Huawei P8: (bijna) Chinese haute couture (review)

2

De Chinese smartphone fabrikant Huawei is al een tijdje bezig aan een opmars in de smartphone wereld. Hun jongste telg is de Huawei P8, een smartphone die er strak uitziet en voor een flagship smartphone redelijk goedkoop is. Voor net geen vijfhonderd euro krijg je een 5.2 inch smartphone die de looks heeft meegekregen van een opgeblazen iPhone 5. De moeite waard? Geekster legde de P8 op de rooster:

Huawei-P8

Design: vette knipoog naar de concurrentie

Het eerste wat opvalt als je de P8 ziet, is hoeveel aandacht naar het uiterlijk van de smartphone is gegaan. Het toestel is volledig in metaal gebouwd, wat meteen zorgt voor een premium uitstraling. De gebogen zijkanten doen sterk denken aan de iPhone 6 en de rest van het ontwerp doet dan weer sterk denken aan de iPhone 5 en 5S. Een vette knipoog naar Apple dus. Niet slecht gedaan, maar Huawei had in mijn ogen origineler mogen zijn. Boven en onder het scherm is een gigantische witruimte gelaten, boven het scherm is die nodig voor de camera en luidspreker, maar onderaan is er gewoon niets, zelfs geen logo. Jammer want dit is ruimte die Huawei had kunnen gebruiken om capacitive buttons te plaatsen of nog beter, een extra paar speakers voor als je media aan het consumeren bent.

IMG_1719

Hardware: zwakke batterij

De Huawei P8 komt met een prachtig 5.2 inch 1080p scherm. Alles is scherp en kleuren worden goed weergegeven. Ben je toch niet tevreden van de kleuren, dan kan je deze altijd aanpassen in je instellingen. De 13 megapixel camera zorgt voor goede foto’s. De camera stelt snel scherp en weet ook in donkere omgevingen vrij goede foto’s te maken. Toch moet hij concurrenten zoals de iPhone 6 voor laten gaan. De batterij van de P8 laat echter wat steken vallen. Bij normaal gebruik moet ik hem rond 19u al aan het stopcontact hangen, ga ik er echter media mee consumeren, dan haalt de Huawei P8 de avond nog niet. Bij het bekijken van Youtube filmpjes zie je de batterij opmerkelijk snel leeglopen, een filmpje van 5 minuten zuigt de batterij voor ongeveer 8 procent leeg. Dat is jammer, want naar video’s kijken op de P8 is een streling voor het oog. Het is aangenaam kijken voor een langere periode, enkel jammer dat de 2680 mAh batterij niet kan volgen.

IMG_1726

Software: Waar is Android naartoe?

De Huawei P8 komt met Android 5.0 Lollipop, al is daar door Huawei’s Emui 3.1 skin weinig van te merken. Emui 3.1 ziet er uit als een skin die wordt gebruikt voor Chinese iPhone namaaktoestellen. Jammer, want Android 5.0 is een prima besturingssysteem. Door Emui blijft er weinig over van de Android ervaring. Er wordt vaak schaamteloos gekopieerd uit iOS, zoals het navigeren op het homescreen of het zoeken in je telefoon door op het homescreen naar beneden te vegen.

Is Emui 3.1 dan complete rommel? Nee helemaal niet, het hangt er gewoon vanaf wat je wil. Huawei laat je toe om zo goed als alles te controleren op je toestel. Je kan per app afzonderlijk instellen waar ze toegang toe hebben, of ze mogen blijven draaien als je scherm uitstaat enz. Het Chinese bedrijf pakte ook uit met de zogenaamde knuckle sense, een manier om een screenshot te nemen door met je knokkels twee maal op het scherm te tikken. Allemaal leuk en zo maar echt werken doet het niet. Bij het testen werkte het gewoon de helft van de tijd niet.

Huawei-P8-Lite-Emotion-UI-3.1

Verdict

Huawei is met de P8 een grote stap in de goede richting aan het zetten om een geduchte concurrent te worden van de Samsungs en Apples van deze wereld. De P8 is een goede smartphone voor zijn prijsklasse, met enkele goede voorzetten op vlak van software gebied. Als Huawei die voorzetten binnentrapt, op vlak van originaliteit wat sterker uit de hoek komt en iets aan de batterij doet, dan zou de volgende generatie smartphones van Huawei wel eens een gamechanger kunnen zijn. Huawei is bezig met Chinese haute couture te creëren, maar is er nog niet helemaal.

7.2 Geniaal

Huawei levert met de P8 een goede smartphone af voor mensen die belang hechten aan het uiterlijk van hun persoonlijke vriend, niet uit zijn op de pure Android ervaring en die kunnen leven met een zwakke batterij.

  • Design 8
  • Hardware 6.5
  • Software 7
Share.

About Author

Lucas Wuyts

Hoofdredacteur Tandem Tech, social media manager Geekster

Reacties