Mijn allereerste smartphone: de iPhone 4S

0

Bloggers hebben soms van die rare ideeën. Het laatste halfjaar veranderde ik heel vaak van smartphone, allemaal voor jullie favoriete blog natuurlijk. Om je een idee te geven: de laatste keer dat ik twee opeenvolgende weken met mijn eigen smartphone rondliep, de iPhone 6, is alweer een dikke drie maanden geleden. Toch heb ik hem nog even in mijn schuif laten liggen en stofte ik mijn allereerste smartphone, de iPhone 4S, af. Hoe goed werkt een smartphone van vijf jaar oud en nog belangrijker, zou ik overwegen om hem meer te gebruiken? Time to find out…

Specificaties
Scherm: 3.5 inch (640 x 960)
Software: iOS 9.3
Processor: Apple A5
RAM: 512 MB
Opslag: 16 GB
Camera: 8 MP (main) en VGA (selfie)
Batterij: 1432 mAh,
Wi-Fi: 802.11 b/g/n 

Apple iPhone 4S left

Een oude rot die mee is met de nieuwe generatie

Laat me vooral eerst even het volgende stellen: ik ben me er meer dan bewust van (daar zorgden de reacties op sociale media wel voor) dat nog veel mensen met een iPhone 4S rondlopen. Niets om je voor te schamen, zelfs na vijf jaar is de 4S nog steeds een goed toestel. Drie procent van alle iPhones wereldwijd zijn nog steeds het model van vijf jaar geleden. Een serieus aantal dus als je weet dat er op het moment van schrijven 775 miljoen iPhones verkocht zijn over heel de wereld.

Toen de iPhone 4S in 2011 op de markt kwam, draaide er standaard iOS 5 op. Vijf jaar later zitten we al aan iOS 9.3 en opvallend, ook de 4S kan deze software draaien. Dat is ook meteen de sterkte van Apple, door zowel de productie van software als hardware in handen te hebben, kan het zijn toestellen snel en relatief lang blijven updaten. Een verschil in software tussen de iPhone 6 en de iPhone 4S is er dus niet, wat een groot pluspunt is. Je hebt namelijk softwaregewijs niet door dat je met een ouder toestel rondloopt. Alle recente apps werken dus gewoon en buiten de snelheid bij het opstarten zal je zo goed als geen verschil merken.

Apple iPhone 4S backplate

iPhone 4S: it’s still classy as f*ck

Grote uitspraken doen is altijd gevaarlijk maar toch doe ik het deze keer: de iPhone 4S is in mijn ogen nog steeds de best uitziende smartphone tot op de dag van vandaag. Het design komt voort uit de hoogdagen van het designteam van Apple, toen er nog geen sprake was van ‘klokkenluider van de Notre Dame accessoires’ of designkeuzes die gewoonweg nergens op slaan. Het gebruik van glas en metaal in de iPhone 4S is zo perfect uitgevoerd dat het een ware streling voor het oog is om naar te kijken. Het is een knap staaltje productie en hoewel de glazen achterkant een vingerafdrukmagneet is, kan je er naar blijven kijken.

Vandaag is metaal koning in smartphonedesignland. Denk maar aan de iPhone 6S, de Huawei P9 en de LG G5. Enkel Samsung gaat met zijn Galaxy S7 tegen deze trend in. Hoewel er heel wat te zeggen valt over de keuze om metaal te gebruiken, worden smartphones die glas gebruiken doorgaans de hoogte in geprezen om hun design. De kans is namelijk reëel dat er heel wat smartphones op de markt zullen komen die gebaseerd zijn op het design van de Galaxy S7, net zoals dat het geval was bij de iPhone 4 en 4S. Ik kan het ook niemand kwalijk nemen, glas is bae <3 om het in Twittertermen te zeggen en wat mij betreft mag het in de toekomst terugkomen, met of zonder de onvermijdelijke vingerafdrukken.

Deze diashow vereist JavaScript.

*Click click click click*

De kwaliteit van de camera in een slimme telefoon wordt steeds belangrijker wanneer mensen naar de winkel gaan om er één te kopen. Met de huidige generatie camera’s is het niet echt meer nodig om nog een apart toestel te kopen, de kwaliteit van de foto’s die ze produceren is namelijk hoog. Het verschil in kwaliteit tussen een point and shoot camera en bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S7 is zodanig klein geworden dat enkel professionals het verschil zullen zien. Toch is de iPhone 4S, ondanks dat ie vijf jaar oud is, opvallend up to date. Ben je iemand die snel een foto wil kunnen nemen, dan ga je tevreden zijn van de 4S.

Een kleiner scherm lijkt een downgrade voor vele mensen. The bigger, the better is voor consumenten en ook voor veel bedrijven de mantra tegenwoordig, al zijn er natuurlijk altijd uitzonderingen. Ook ik dacht dat een kleiner scherm voor frustraties ging zorgen. In het begin is het aanpassen zeker een werk van lange adem, de ruimte op je scherm is beperkt en soms heb je de indruk dat je meer aan het scrollen bent dan dat je effectief iets kan lezen. Toch heeft een kleiner scherm ook een voordeel: je wordt veel minder overdonderd, doordat je minder informatie tegelijkertijd binnenkrijgt. Dit lijkt misschien geen ‘voordeel’ but hear me out: de iPhone 4S is goed voor je mindfullness.

Nee ik ben geen yoga hippie, maar ik meen wel wat ik hierboven zei. De constante drang om informatie tot je te nemen, neemt af met de iPhone 4S. Een rare bijwerking van een kleiner scherm, maar het stoort niet. Een tweet versturen wil niet perse betekenen dat je ook nog door je timeline gaat scrollen, hetzelfde met Facebook, mail, de app van een krantensite en ga zo maar verder. Heb je een drukke periode voor de boeg? Overweeg dan om terug je iPhone 4S uit de kast te halen en je productiviteit zal de hoogte in schieten.

iPhone 4S Huawei Mate 8

Het verschil tussen de iPhone 4S en de Huawei Mate 8 kan haast niet groter zijn.

Apple, why you still keep doing this? 

Een zwak punt bij elke versie van Apple’s smartphone is de batterij. Hoe hard consumenten en fans ook smeken, het bedrijf uit Cupertino lijkt er geen zier om te geven. Des te pijnlijker wordt het als je na vijf jaar die 4S nog eens uit de kast neemt. Ter vergelijking: De iPhone 4S heeft een accu van 1432 mAh, de iPhone 6S één van 1715 mAh en Samsung heeft met zijn Galaxy S7 een accu van 3000 mAh. Hoewel het een beetje oneerlijk is om de 4S met de Samsung Galaxy S7 te vergelijken, moet het toch gezegd worden: de noden van de consument veranderen. Een batterij die de helft kleiner is dan de standaard van vandaag, doet het gewoon niet goed. Bereid je voor op een leven met een powerbank of de constante zoektocht naar een stopcontact dat nog vrij is.

Na vijf jaar is de iPhone 4S nog steeds een uitstekende smartphone. Deze versie van Apple’s smartphone is na al deze tijd nog steeds heel aantrekkelijk voor heel wat mensen. Als techblogger had ik nooit gedacht dat ik tevreden zou kunnen zijn met een ouder toestel. Toegegeven, de batterij is verre van ideaal, maar het leert je wel om bewuster om te gaan met je smartphonegebruik. Of ik mensen zou aanraden de 4S nog in huis te halen? Hell no! Een computer van vijf jaar geleden ga je toch ook niet meer kopen in de winkel? Heb je het toestel toch nog ergens liggen in je kast onder een dikke laag stof? Start hem en probeer hem nog eens, het zal je verbazen hoe leuk ie eigenlijk nog wel is.

Share.

About Author

Lucas Wuyts

Hoofdredacteur Tandem Tech, social media manager Geekster

Reacties