij de gebruikers en dat is 3 maanden na de release nog altijd niet het geval. Wanneer dit wel het geval zal zijn is nog koffiedik kijken, maar ik vrees dat we tegen dan al aanleunen naar de release van de iPhone 7.

Volledig afgestemd

De 6S is sneller dan z'n voorhangers maar nog steeds niet indrukwekkend in vergelijking met de concurrentie

De 6S is sneller dan z’n voorhangers maar nog steeds niet indrukwekkend in vergelijking met de concurrentie

Zoals bij alle iPhones is de hardware niets dat ons omver blaast. Maar ook deze keer is dat niet erg, aangezien de software en hardware perfect op elkaar inspelen. iOS bolt als een goed geoliede bolide, zelfs met een boel apps die open staan in de achtergrond. De batterij gaat met gemak twee dagen mee en als ik wat zuinig omspring met het gebruik, zeker 3 dagen. Uiteraard is dat omdat de batterij nog zo nieuw is, ik voorspel binnen een dik jaar dat de boel al wel zal vertragen.

Toch een opmerking: tijdens de eerste weken had ik problemen met m’n GPS. Zowel Google Maps als Apple Maps verloor op willekeurige momenten m’n locatie waardoor de GPS een kleine hyperventilatie-aanval kreeg. Altijd rond de Antwerpse Ring. Ik heb toen een iOS diagnostics gestuurd naar Apple en heb er nooit iets van gehoord. Maar mijn GPS werkt nu wel naar behoren, ook in Antwerpen, dus ik klaag niet!

Wat ik ook heel fijn vind, is dat ik de trilfunctie kan instellen. Dit kon ik niet op m’n HTC One M7 waardoor ik ’s nachts vaak in angst wakker werd van het geluid van een machinegeweer. Wat uiteindelijk gewoon de HTC was die zwaar trillend een tweet-notificatie toonde. Als ik nu een notificatie krijg of iemand belt me op, is dit met een zachte vibratie, die me traag uit m’n dromen haalt.

Met zijn 143 gram gewicht is het ook nog een behoorlijk licht toestel, dat gemakkelijk in de hand ligt. Door dubbel te tappen op de homescreen-button schuif je het scherm ook naar beneden, waardoor je makkelijker aan de linkerbovenhoek kan van een app. Een absolute noodzaak, zelfs met de ‘gewone’ iPhone 6S.

Amateurfotograaf/-regisseur?

Deze diashow vereist JavaScript.

Zoals al eerder gezegd, wou ik vooral een nieuwe smartphone voor een betere camera. Mijn HTC One M7 camera was absoluut bagger en alles had een paarse tint, of het nu licht of donker was. Nu ik m’n iPhone heb, trek ik weer heel wat meer foto’s en ik ben héél tevreden over de kwaliteit. De kleuren worden heel mooi weergegeven en zelfs foto’s in het donker zijn voortreffelijk.

De Live Photos zijn een gimmick en ik mis een manier om animated gifs als live wallpaper in te stellen. Ik wil in After Effects een kleine animatie kunnen maken en deze instellen als wallpaper maar voor zover ik weet is dit niet mogelijk. De Live Photos die je maakt, zijn ook nooit zo mooi als op de Apple-site. Wellicht omdat die foto’s met een statief gemaakt werden. Iets wat je niet meteen voor handen hebt als je op reis bent. Nee, een selfiestick telt niet…

De slowmotion-functie en het 4K-filmen zijn heel leuke toevoegingen maar dit heb ik zelf heel weinig gebruikt. Ik mag dan nog beschikken over een 64GB opslagruimte, ik wil deze niet volproppen met 4K-footage. Ik heb ook geen 4K scherm hier in de buurt dus het zou verloren moeite zijn. Ook dat is in mijn ogen een gimmick en ik betwijfel of we dankzij deze functie een nieuwe lading regisseurs gaan krijgen.

Als je werkelijk het voelt kriebelen om in de regiestoel te zitten, zal je wel met eender welke high-end smartphone je storyboard kunnen verwezenlijken. In mijn ogen heeft de iPhone hier dus geen streepje voor, in tegenstelling tot wat hun reclame zegt.

Over iOS9 & de App Store

De Apple Store is niet meer wat het geweest wasAls je me zou vragen te kiezen tussen Android of iOS, ik zou werkelijk geen idee hebben welke beter is. Beide operating systems hebben hun voor- en nadelen dus het is belangrijk om vooral zelf research te doen en te kijken waar je noden liggen en welke OS die het best vervult.

Ik ben fan van de manier waarop iOS structureel in elkaar zit maar ik mis de customisation die ik Android kreeg. Ik kon met m’n HTC One M7 gewoon bij het ontgrendelen een blik werpen op m’n agenda, terwijl die in mijn iPhone toch wel wat verder weg zit. Je kan die vinden door notificatiecenter van boven naar beneden te sliden, toch ergens waar ik niet in m’n natuurlijke flow van werken direct naartoe ga. iOS9 werkt van the get-go en je hoeft niet zoveel te veranderen om een aangename ervaring te hebben, bij Android heb je dan weer enorm veel mogelijkheden en moet je zelf zoeken wat je het best ligt.

Een werkpunt voor Apple is dat ze me de vrijheid moeten geven om hun ingebouwde apps te verwijderen. Ik gebruik 75% van deze apps niet en nu zitten ze allemaal in een folder onder een dikke laag stof ergens ver weg in m’n homescreen waar ik nooit kom.

Ook heb ik het gevoel dat Apple zich een beetje heeft laten gaan qua goedkeuring van apps. Ik weet nog dat Apple vroeger draconisch streng was met als gevolg dat de App Store behoorlijk goed gevuld was met kwalitatieve apps. Als ik nu een blik werp in de App Store krijg ik toch vooral veel bagger te zien en dat vind ik wel heel spijtig. In mijn ogen mogen ze gerust weer wat strenger zijn…

8.7 Toptoestel

iPhone blijft voor mij heer en meester, nu ik van beide walletjes heb kunnen eten. Voor de specificaties moet je het niet doen, noch voor de 3D Touch, noch voor het merk. Koop dit toestel omdat het een zeer gebruiksvriendelijk model is. Eentje met een verdomd goeie camera, die vlot werkt en gewoon echt aangenaam is om te gebruiken.

Toch mag ik niet vergeten te melden dat de GPS in het begin gewoon niét werkte en dat de App Store in mijn ogen er behoorlijk naar achter gegaan is. De eerste barsten in het ecosysteem? Only time will tell.

Mijn besluit? Heb je een iPhone 6 op dit moment, dan heb je te weinig vernieuwing om een nieuwe aankoop te verantwoorden. Maar heb je nood aan een nieuwe smartphone en je hebt het kapitaal om deze te kopen? Twijfel niet, je zal het je niet beklagen.

 • Software 9
 • Duurzaamheid 9
 • Design 8.5
 • Scherm 9
 • Camera 9
 • Ontvangst/Belkwaliteit 9
 • Batterij 8.5
 • Ecosysteem 8
 • Performance 9
 • Dagelijks gebruik 9
 • Prijs 8
Share.

About Author

Davy Delbeke

Kapitein van Geekster sinds het moederschip werd gelanceerd in 2012. Voorliefde voor alles wat met Marvel en Jonathan Hickman te maken heeft. Ja, ik heb Secret Wars al gelezen en ja, die is ongelooflijk geniaal.

Reacties