De lente is bijna gearriveerd in het westelijk halfrond. Dat betekent dat in Barcelona het Mobile World Congress van start gaat. Op de grootste smartphonebeurs van de wereld kondigen de producenten naar goede gewoonte hun nieuwste flagships aan.

De Huawei P10 en P10 Plus werden zondagmiddag aangekondigd op een toch weer iets te lange persconferentie. Maar met die eerste smartphone heb ik al even kunnen spelen. Tijd dus voor een ongezouten mening.

Specificaties Huawei P10
Scherm: 5.1 inch Full HD IPS-NEO LCD (1920 x 1080)
Software: Android Nougat 7.0 met EMUI 5.1
Processor: HiSilicon Kirin 960 met Mali-G71 MP8 GPU
RAM: 4 GB
Opslag: 64 GB, uitbreidbaar met microSD-kaart tot 256GB
Frontcamera: Dual 20 MP (RGB sensor) en 12 MP (zwart-wit sensor), f/2.2, optische beeldstablisatie, hybride autofocus
Selfiecamera: 8 MP, f/1.9
Batterij: 3200 mAh, met Huawei SuperCharge
Connectiviteit: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.2, GPS en NFC
Andere: USB Type-C 1.0,
De Huawei P10 werd na de persconferentie aangeboden door Huawei.

Het design van de Huawei P10 overtuigt me (nog) niet

Hauwei P10 achterkant

De Huawei P10 in Dazzling Blue

Huawei staat ondertussen al vier jaar bekend omwille van het uitstekende design van de P-serie. Daar schepte Richard Yu, CEO van de Huawei Consumer Business Group graag over op. En hij heeft gelijk. De metalen smartphones van Huawei behoren ontegensprekelijk tot de best ontworpen exemplaren van de wereld.

En toen was er de Huawei P10. Met de achterkant dat een patroon heeft dat het bedrijf ‘diamond cut’ noemt. Dat zou ervoor moeten zorgen dat de smartphone minder vingerafdrukken aantrekt en moeilijker uit je hand glijdt dan zijn voorganger.

Huawei P10 zwart powerknop

De rode powerknop bij de zwarte variant is een stijlvolle keuze.

Dat werkt, maar jammer genoeg maakt het de P10 veel minder aantrekkelijk. Het patroon breekt heel erg met de zijkanten van de smartphone, die nog wel glad zijn. Dat valt vooral op bij de blauwe en de groene variant van de Huawei P10. De gitzwarte die ik heb kunnen bemachtigen heeft dat probleem niet zo, maar ik had toch graag een normale, gladde achterkant gezien.

Want ook qua gevoel in de hand helpt het de P10 niet. De textuur is in het begin interessant en leuk, maar na wat langer gebruik geeft het meer en meer een goedkope indruk. Alsof de smartphone gemaakt werd van hard plastic en niet van metaal.

Gelukkig is deze afwerking beperkt tot de Huawei P10’s in Dazzling Blue en Dazzling Gold. Naast de witte, die in keramiek is, werden de andere kleuren gemaakt met gezandstraald aluminium. En vooral de zwarte versie ziet er prachtig uit.

De camera is op het eerste gezicht wederom schitterend

Huawei P10 zwart camera

Sinds Huawei de samenwerking aanging met Leica hebben ze een grote sprong vooruit gemaakt op vlak van camerakwaliteit. De P10 toont aan dat de combinatie van een zwart-wit-cameramodule met één die wel kleuren kan detecteren nog steeds een goede keuze was.

Op de persconferentie ging er niet erg veel aandacht naar welke nieuwe hardware er in de smartphone werd gestoken: de nieuwe portretmodus kreeg zowat alle aandacht. Waar Apple een cool bokeh-effect nastreeft, waarbij alles rond het onderwerp van de foto vaag is, streeft Huawei de Leica-kwaliteit van portretten na. Of het de P10 ook lukt om de perfectie van camera’s die duizenden euro’s kosten na te streven, dat valt nog te bezien. Maar deze foto van collega-techblogger Jiri toont alvast dat er potentieel in zit.

Huawei P10 USB-C

Ook hier USB-C en zelfs een audiojack.

Voor de rest heb ik niet de indruk dat de Huawei P10 een grote sprong vooruit is op vlak van foto’s tegenover de Mate 9 of de P9. Tijdens een uitgebreidere test zal ik vooral kijken naar wat de smartphone doet in meer donkere omgevingen. Dat was namelijk tot nu toe de achilleshiel van Huawei ten opzichte van de concurrentie.

Niet veel nieuws qua software

Huawei P10 top speaker

Toen Huawei bij de aankondiging van de Mate 9 eindelijk zei dat ze gebruik zouden beginnen te maken van Android Nougat 7.0 om hun eigen Emotion UI op te baseren, was dat een opluchting voor vele techbloggers. We kregen hierdoor beter beheer van notificaties, nog betere batterijduur, aanpasbare quick settings boven de notificaties en een duidelijkere indeling van de instellingen.

Hoewel ondertussen Android Nougat 7.1 beschikbaar is en Google heeft aangekondigd dat diens Assistant ook naar andere smartphones dan de Pixel zal komen, zien we eigenlijk geen grote nieuwigheden bij de P10. Je kan automatisch een filmpje laten maken met foto’s van je dag, zoals Google Photos ook al doet. Dit werd gemaakt in samenwerking met GoPro, maar ik zie dit als niet meer dan een gimmick.

Mogelijks zijn er kleine aanpassingen die niet de moeite waren om aan te kondigen, maar ik vermoed dat de Mate 9 en de P10 op vlak van software volledig gelijk zullen zijn.

Voor de nieuwste technologieën moet je groter gaan

Huawei P10 vingerafdrukscanner

De vingerprintscanner zit nu bovenaan, maar dat is eigenlijk best oké.

De Huawei P10 en diens grotere broertje, de P10 Plus, die zijn niet volledig gelijk. Zoals we ondertussen gewoon zijn, moet de kleinere variant onder doen voor de grotere, zelfs als we spreken over een flagship smartphone. Het is op zich een klein iets, maar om gebruik te kunnen maken van de nieuwste innovatie in mobiele connectiviteit, 4×4 MIMO LTE, zal je de P10 Plus moeten aanschaffen. Ook is deze smartphone beter beschermd tegen opspattend water dankzij de nano coating die is aangebracht.

Al bij al is de Huawei P10 een sterk staaltje technologie, in een verpakking die net iets minder overtuigd. De komende weken zal ik het toestel gebruiken en bekijken of het meer begint te bevallen.


De Huawei P10 en P10 Plus zullen te koop zijn in België en Nederland vanaf 24 maart en 10 april, respectievelijk. De P10 zal 599 euro kosten, de P10 Plus is de jouwe voor 749 euro. Als je echter één van de toestellen op voorhand bestelt, krijg je er een gratis Leica Instant Camera bovenop.


Ik ben nog tot dinsdag in Barcelona voor MWC, dus verwacht je nog aan enkele artikels over de wereld der smartphones. Wat ik allemaal van plan ben, lees je hier.

Share.

About Author

Yorick Dupon

Vraag me welke smartphone je moet kopen.

Reacties