Dat Huawei capabel is om schitterende smartphones te bouwen, dat weten we ondertussen al. Wat krijg je dan als je dat combineert met de expertise van de Duitse camerafabrikant Leica? Dat lees je in deze review van de Huawei P9, het nieuwste vlaggenschip van het Chinese technologiebedrijf.

Het kopiëren voorbij, gedaan met achtervolgen

Huawei P9 Knoppen

Jarenlang waren Aziatische bedrijven vooral bekend voor het na-apen van smartphones geproduceerd door Apple. Het Koreaanse Samsung moest jarenlang rechtszaken ondergaan omwille van de gelijkenissen met de iPhone. Bij Xiaomi zijn ze nog steeds op hun hoede voor uitbreiding buiten hun Chinese thuismarkt. Huawei is op dat vlak altijd al het buitenbeentje geweest. In plaats van het kopiëren van andere merken kozen ze ervoor om het ontwerp zodanig simpel te houden dat geen enkel ander bedrijf kon beweren dat hun toestellen werden gekopieerd. Dat veranderde volledig met de lancering van de Huawei Nexus 6P. Met diens unieke camera bump, het opvallend groot zwart stuk rond de camera aan de achterkant, valt het toestel meteen op. Voorlopig blijft het daar ook bij qua uniek design. De Huawei Mate 8 kan je nu niet echt speciaal noemen.

Enorm opvallend is de P9 nu ook weer niet. Het leent de breed uitgerekte camera bump van de Nexus 6P, maar Huawei heeft er wel voor gezorgd dat het oppervlak gelijk ligt met de rest van de smartphone. Hierdoor is de achterkant volledig op de dezelfde hoogte en ligt het dus perfect vlak op tafels. Daarnaast hebben de ingenieurs die deze smartphone ontwierpen ervoor gezorgd dat deze smartphone echt perfect in de hand ligt, en dat zonder dat het voelt alsof je het toestel elk moment zou kunnen laten vallen. De achterkant is bijna volledig uit metaal gemaakt, dat bovendien erg goed aanvoelt. de zijkanten zijn zodanig afgerond dat het tegelijkertijd niet in je hand snijdt, zoals de Samsung Galaxy S7 Edge, maar ook niet zodanig rond is dat het te weinig grip heeft, zoals bij de iPhone 6. Op het vlak van ontwerp is dus duidelijk erg op de details gelet, tot op het niveau van Apple.

De Leica-camera’s, centrum van hevig debat

Hauwei P9 Leica camera

Hoe werken de camera's van de Huawei P9?
Dé focus van de marketing rond de Huawei P9 moet het gebruik van twee camera’s zijn. De ene heeft een ‘normale’ kleurensensor zoals alle andere smartphones, terwijl de andere een monochrome sensor heeft. Die laatste maakt dus foto’s in zwart-wit. Deze sensor houdt enkel rekening met de hoeveelheid licht die invalt, niet met welke kleur het heeft. Hierdoor behoudt de camera meer informatie qua schaduwen, die meestal verloren gaan bij een camera met kleurensensor. In theorie zou de Huawei P9 dus de informatie van beide sensoren kunnen combineren tot een foto met een betere weergave van lichtinval en schaduw.

Op 25 februari kondigden Leica en Huawei trots aan samen te gaan werken om smartphonefotografie te heruitvinden. Zulke statements lees ik natuurlijk altijd met de nodige korrel zout, maar toch was ik benieuwd wat dit zou opleveren. De Huawei P9 is de eerste smartphone die het resultaat is van deze samenwerking en op het eerste zicht ziet het er best goed uit.

Deze diashow vereist JavaScript.

De Huawei P9 neemt uitstekende foto’s, als de omstandigheden goed zijn. De app zelf start niet enorm snel op, vooral ten opzichte van de Samsung Galaxy S7 Edge, waardoor ik al wel eens een foto-opportuniteit miste. De app is dan weer één van de betere die ik al zag in een flagship smartphone. Standaard is de interface erg proper, maar als je de volledige controle wilt over je foto kan je met de pro-modus alles afstellen zoals je zelf wilt. Daarnaast kan je ook de monochrome camera gebruiken om zwart-wit-foto’s te nemen en timelapses of slow motion-video’s maken. Dit alles is erg fijn en zorgt voor mogelijks veel variatie in de foto’s die je neemt, maar niet alle foto’s getrokken met de Huawei P9 zijn perfect. Vanaf het moment dat het wat donker wordt, krijg je erg snel ruis in de foto’s en bovendien is het resultaat vrij onscherp. De app vraagt steeds om je smartphone stabiel te houden, als je dat niet doet, krijg je al snel onder andere vervormde gezichten. Het statement dat Huawei en Leica de smartphonefotografie gaan heruitvinden, stort hier dus een beetje uit elkaar.

Die samenwerking zorgt ook voor een hoop controverse. Zijn de camera’s van de Huawei P9 echt tot stand gekomen door de gedeelde expertise van beide bedrijven? Leica heeft namelijk de reputatie om zonder schaamte andere bedrijven de merknaam te laten gebruiken zolang de toestellen aan bepaalde vereisten voldoen. In het geval van de P9 zou het ook gaan om slechts een goedkeuring van de kwaliteit van de cameralenzen. Ondertussen heeft het Chinese bedrijf dit al tegengesproken, maar het blijft allemaal nog wat vaag. In ieder geval is de camera in staat om foto’s te trekken die op het niveau zijn van andere topsmartphones van dit jaar.

Achterhaalde software, de achilleshiel van de Huawei P9

huawei p9 emui

Elke keer dat we bij Geekster een smartphone van Huawei ter recensie krijgen, weten we al een beetje hoe we zullen denken over de software. Op het eerste zicht lijkt dit een positief punt, consistentie is vaak een voordeel. Jammer genoeg is dat niet het geval bij de Huawei P9.

De aanpassingen die het bedrijf doet aan de Android zijn namelijk nog steeds niet goed te praten. Akkoord, ze zorgen niet voor enorme vertragingen in het interface zoals het geval was bij de Huawei Honor 5X maar de ideeën achter het interface zijn vaak frustrerend achterhaald. Dat begint al bij de visuele aanpassingen. Dat Huawei z’n boter heeft gehaald bij de iOS-software van Apple valt iedereen op die enkele jaren geleden een iPhone vasthield. Van de mogelijkheid om snel dingen als de zaklamp en rekenmachine te kunnen lanceren in het lock screen tot het uniform rond maken van alle app-icoontjes. Bovendien leek het Huawei een goed idee om het home screen te kopiëren van Apple, waardoor je nutteloze apps allemaal in een mapje moet steken om ze te kunnen negeren. Bovendien is het design in jaren niet meer veranderd en bevat het achterhaalde ideeën zoals het scheiden van het notificatiescherm en de quick toggles om bijvoorbeeld snel je Wi-Fi uit te schakelen.

huawei p9 batterij

Akkoord, het zijn dingen die niet iedereen even hard zullen storen. De software is goed geoptimaliseerd zodat de batterij zowat de volledige dag meegaat. Gewoonlijk kon ik van 9 uur ’s morgens tot 17 uur ’s avonds doen met erg zwaar gebruik. Er zijn ook een hoop manieren om batterij te besparen ingebouwd in het besturingssysteem. Zo kan je kiezen om de processor en het dataverkeer te laten optimaliseren om batterij te sparen of apps laten stoppen met regelmatig opstarten. Het vereist wat prutswerk, maar je kan er enkele waardevolle uren aan smartphonegebruik uitpersen.

De Huawei P9 werkt lekker vlot en de meeste consumenten zijn niet zo’n profeet van stock Android als ik. Toch had het fijn geweest mocht Huawei de openheid van het besturingssysteem respecteren. Het grote voordeel ten opzichte van de concurrentie is net het gemakkelijk kunnen aanpassen van een hoop instellingen waardoor je Android grotendeels naar je hand kan zetten. Bedrijven als Samsung hebben dit begrepen en geven zelfs de mogelijkheid om de volledige interface visueel aan te passen door middel van een gecentraliseerde winkel voor thema’s. Nieuwe launchers (apps die je startscherm visueel en functioneel kunnen aanpassen) installeren is bij zowat alle andere smartphonemerken erg simpel. Bij de Huawei P9 moet je daarentegen diep in de instellingen duiken. Die instellingen zijn overigens erg verwarrend ingedeeld. Het lijkt wel alsof ze bij Huawei niet willen dat je iets aanpast. Dat stoort me nog het meest. Consumenten zijn geen kleine kinderen die je bij het handje moet vasthouden. Je kan tegelijkertijd de software toegankelijk maken voor de grootste leek, maar ook de optie geven tot volledig personaliseren als de gebruiker dat wenst.

Huawei P9: kopen of niet?

huawei p9

Een smartphone kiezen is altijd iets erg persoonlijks. Iedereen heeft eigen verwachtingen en voorkeuren. Logisch ook, want je gebruikt deze toestellen dag in dag uit. Zelf heb ik me wel eens gefrustreerd omwille van de software, maar andere gebruikers hebben er veel minder last van. Het toestel is dan ook erg goed. De batterij gaat meer dan lang genoeg mee, alles werkt vlot en de smartphone ligt echt goed in de hand. Bovendien ligt de kostprijs van 550 euro een pak lager dan die van flagship smartphone van andere bedrijven. Het is dus zeker en vast de moeite om de Huawei P9 in het achterhoofd te houden bij het kiezen van een nieuw toestel.

8.5 Het geld waard

De Huawei P9 is een uitstekende smartphone met een camera en batterij op het niveau van andere topsmartphones. De software daarentegen is nogal achterhaald; hier kunnen sommige mensen een probleem mee hebben. Met een prijskaartje van 550 euro heb je relatief gezien wel een koopje als je voor deze smartphone gaat.

  • Software 6
  • Duurzaamheid 8
  • Design 9
  • Scherm 9
  • Camera 7
  • Batterij 9
  • Ecosysteem 8
  • Performance 9
  • Dagelijks gebruik 9
  • Prijs 9
Share.

About Author

Yorick Dupon

Vraag me welke smartphone je moet kopen.

Reacties