Dat Huawei in staat is om uitstekende smartphones te maken, dat weten we al eventjes. Van de Mate 7 tot de Mate S hardware zit het altijd snor bij het Chinees bedrijf. Zelf ben ik geen fan van de aanpassingen die ze maken aan de Android-software. Brengt Google redding door de touwtjes in handen te nemen in het geval van deze Huawei Nexus 6P?

Specificaties
Scherm: 5.7 inch AMOLED (1440×2560)
Software: Android 6.0.1
Processor: Qualcomm Snapdragon 810
RAM: 3 GB
Opslag: 32/64/128 GB
Camera: 12.3 MP (main) en 8 MP (selfie)
Batterij: 3450 mAh, fast charging
Wi-Fi: 802.11 a/b/g/n/ac dual-band
Andere: USB-C 2.0, Bluetooth 4.2, vingerafdrukscanner

Huawei Nexus 6P

Ondertussen heb ik al een dikke week geen laptop, want mijn Acer Chromebook C720 begaf het plots en moest terug gestuurd worden voor reparatie. Op zich is dat geen ramp, zo midden in de blok. Tenzij je natuurlijk af en toe een artikel wil schrijven of gewoon makkelijk in contact wil blijven met vrienden op verschillende sociale media. Maar tot mijn eigen verbazing had ik er best weinig last van. Dat allemaal dankzij de Nexus 6P, een tablet en een extern Bluetooth keyboard.

Om volledig eerlijk te zijn, ik mis mijn laptop. Toch is het me gelukt om zonder nog best veel te doen. Ik schreef een volledig artikel over smartwatches, waar veel onderzoek aan vooraf ging. De grootste technologiebeurs in de wereld CES kon ik perfect volgen en meewerken aan een nabeschouwing was geen probleem. In contact blijven met de rest van de redactie en de idioot uithangen op Twitter, het was allemaal geen probleem. Dingen die ik met mijn Chromebook doe, zowat exclusief op het web dus, gingen perfect met de Nexus 6P. De smartphone is namelijk zodanig snel dat het niet voelde alsof ik gehinderd werd in alles wat ik deed.

nexus 6p camera

De top of the line processor en een overvloed aan RAM doen hier duidelijk hun werk. Of je nu continu tussen 5 apps wisselt of een stevige gamepauze neemt met Asphalt 8, in het woordenboek van de Nexus 6P zal je “sputteren” niet tegenkomen. Ook niet bij de vingerafdrukscanner. Nadat je de moeite hebt gedaan om enkele vingers te registreren, kan je vliegensvlug je smartphone aanzetten en ontgrendelen tegelijkertijd. Net zoals bij de Mate S valt er op dit vlak niets aan te merken. Ondanks de angst omwille van de hitteproblemen bij eerdere versies van de Qualcomm Snapdragon 810, heb ik hier niets van gemerkt bij het liefdeskind van Google en Huawei. De smartphone wordt wel warm, maar nooit dat het oncomfortabel is voor je handen. Die processor is ook wel echt nodig om de gigantische hoeveelheid pixels van het scherm te kunnen verwerken. En wat voor een scherm dat de Nexus 6P heeft.

nexus 6p zijkant

Zoals de iPhone 6S en de Samsung Galaxy Edge, lijkt het alsof je rechtstreeks de pixels aanraakt. De ruimte tussen het glas en het eigenlijke scherm dat er achter zit, is zodanig klein dat het eigenlijk iets magisch heeft. Combineer dit met de best kleurrijke interface van Android 6.0 Marshmallow en de best goede kleurenreproductie van het AMOLED-scherm en je hebt een topper in handen. Akkoord, het is nog geen match voor de schermen die Samsung gebruikt. Deze kunnen namelijk een heel breed spectrum aan helderheid aan. De Nexus 6P durfde ’s avonds wel eens mijn ogen pijn te doen.

nexus 6p bovenkant

Wat ook pijn deed, was de teleurstelling in de batterijduur. Akkoord, tijdens een examenperiode is mijn gebruik abnormaal. Veelvuldig muziek streamen en dan nog eens luisteren via een Bluetooth-headset, is geen goede manier om lang met een smartphone te doen voor je hem moet opladen. Toch sloeg ik er amper in om op meer normale dagen tot na 18 uur zonder opladen de Nexus 6P te gebruiken. Voor de negen dagen waarop ik het batterijgebruik bijhield ging die op zo’n 7 tot 9 uur van een volle batterij tot 14%. Als ik dus ’s avonds de smartphone wou gebruiken, moest ik die sowieso opladen.

nexus 6p onderkant

Met de nieuwe USB C-poort ging dit het opladen van de Nexus 6P wel best snel. Een halfuur in het stopcontact was dan voldoende om de rest van de avond door te komen. Daarnaast is het ook best handig dat USB C symmetrisch is, zoals de Lightning-poort van Apple. Dat wil zeggen dat je nooit meer opnieuw zal moeten proberen om de kabel in te pluggen. In de Nexus 6P zit jammer genoeg niet de laatste standaard, waardoor bestanden overzetten nog steeds vrij traag gaat. Als je een camera met 13 megapixels in je smartphone steekt, kan snel overzetten van bestanden wel eens van pas komen. Zeker omdat je met de Nexus 6P enorm veel foto’s zal trekken.

En wat voor een foto’s. Google beloofde tijdens de presentatie van deze gsm dat de camera op hetzelfde niveau zou zijn als de concurrentie in tegenstelling tot de vorige versies van de Nexus-smartphones. Dat was dan ook niet gelogen. De 6P neemt snel foto’s, die zowat altijd goed belicht zijn en de modus voor High Dynamic Range doet wonderen bij foto’s met veel schaduwen. Enige probleem is dat de standaard camera-app erg achterloopt op die van bijvoorbeeld LG en Samsung. Die hebben naast de basismodus ook meer professionele modi, waar je meer controle hebt over zaken als ISO en witbalans. Dit is een erg gemis bij de Nexus 6P, zeker in situaties waarbij de camera last heeft om te beslissen hoe licht de foto moet zijn.

Met de Nexus-smartphones probeert Google elk jaar het beste wat Android te bieden heeft zo goed mogelijk voor te stellen. Ze willen een voorbeeld creëren waar alle bedrijven naar moeten streven, door nieuwe technologie te combineren met de laatste software. Met de introductie van een uitstekende vingerafdrukscanner en USB C in de Nexus 6P, is de technologie van de toekomst goed vertegenwoordigd. De camera is bij de beste op de markt. Het scherm is van uitstekende kwaliteit. Het design ziet er goed uit en voelt aan als een premium smartphone. Door met Huawei in zee te gaan, is Google er in geslaagd het opzet van de Nexus van dit jaar te doen slagen: een smartphone maken waar hardware en software samen zorgen voor de beste ervaring die het bedrijf kan bieden.

8.1 Uitstekend

De Huawei Nexus 6P moet niet onderdoen voor de concurrentie en op enkele vlakken overstijgt het andere smartphones. Huawei en Google zijn er samen in geslaagd om een briljant toestel op de markt te krijgen.

 • Software 8.5
 • Duurzaamheid 7
 • Design 9
 • Scherm 8.5
 • Camera 8
 • Ontvangst/belkwaliteit 7.5
 • Batterij 7
 • Ecosysteem 9
 • Performance 10
 • Dagelijks gebruik 8.5
 • Prijs 6
Share.

About Author

Yorick Dupon

Vraag me welke smartphone je moet kopen.

Reacties