De Huawei P10, een betere iPhone dan die van Apple

0

Het duurde lang voor Huawei niet meer werd beschouwd als een simpele Apple copycat. Het bedrijf kon dat verwijt van zich afschudden door smartphones te bouwen met een eigen design. Gek genoeg lijkt de Huawei P10 terug te grijpen naar de periode van het kopiëren van Apple. En daar heb ik eigenlijk niet zo’n probleem mee.

Huawei P10 shiny

De Huawei P10 is namelijk een erg goede smartphone. De Kirin 960 processor zorgt ervoor dat alles enorm vlot gaat en zonder enige hapering. Dat was te verwachten, want die processor zat ook in de Huawei Mate 9 en over diens performance was ik erg tevreden. Ook de keuze voor een Full HD-scherm helpt de P10 vooruit. Een relatief lage resolutie bespaart op rekenkracht, waardoor die kan worden ingezet om alles sneller te laten gaan. Omdat het scherm maar 5,1 inch groot is, boet je gelukkig niet in qua scherpte.

Het glas aan de voorkant is bovendien prachtig afgebogen aan de zijkanten van de smartphone. De curve is niet zo uitgesproken als bij de grotere Huawei P10 Plus of de Samsung Galaxy S7 Edge. Het zorgt wel voor een leuke reflectie als de smartphone op tafel ligt. Tijdens normaal gebruik merk je er niets van.

Huawei P10

De camera is dezelfde als bij de Mate 9, maar daarvan wisten we al dat het een uitstekend exemplaar is. Foto’s nemen in zwart-wit is een unieke belevenis. Ook kwaliteit van “normale” foto’s komt dicht in de buurt van de concurrentie. De vingerafdrukscanner is snel en accuraat, hoewel ik die liever op de achterkant had gezien. De Huawei P10 is de kostprijs van 599 euro zeker waard, zelfs als we nog niet naar het design kijken.

Als we de Huawei P10 naast een recente iPhone leggen, valt meteen op hoe hard deze op elkaar lijken. Van de afmetingen tot de afronding van het metalen lichaam en de ruimte op de achterkant voor de antennes. Plots zit de vingerafdrukscanner ook aan de voorkant. Iets dat nooit eerder gebeurde als we de Huawei Mate 9 Pro, die enkel in China beschikbaar was, even vergeten.

Jammer genoeg is ook de teleurstellende batterijduur overgenomen van de iPhone 7. De Huawei P9 kon ik bijna probleemloos een volledige dag gebruiken. Met de opvolger daarvan is het me nog niet gelukt om een normale werkdag door te komen. Iets dat iPhone-gebruikers waarschijnlijk bekend in de oren klinkt. Dat collega-techbloggers de link leggen met de iPhone, verbaast me niet.

Huawei P10 Leica dual camera

Toch is het geen klakkeloze kopie. Je zou zelfs kunnen zeggen dat Huawei een betere iPhone maakte dan Apple zelf. Hoewel de P10 0,1 mm dunner is, lukte het de ingenieurs om de camera volledig te integreren in de achterkant van de smartphone. Hier geen afgrijselijke camera bump te zien. Bovendien lukt het wederom om in de relatief kleine P10 wél twee cameramodules te steken mét optische beeldstabilisatie. Ook werden de randen links en rechts van het scherm zodanig versmald dat ze verwaarsloosbaar zijn. Het maakt de smartphone nog meer compact, zonder dat het scherm kleiner moet zijn. Dat is Apple tot nu toe nog niet gelukt.

Ook qua software heeft Huawei eens goed gekeken bij Apple. Hoewel het al een pak beter is dan een paar jaar terug, is EMUI 5.1 nog duidelijk geïnspireerd door iOS. Over het algemeen stoot ik niet op problemen bij dagelijks gebruik. Wel mis ik de notificaties zoals Google ze bedacht voor Android. Het softwarebedrijf heeft die namelijk een pak beter ontworpen dan de variant die te vinden is bij de Huawei P10. De ruimte die je moet aanraken om vanuit de notificatie te reageren op een bericht is veel te klein. Daardoor open ik vaak per ongeluk de app, wat het hele idee van Quick Reply ondermijnt. Bovendien zou het fijn zijn moest het vergrendelingsscherm een verlengde zijn van de notificaties, zoals dat bij Stock Android het geval is. Naar links of rechts slepen zou de notificatie moeten wegdoen, niet de app openen.

Ondertussen zullen er enkele fans van Apple al aan het schuimbekken zijn, want het lijkt er erg op dat Huawei gewoon het design gestolen heeft. Dat is echter niet hoe men er in China over denkt. Shenzhen, de miljoenenstad waar onder andere Huawei z’n hoofdkwartier heeft, is de thuis van een enorme productie aan namaaktechnologie. Een iPhone die qua hardware zowat identiek is, maar ondertussen een vreemde vorm van Android draait, die vind je daar met gemak.

Huawei P10 achterkant

In Shenzhen staat men dan ook volledig anders tegenover copyright bij hardware. Vergelijk het met de manier waarop men in Silicon Valley naar software kijkt. Toen Microsoft besloot om een hoop programma’s open source te maken, werd dit met veel gejuich ontvangen. Technologiefabrikanten in Shenzhen kijken op dezelfde manier naar hardware. Waarom zou een kleine groep in het Westen mogen bepalen hoe een smartphone eruit ziet? Dat is de teneur die WIRED te horen kreeg toen ze daar een documentaire gingen draaien over de technologiefabricatie. De volledige documentaire is overigens het bekijken meer dan waard.

Huawei P10 onderkant

Trouwens, Westerse smartphonebouwers doen ook wel eens van leentje buurtje. HTC slaagde er met de lancering van de One in om als eerste een smartphone op de markt te brengen gemaakt uit één stuk aluminium. Dit unibody aluminium ontwerp is ondertussen de norm voor smartphones in de hoge en zelfs de lage prijsklasse. Ook Apple kwam met de iPhone 6 uiteindelijk tot zo’n design.

Van elkaar kopiëren is niet inherent een slechte zaak. In de softwarewereld is het zelfs meer dan normaal. Zou Android zo goed zijn zonder dat Google eens goed had gekeken naar wat men bij Cyanogenmod ontwikkelt? De aanpasbare Quick Settings bijvoorbeeld waren daar al een tijdje de norm voor het in Stock Android gestoken werd. De shortcuts op je vergrendelingsscherm aanpassen zoals dat vanaf versie O mogelijk zal zijn? Kan je al een eeuwigheid als je Cyanogenmod gebruikt. Dezelfde logica kan je gebruiken als het gaat om het ontwerpen van een smartphone.

Dat je als smartphonebouwer gebruik kan maken van andermans kenmerken zonder al te veel problemen, helpt de markt in het geheel vooruit. Het dwingt namelijk iedereen om ook te blijven innoveren. Als je weet dat iedereen delen van je design kan overnemen, moet je origineel uit de hoek blijven komen. Zolang je het niet klakkeloos doet, door bijvoorbeeld de hoofdtelefoonpoort weg te halen, is het positief voor de consument.

Huawei P10 Dazzling Blue hands-on

De Dazzling Blue Huawei P10

De gelijkenis tussen de Huawei P10 en de iPhone 7 zal echter veel mensen niet uitmaken. Het toestel zelf is van hoge kwaliteit en bovendien een pak goedkoper dan de concurrentie. Ook kan je er zeker van zijn dat de operatoren in België en Nederland hun best zullen doen om de P10 te promoten. Als je wil weten waarom, dan lees je best dit stuk van Scott Cendrowski op Fortune. Ik raad in ieder geval de Huawei P10 aan voor mensen die niet de hele dag aan het twitteren zijn en een elegant toestel willen. Als je er zo nodig eentje wil die nog minder op een iPhone lijkt, kan je altijd kiezen voor de Dazzling Blue-variant. Zoiets brengt Apple nooit op de markt.

Share.

About Author

Yorick Dupon

Vraag me welke smartphone je moet kopen.

Reacties