De intrede van Xiaomi op de laptopmarkt

0

Xiaomi, voor het grote publiek in België misschien nog een onbekende naam. Toch is deze Chinese fabrikant van tablets, smartphones en vele andere elektronica een enorme speler in de hardware-industrie. De producent is bijvoorbeeld de vijfde grootste smartphonefabrikant ter wereld en legt de focus op sterke producten met een budgetvriendelijke prijs.

In hun enorme productcatalogus van tablets, smartphones, audio en power banks ontbrak nog één grote elektronicacategorie: laptops. Na de aankondiging van gisteren is Xiaomi klaar om de laptopmarkt onder handen te nemen, en hoe!

Mi Notebook Air en Note Air

De naam van de eerste 2 Xiaomi laptops werd zonder gêne gedeeltelijk geleend van die andere grote hardwarefabrikant uit Cupertino, Apple. Toch blijft de vergelijking niet louter bij de naam, tijdens de persconferentie trok Xiaomi volop ten aanval met directe vergelijkingen naar de MacBook Air.

De concurrentie werd door Xaomi tijdens de persconferentie onder handen genomen

De concurrentie werd door Xaomi tijdens de persconferentie onder handen genomen

Allereerst de Mi Notebook Air. Een laptop met een schermgrootte van 13,3 inch en een Intel I5 6200U dualcore processor (maximale kloksnelheid 2,7 GHZ).  Deze draagbare krachtpatser moet klaar zijn voor het zwaardere werk en bevat bovenop de relatief krachtige processor een Geforce 940M GPU van Nvidia. Het werkgeheugen bevat zo’n 4 gigabyte en een snelle boot is verzekerd door de SSD van een bescheiden 256 GB.  Net zoals de kleinere Note Air heeft deze laptop USB C, een keyboard met backlight, een 1080p scherm en een strak design zonder logo dat duidelijk zijn inspiratie elders heeft gehaald. Xiaomi beweert een gebruiksduur van een indrukwekkende 9,5 uur.

Beschikbaar in zilver én goud, zonder logo!

Tijdens de persconferentie werd meerdere malen rechtstreeks verwezen naar de Macbook Air. In de zinloze strijd naar steeds dunnere laptops kondigde Xiaomi aan dat de Notebook Air 15% dunner is dan de flagship laptop van Apple, al moet er meteen ook bijgezegd worden dat de 12 inch Macbook Air nog smaller is! Ook qua prijszetting probeert de Chinese fabrikant een mokerslag uit te delen, de Notebook Air is reeds beschikbaar voor ‘slechts’ 750 euro.

Voor diegenen met een kleiner budget wordt de Xiaomi Note Air uitgebracht. Een laptop van 12,5 inch die nog smaller en lichter is. Een lichtgewicht die slechts 1,07KG weegt. Dit model heeft wel géén ingebouwde GPU en een zwakkere Intel M3 CPU. Ook qua opslag zal de gebruiker tevreden moeten zijn met een SSD van slechts 128GB, al laat de bijgevoegde PCIe slot verdere uitbreiding toe. Als compensatie voor de zwakkere prestaties krijg je er wel meteen 2 uur extra batterijduur bij.

Een sterk begin

Xiaomi zet met deze 2 laptops meteen hun eerste goede stappen in de laptopmarkt. Al krijg je wel een wrange smaak door de constante vergelijkingen met macbook en hun vrije intepretatie op design vlak (lees: uitlenen). Desalniettemin heeft vooral de Xiaomi Notebook Air enorm goede prestaties voor zijn zéér schappelijke prijs. Een van de grootste uitdagingen voor de producent is het westerse publiek te overtuigen van hun kwaliteit, in het verleden werd het duidelijk dat vele van hun smartphones wisselende kwaliteit hadden. Wil je een van hun nieuwe laptops te pakken krijgen? Hou je klaar want Xiaomi kondigde alvast aan dat ze in 2016 slechts 300.000 laptops zullen produceren, vanaf 2017 (en mits populariteit) zal de productie hoogstwaarschijnlijk verhogen.

Share.

About Author

Alexander Van Rompuy

Ik ben fan van tech & games, meer moet dat niet zijn!

Reacties